Jak vyřešit akustiku malého domácího studia

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
gilberty23

Re: Jak vyřešit akustiku malého domácího studia

Příspěvek od gilberty23 »

1. Pouzivam sklenu vatu Isover AKUPLAT, pri vybere tohto materialu som sa pozeral do technickeho listu na sucinitel zvukovej pohltivosti - nenapadlo ma, ze sa treba pozret na objemovu hmotnost - Je to velky pruser???

2. Na 2 kusy som to rozrezal schvalne kvoli tomu, ze mi tym padom vychadza nulovy odpad (z jednej tably mi vynde tymto sposobom 16 trojuholnickov - presne 8 poschodi)...Je to velky pruser c.2???ma to vplyv na zvuk?

3. Cize ten karton bude vadit co sa tyka akustiky? alebo?...

Stan

Příspěvek od Stan »

Jestli jsi cetl neco o zvuku a jeho sireni pak vis ze pri kazde zmene media do ktereho signal (tlak) vstupuje dochazi k tzv. lamani zvuku ang.refraction. Toho se da vyuzit i kladne (napriklad ve vocal booth zavesenim nekolika tezkych materialu ruzne konzistence ze sebou se zachovanim rozestupu) ale pri stavbe takovehoto absorberu chces dosahnout konzistentniho vysledku. Na nizke frekvence to mit vliv nebude ale navyssi ano. Jestli je to v tvem pripade dulezite to nedovedu posoudit ale vzhledem k male mistnosti asi ne. Jde jen o to predchazet moznym problemum dodrzovanim zakladnich pravidel fyziky.
Zvukova pohltivost je dulezita pro odhlucneni ale u akustiky jde o minimalizaci odrazu. Jednoduse receno, cim tezsi porezni material tim lepe proto je dobre se divat na tepelne izolacni materialy ktere jsou vzhledm ke sve strukture pro stavbu absorberu vhodnejsi. Nevim jaky material pouzivas a treba bude v pohode jen jsem ti rekl co si myslim ja a to neni smerodatne. Je dost knizek o akustice ktere je dobre si alespon jednou precist pro lepsi predstavu co a jak. Ale jak uz tu nekdo rikal dobra hudba se da delat i v kuchyni se sluchatkama. :)

gilberty23

Dakujem za cenne informacie, nie som si teda isty, ako mam teraz dalej postupovat, ci material ktory pouzivam je teda, jednoducho povedane uplne na prd a mam kupit iny, alebo to mam skusit spravit s tym co mam, pomerat a uvidime ako to dopadne....

Prikladam technicky list materialu, mrkli by ste sa na to?

http://www.isover.sk/repository/downloa ... nicky-list

gilberty23

ahojte

V prvom rade diky za postreh ohladom materialu na basove pasce -povodne pouzity material mal naozaj malu densitu, nahradil som to poriadnym rockowool-om. (airrock)

Riesim otazku pokryvania
Myslite si, ze je potrebne to zabalit do igelitu?
Mam k dispozicii filtracny material (asi molitan, pouizavju to v praci do vzduchotechniky na filtraciu), neviem presne zlozenie, nieco taketo (mozno by to bolo lepsie), nieco taketo:
https://www.google.sk/search?q=bass+tra ... B906%3B723

A aka latka/textil je najvhodnejsi na pokrytie....

dakujem za vasu odpoved a cas

Stan

Příspěvek od Stan »

Pokrylti ci zabaleni materialu ma zaprve ochranny ucinek ktery zamezi rozptylu castic z materialu do vzduchu a za druhe omezi absolutni absorbci velmi vysokych frekvenci a tim si zachovas tzv zivost misnosti. Proto na zabaleni rockwoolu ci pokryti konstrukce je vhodne pouziti silneho obaloveho materialu. Nevim co je na Slovensku na trhu ale je to asi necely 1mm silny pruhledny igelit. Z podobneho materialu jsou delany pytle na tezky sypky material. Koukni do stavebnin a poznas co myslim bud ho budou mit tam ci v zahradkarskych potrebach ci v DIY obchodech. Podobny material se da koupit v rolich. Na pokryti je vhodna jakakoliv vysoce pruchodna latka to je to nejmensi jelikoz ma pouze dekoracni charakter muzes koupit jiz barevny ci jakkykoliv bily material a obarvit ho dle potreby. Nejjednodussi zpusob je prilozit si latku k puse a zkusit pres ni vydechnout aby jsi poznal silu odporu vzduchu, neni to sice moc hygienicke ale asi nejucinejsi pokud nemas predstavu vlastnostech latky.

gilberty23

Znovu dakujem za rychlu a uzitocnu odpoved, este sa chcem spytat,

Mozem pouzit rovnaky postup aj pri vyrobe ,nielen basovych pasci, ale aj absorberov, ktore budu zavesene na inych miestach, napriklad nad hlavou posluchaca, vedla na stene (first reflection point) ???

Nieco som googlil aj na zahranicnych forach,( aby som to tu az tak nespamoval ) a nasiel som
tento koment od Ethana Winer (nejaky odbornik) :

"Bass traps that are placed in corners can be covered with just about any material. Well, obviously you shouldn't use 1/2 inch thick plywood! But any "fabric" is fine. However, for absorbers at other places, such as reflection points, the material you choose should not reflect sound."

Nie som si isty, ci som to dobre pochopil, preto s apytam , ale nebude igelit na postranych absorberoch prekazat?

