Kde jsem udělal chybu? Akustika místnosti

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
get.hype

Kde jsem udělal chybu? Akustika místnosti

Příspěvek od get.hype »

Už jsem se tu na to jednou ptal, mám problém s akustikou studia, konkrétně že nahrávky jsou silně přebasovaný. Tenkrát jste mi poradili že za to může proximity efekt. Snažil jsem se s ním nějak pohrát, ale bohužel, i při nahrávání ze vzdálenosti 70 cm problém přetrvává. Když bych to řešil dál ve starym tématu, už by si to nikdo nepřečetl, tak snad se na mě nebudete zlobit, že jsem si založil téma nový.

Nahrávám v takový malý nudli, poměr stran je pro studio snad nejhorší co může bejt (3,5x0,6 metru), bohužel jiná místnost není k dispozici. Pokusil jsem se alespoň místnost přehradit těžkým závěsem, aby část kde je mikrofon co nejvíc připomínala čtverec. V části kde je mikrofon je na zdech akustická pěna, ale zrovna Primacoustic to teda neni, otevřenou strukturu to nemá. Pěna nepokrývá celou zeď, je jen od 60 cm výš, pod tím je nařasená látka. Na zemi je koberec. Tady je takovej nákres tý místnosti:
Obrázek

Tady je ukázka nahrávky pořízený v tý místnosti, myslím že je tam můj problém hezky slyšet. Nebylo to nijak upravovaný. Tuší někdo, kde by mohl bejt problém a čím bych ho mohl vyřešit? Nepomohl by třeba paravánek, pořádná akustická pěna s otevřenou strukturou, nebo je to prostě daný tím poměrem stran místnosti a už s tím nic neudělám? Díky za všechny rady a ještě jednou se omlouvám že jsem založil další téma.

Pytkin
Moderátor

Re: Kde jsem udělal chybu? Akustika místnosti

Příspěvek od Pytkin »

kurva .. 0,6 metru sirka .. sak to sa tam poriadny chlap ani nezmesti .. to je fakt nepouzitelne .. basuje to hodne .. to je pocut .. no potreboval by si to co najviac utlmit .. neviem ci to ma vobec zmysel ..

vras

Příspěvek od vras »

Na prvni pohled jsem si myslel, ze tech 65cm na planku je preklep....ale neni....nevim, jestli s tim zbytecne neztracis cas, nudlicka o sirce 0.6m asi fakt nebude pro seriozni nahravani nikdy pouzitelna, akustiku proste neoblafnes

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

To musí být zajímavý pocit nahrávat v takovém komíně :) Skoro fobie :) Já nevím, studií je u nás jako máku, nebylo by lepší nahrávat někde kde mají aspoň trochu místa ? :wink:

get.hype

Příspěvek od get.hype »

Já bohužel jinou místnost nemám k dispozici. Neříkám, že to musí bejt úplně dokonalý, stačilo by jen maličko utlumit ty basy. Nepomohl by třeba ten paravánek?

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Určitě by pomohl místo toho závěsu, ten myslím moc nepomůže. Udělat takovou ze všech stran zatlumenou "telefonní budku"

matucha

Příspěvek od matucha »

To je fakt vybornej akusticke vtip, budu si to muset nekam ulozit :lol:

Popravde to neni ani chodba (takhle uzka chodba neprojde ani v satne). Coz ti znemoznuje tam dat aspon trochu rozumny akusticky prvky. Treba 10cm rockwoolu by ti z toho udelalo 450mm sirokou legraci :roll: , ani zachody se tak uzky nedelaj.

Plata od vajicek nedelaj nic, krome trocha difuze na vejskach.

Akusticka pena musi byt taky poradne tlusta, aby zabrala na spodku, 10cm nejmin. Ale pak je extremne draha a rockwool je tak vyhodnejsi.

Tvuj problem je teda v tom, ze ten prostor je uplne nevhodnej jak pro lidi, tak z hlediska rezonanci, ktery jsou hrube spatny celkem vysoko v barve hlasu, urcite to tam rozdunis jednoduchym prozpevovanim.

Nedoporucuju s tim vubec nic delat a najit si neco normalniho.

Ale kdybys precejen potreboval valcit s vetrnymi mlyny, tak ten roh, kde mas ted ten mikrak zacpi balikama rockwoolu, tak akorat se ti tam vejdou na vejsku. Jednu z tech sten obal 10cm rockwoolem a druhou 5cm. Tim se mozna dostanes na neco pouzitelnejsiho (pokud vubec este projdes. Ale radim ti... cim driv odtamtud vypadnes, tim lip.

get.hype

Příspěvek od get.hype »

No eventuálně bych mohl studio přesunout do místnosti kde mám teď režii a kde mixuju (pokoj 4700x2700 mm), ale tím bych přišel o tu nesmírnou výhodu oddělený režie a taky bych musel řešit akustiku mnohem většího prostoru. Navíc bych nemohl použít rockwool, protože v tý místnosti taky spim. Prostě celkově by pro mě bylo mnohem výhodnější nahrávat v tý nudli. Opravdu myslíte, že je to naprosto nepoužitelný a už s tím nic neudělám?

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

jaka je ta nesmirna vyhoda oddelene rezie?

jinak rockwool se da neprodysne zabalit do folie.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Amorph píše:jaka je ta nesmirna vyhoda oddelene rezie?
No to jsem se chtěl taky zeptat :wink: Já myslím že obě možnosti jsou fajn ...

matucha

Příspěvek od matucha »

A odkdy rezie nepotrebuje akusticky upravy? Ta nudle je podle me uplne naprd... ani na sklad to neni dobry.

get.hype

Příspěvek od get.hype »

No tak třeba že do vedlejší místnosti neni slyšet hluk zapnutýho PC. Taky když člověk nahrává pro nějakou kapelu, můžou si všichni kdo právě nezpívaj se mnou v klidu sednout do režie a neruší svym kašlánim, smíchem a šustěnim u mikrofonu a při tom slyší jak kolega zpívá.

EDIT: A ještě k tomu Rockwoolu, já samozřejmě vím, že se to dá neprodyšně zabalit, ale já bych tam pak prostě neusnul s pocitem že mám RW u hlavy, i když chápu že je kravina aby se z toho něco dostalo ven

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ta strudla je idealna na umiestnenie toho huciaceho PC !

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

ty nahravas ciste vokalni kapely? Nebo kde nahravas zbytek nastroju, v ty nudli prece asi ne? No to je spis rypnuti, ale proste faktem zustava, ze ta nudle je nahravaci nesmysl. Jak rika Pytkin, nejrozumnejsi je asi dat do ni ten pocitac.

matucha

Příspěvek od matucha »

pytkin > jasne ;), je to machine room ;)

Odpovědět