kompresujete zpev pred nahravanim nebo az po nahrani ?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Poshook
Příspěvky: 2477
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook » 18 lis 2005 18:15

Pytkin píše:...Druha vec je ale , ze kazdou komprimaciou (ktora moze byt "nepocutelna") zvysis uroven signalu , takze po prevode A/D prevodnikom dostaneme do digitalu viacej signalu , cize vacsi odstup od sumu ..

...
treba ale podotknut, ze by sa malo jednat o kvalitny kompresor, aby sa do nho cez nekvalitne vstupy nedostal aj kopec sumu, ktory sa potom pri komprimacii vytiahne spolu so signalom. ked k tomu pripocitam pripadne nekvalitne vystupy, moze byt lahka komprimacia na lacnom kompresore degradacia zvuku este pred jeho digitalizaciou...

jedine ze by nebola :)

IMHO, kazdy decibel signalu naviac pri komprimacii na comkolvek je zaroven aj decibelom zvysenia sumu, kedze komprimaciou sa zmensuje dynamika. z toho teoreticky vyplyva, ze komprimacia pred AD moze mat zmysel hlavne ako prevencia ostrych peakov na vstupe do AD, pretoze ak sa mi oproti nahravaniu nekomprimovanemu signalu podari ziskat napr. 10db signalu navyse, zaroven sa mi podari ziskat aj 10db sumu navyse. z toho vyplyva, ze do prevodnika dostava silnejsi signal ale aj s obsahom vacsieho sumu

jedine ze by som sa mylil...:)

hubert
Příspěvky: 1298
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Příspěvek od hubert » 18 lis 2005 19:28

Poshook: Jasne mas pravdu, ale aspon v tomto pripade sa hovori o kompresore dbx 266 a karte Delta 1010 takze problem so sumom by mal byt minimalny a o kvalite vstupov a vystupov by som tiez velmi nepochyboval, mam s tymto kompresorom nejake skusenosti takze by som to nevidel nejako dramaticky, rozhodne to stoji za to aby si clovek vyskusal obe metody...a potom posudi akou cestou sa dat...to je moj nazor

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 19 lis 2005 23:01

kexik píše:akusticka gitara sa nahrava lahsie ako spev... tam nie su ziadne necakane sajby, gitarista sedi, nehybe sa, nastavia sa mikrofony a hotovo. zivu basu som nikdy v zivote nenahraval, takze nemozem sluzit. el.
... ja mam tedka ve studiu staroprazskej sraml ... kontrabas, drzky, fletna/zpev, zpevacka ... a to vsechno najednou. To je vam legrace ;-). Kontrabas(ista) se taky moc nehejbe, akorat nesmis s mikrofonem moc blizko jinak ti do nej bude stouchat smyccem ;-).
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 19 lis 2005 23:05

kexik píše:da "odmerat" maximalny mozny peak, proste basakovi povies nech do toho "jebne" najviac ako vie a na tu spicku si nastavis preamp...
... Kexiku to nefunguje. S nikym, s zadnym muzikantem. Vzdycky kdyz nastavuju treba skopky tak bubenikovi rikam "ukaz mi jak hrajes nejsilnejc" a nastavim to aby me spicky sly na -8dBFS. To vis ze mi to cca pri paty pisnicce, kdyz se uz rozehraje, preslehne skoro pres nulu ;-] ( este ze VSko ma na vstupech limitery).
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 19 lis 2005 23:06

Hawkens píše:Uplne najhorsie je na tom myslim elektricka gitara, tam to lieta hore dolu, horsie je na tom uz iba nahravat zvuky elpileptickeho zachvatu.
... mmno jak ktera, takovy zkresleny kila se skoro nehnou ;-)
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 20 lis 2005 15:21

safa, nie jak hra... to fakt nefunguje. nech zobere basu, vytoci volume knoflik na maximum, chyti najhrubsiu strunu do dvoch prstov a svacne nou po snimaci ;). viac sa z toho fyzicky neda dostat. vacsinou som to robieval ja, ked bol basak na zachode, pepo je na svoju cortku dost haklivy :)
normalna hra je mozno 12dB pod tym, ale to vobec nevadi, dokonca aj na audiofilke je tam dost priestoru este

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 21 lis 2005 10:18

... ;-))) zkusim, ked sa Pepo pojde vycikat ;-)))
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

Odpovědět