Dakujem

Stan

Příspěvek od Stan »

Ano to co rika je pravda aby taky ne, E.Winer je v oboru uznavanym odbornikem. Zabaleni ci prekryti PVC "igelitem" nebude prekazet jelikoz je i tak dost slaby a odrazene frekvence jsou natolik vysoke ze v podstate nebudou mit vliv na tvuj sluch ale da se rici ze vzhledem ke sve hustote materialu zabrani svym zpusobem uplnemu umrtveni mitstosti. Vem si to tak ze budes potrebovat dostat dozvuk na neco okolo 300ms a proto budes muset pouzit vice absorberu nez jen Bass Trap a first reflection absorbery na nejblizsich odrazech (vedle poslechove pozice) ale nejdulezitejsi je stena za tebou to znamena mezi BT kterou by jsi mel resit stejne aktivne jako BT a FR absorbery a to alespon v mistech s prvnimi odrazy, a to bud absorbery ci diffusery. Dalsim dulezitym mistem je strop. Pokud si nejses jisty zabal je do jineho slabsiho nepruchodneho matrialu at nedychas mikroskopicke castky ktere se budou uvolnovat pri pusobeni (pruchodu) tlaku na material. To je tak asi vse co ti k tomu mohu rict.

Scout

Příspěvek od Scout »

Zdravím všechny.
Konečně se mi po letech snad splní můj sen a budu mít doma vlastní "trucovnu" :).

Obrázek

Nahrávací "komůrka" o vnějších rozměrech 2x2x2,6m ( možná uvnitř snížený strop pokud to bude potřeba) by byla postavena ze sádrokartonových příček jejichž vnitřek by byl vyplněn isoverem http://www.isover-eshop.cz/isover-aku. Síla stěny +- 16cm.
Ještě jsem nezjistil jak se řeší větrání v nahrávací místnůsce. Šlo by to třeba stropem a např dvěmi menšími pomalootáčkovými ventilátory
Ten paravan za stolem byl jen nápad, nevím zda to má smysl.

Zbytek pokoje bych chtěl využít pro nějaký nábytek,sedačku, bar a podobně :D

Pokud se tu najde někdo ochotný poradit se zbytkem úprav mini studia co by pomohly, budu moc rád.
Díky
V.

Scout

Příspěvek od Scout »

Uvědomil jsem si, že jsem nenapsal účel nahrávací "komůrky".
Byl by to zpěv a akustické kytary, které bych chtěl nahrávat jak přes kabel, tak mikrofon.

Dík.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

moc se mi nelibi, jak ses tou budkou nechal zatlacit do kouta a jeste sis privodil rychle bocni odrazy. samozrejme nevim, jak v realu mistnost vypada a jestli je mozne s boudou hnout nekam jinam, ale ja bych o tom urcite premyslel... taky si rikam, jestli je ta budka nutna, jestli by nestacily jen paravany...

W.Cable

Příspěvek od W.Cable »

Pokud by to bylo dispozicne reseny jako na tom vykresu, tj. 3,5m mistnost, minus 2m vocal booth, se rovna 1,5m na poslechovou cast, z ktery si jeste ukroji minimalne 20cm zakl.akusticky upravy a jses na cistejch 1,3m. Ja bych presunul vocal booth do levyho zadniho rohu a poslechovou cast na prostredek predni steny. A vubec bych zvazil, jestli tu budku potrebujes.

Koukam, ze biscuit to napsal taky.

Pierre niko

Příspěvek od Pierre niko »

Podle me je budka zbytecna, spis bych rek kontraproduktivni. Upravil bych akustick misttnost tak, abych podle potreby nahravani mohl jednoduse vytvorit temer suchou mistnost, nebo ji rozsvitit az do nejake hodne odrazive ale dostatecne difuzni. To se da udelat ruznymi uzaviracimi/posuvnymi panely a pod. Pak bys mel byt schopen nahravat v relativne suchem prostredi, ale zaroven michat/checkovat v nejakemrealnejsim prostredi a vse mezi tim. Misto penez do budky bych treba sesikmil steny u monitoru a zainvestoval do te variabilni akustiky. Za stejne prachy to bude daleko univerzalnejsi reseni... JMSN

Scout

Příspěvek od Scout »

Upřímně se mi do té "komůrky" moc nechtělo ale myslel jsem, že to je nutnost..
Rozměry místnosti odpovídají 3,5 x 5,3m

Panely jsou dobrý nápad daly by se třeba přidělat i na zeď ze dvou stran v rohu a pak zase složit.
Teď ale nemám moc představu jak to tedy v místnosti poskládat..

Děkuju moc za vaše názory a tipy. :palec+:

Stan

Příspěvek od Stan »

Byl by problem obratit dvere tak aby se otviraly ven a ne dovnitr? Jestli ano, pak by bylo idealni dat system na opacnou stranu a tak by jsi mel zadni stenu volnou na umisteni akustickych panelu a bass traps.

dano

Příspěvek od dano »

ja neviem... ci som starsi, tym menej sa snazim toto doma riesit. akoze nejake drobnosti ano, ale snazit sa nejako vazne si vyladit izbu akoze na sposob studia, tak to je povazujem (u seba) za uplne zbytocne. nikdy sa to totiz nepodari uplne a clovek tak venuje viac casu technickym veciam, ako aranzovaniu a tvorbe muziky....

preto ja idem na to uplne jednoducho - na aranzovanie a nahravanie synthov a samplov uplne staci prakticky akakolvek izba. a ked potrebujem nejaku vec finalne zmixovat a zmastrovat, idem proste k profesionalom do normalneho studia. je to kratsie, kvalitnejsie a co sa financii tyka, kedze nemusim investovat do nakupu domov a viem sa dohodnut na lepsej cene, aj lacnejsie.

tym nechcem povedat, ze je tato tema zbytocna. len ze sa s tym da vysporiadat aj takto a mne osobne to vyhovuje podstatne viac.

Odpovědět