K čemu a jak používat kompresor?
-
Ondra
K čemu a jak používat kompresor?
Ahoj.
Rád bych se zeptal vás všech, narozdíl ode mne zkušených, v tvorbě hudby.
Pracuji s několika staršími syntezátory a svoje hudební experimenty provádím ve spojení s PC (tedy sampluju do počítače a zde míchám jednotlivé stopy). Mám nějaké DX pluginy kompresorů a expanderů, ale nevím na co a jak je použít. Poradíte mi? Napište mi nějakej stručnej srozimitelnej popis, co se se zvukem v expanderu děje, k čemu je to dobrý a třeba pár příkladů použití.
Dík.
Ondra
Rád bych se zeptal vás všech, narozdíl ode mne zkušených, v tvorbě hudby.
Pracuji s několika staršími syntezátory a svoje hudební experimenty provádím ve spojení s PC (tedy sampluju do počítače a zde míchám jednotlivé stopy). Mám nějaké DX pluginy kompresorů a expanderů, ale nevím na co a jak je použít. Poradíte mi? Napište mi nějakej stručnej srozimitelnej popis, co se se zvukem v expanderu děje, k čemu je to dobrý a třeba pár příkladů použití.
Dík.
Ondra
Trochu teorie najdes zde - http://ezone.techno.cz/electrobook.php?id=13
-
kexik
hmm...
Tak by mě jenom zajímalo, jak si to myslel s tím nárůstem šumu při "větším nastavení expandéru". Expandér je od toho, aby zvýšil vlastně dynamický rozsah a z tvaru křivky je jasné, že vlastně zvedá odstup S/N (tak nějak). protože tato nezačíná v průsečíku vstupního/výstupního signálu (-nekonečno dB), ale je posunutá na nějakou hodnotu vstupu - dejme tomu -70 dB. Což znamená, že cokoli <-70 dB NEPROJDE. Takže mi není jasný ten nárůst šumu - tohle se prakticky moc nastavením gainy právě nezmění... Omlouvám se za stručnost, ale předpokládám, že se v podstatě nepletu... Jen reaguju na ten nárůst šumu - třeba jsem to špatně pochopil nebo se lukineg špatně vyjádřil
Jínak ohledně toho Mastering Reverbu - nejedná se náhodou o reverb přidávaný celé skladbě (po smíchání všech stop), aby se "vyrovnaly" eventuelní různá nastavení právě reverbů v jednotlivých stopách?
P.
Jínak ohledně toho Mastering Reverbu - nejedná se náhodou o reverb přidávaný celé skladbě (po smíchání všech stop), aby se "vyrovnaly" eventuelní různá nastavení právě reverbů v jednotlivých stopách?
P.
-
kexik
jediny problem je ak ma sum viac ako je prah kompresora... potom prejde a relativne ku spickam sa zosilni... to neni ani to najhorsie. najhorsie je, ze sa dynamicky meni jeho uroven a moze to byt pocut. preto uprava dynamiky na moc zasumenom sampli = problem, treba najskor skusit digitalne odsumit, aj za cenu trocha zhorseneho zvuku
-
lukineg
Jo jak pises ty tak to funguje taky,ale v IZOTOPU lze prave expander nastavit i takzvane naruby ze od urciteho tresholdu (mensiho nez treshold compress casti) k nizsim urovnim zesiluje(no a prave zesili i sum,ale je ho tam nejak hodne-mozna je to normalni,ale jsem prekvapeny ze je v digitalnim signalu se da nahrabat takovy bordel).
-
lukineg
rewerb
Jo s tim rewrbem(pry je 64 bitovy) je to tak:aplikuje se na celou skladbu,lze nastavit na jake frekvencni pasmo se ma dat ,taky je tam ukazatel pro kontrolu faze stereo kanalu
Jinak ke kompressorum:
Pokud chces slyset skladbu,ktera ma spatne nastaveni kompresoru
a dalsi chyby jako ze je "mastrovana na shitovych sluchatkach" atd atd atd,tak si poslechni muj remix His masters face od UAP.Taky dekuju za
Ezone za navod pro mastrovani ktery mi hodne pomohl a opravdu vylespil zvuk mych tracku (remix jsem doma podle navodu propracoval a zni mnohem lepe).
Jinak ke kompressorum:
Pokud chces slyset skladbu,ktera ma spatne nastaveni kompresoru
a dalsi chyby jako ze je "mastrovana na shitovych sluchatkach" atd atd atd,tak si poslechni muj remix His masters face od UAP.Taky dekuju za
Ezone za navod pro mastrovani ktery mi hodne pomohl a opravdu vylespil zvuk mych tracku (remix jsem doma podle navodu propracoval a zni mnohem lepe).