Kytara a Combo

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Uživatelský avatar
moogway
Příspěvky: 29
Registrován: 05 čer 2002 08:32

Kytara a Combo

Příspěvek od moogway » 19 srp 2002 14:34

Má někdo z vás zkušenosti s nahráváním el. kytary do počítače?Nahráváte kyt. přes efekt krabičky wah a podobně přímo do linkového vstupu nebo používáte combo, které pak snímáte mikrákem??? Mám dojem, že na středový zvuk comba stačí levnější mic (dynamický), ale rád si nechám poradit.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » 19 srp 2002 15:49

OK. Nejlepsi dle meho nazoru je samozrejme snimat kombo mikrofonem! Neda se rict, jestli je lepsi dynamika, nebo kondenzator. Zalezi na kombu, zvuku, prostoru, stylu, ale predevsim jde asi o zvyk a osobni nazor. Existuje mikrofon, ktery se pouziva po celem svete ve studiu i na live a neda se tim nic zkazit. Je to Shure SM57 (dynamika)! Pokudnemas prachy, muzes teoreticky pouzit jakykoliv.
Pokud chces zvuk modelovat digitalni cestou (existuji pluginy pro modelaci aparatu: napr. The Warp, Alien Revalver, AmpliTube), tak je nejlepsi jit kytarou rovnou do audio vstupu karty. ALE POZOR! Audio vstupy na kartach jsou nizkoimpedancni a kytara potrebuje pro to, aby dobre hrala zatizit impedanci cca 1Mohm (v opacnem pripade by ses pripravil o vyssi frekvence a spoustu harmonickych a to je pak na <>)! To lze vyresit napr. nejakym predzesilovacem, nebo krabickou. Osobne pouzivam nejakou krabicku Boss (ani nevim, co je to za efekt, ale stala malo). Krabicky Boss (jako prevazna vetsina ostatnich) maji uzpusobenou vstupni impedanci pro kytaru. Na vystupni uz potom tolik nezalezi. Fa Boss neopouziva tzn. true bypass, to znamena, ze i kdyz je krabicka vypnuta (efekt nefunguje) signal neprochazi primo z kytary na vystup, ale pres predzesilovace krabicky, tim je potom zajisteno impedancni prizpusobeni kytary ke karte. Jamalajcha???

Good Luck, POP!

Uživatelský avatar
moogway
Příspěvky: 29
Registrován: 05 čer 2002 08:32

Příspěvek od moogway » 20 srp 2002 16:00

Jo rozumím :roll: Mám mikrák AKG D660S tak doufám,že tím zvuk príliš nepokazím a mic nebo line vstup mam v mixu behringer eurorack mx802(teprve pak to jde do compu), takže tím asi odpadá problém s impedancí vid? A ještě k tomu snímámí comba mikrákem: Combo (50Wpeavey) snímám v bezprostřední blízkosti mikrofonem...nedělá se to v praxi jinak? Třeba z prostoru? No jinak moc dík!!!

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 20 srp 2002 23:54

to zavisi od toho , jaky zvuk chces dosiahnut .. mozes pouzivat 2 mikrofony , kludne aj tri .. potom vzajomnym hybanim mikrofonov mozes dosahovat rozne zvuky .. neboj sa experimentovat ..

Jurek
Příspěvky: 35
Registrován: 23 kvě 2002 16:06

Příspěvek od Jurek » 21 srp 2002 10:07

Pokud mas pouze jeden dynamicky mikrofon, tak urcite z blizkosti, asi 5cm pred latkou komba, ale zkus s tim hybat, mikrofon nejcasteji davam k okraji reproduktoru, ale nekdo ho dava i na stred, zalezi, jaky zvuk chces doshanout (ostrejsi, vice basu,...). Pokud by jsi mel jeste nejaky kondenzator, tak ho muzes zkusit umistovat v prostoru a primichavat k prvnimu dynamickemu. Nejlepsi je nahrat si oba zvlast a pak podle nahravky michat pomer. Je to alchymie :lol:

Popmar
Příspěvky: 3
Registrován: 24 kvě 2002 09:51

Příspěvek od Popmar » 26 srp 2002 09:52

Jeste k te lince. Nevim o zadnem mix pultu, ktery by mel vstupni impedanci vhodnou pro prime zapojeni kytary. Takze to nebude ani ten tvuj. Kytarovy vstup je dost specificka zalezitost. Lisi se od linkoveho i mikrofonniho!
Co se tyce umistovani mikrofonu. Osobne bych ho dal co nejbliz latce komba (pokud nemas akusticky upravenou mistnost). Tim docilis "nejsussiho" zvuku. A do ktereho mista umistit mikrofon? Existuje fajn figl. Do komba pustis ruzovy sum (to je sum, ktery obsahuje cele zvukove pasmo - da se to sehnat na CD, jmenuje se CD GENERATOR a mimo sumu je tam spousta dalsich uzitecnych zvukovych signalu), mikrofon pichnes do pultu a z pultu si das sluchatka. Pak pohybuj mikrofonem pred reproduktorem v celem prostoru membrany .... az budes mit mikrofon ve spravnem miste, tak to poznas, protoze to bude ten "nejhezci" sum!

Popmar
Příspěvky: 3
Registrován: 24 kvě 2002 09:51

Příspěvek od Popmar » 26 srp 2002 09:55

Jeste neco: Z AKG 660 bych strach nemel. Je to standardni dynamicky mikrak! Neni to sice super trida, na druhou stranu to neni zadnej vylozenej shit!

Uživatelský avatar
moogway
Příspěvky: 29
Registrován: 05 čer 2002 08:32

Příspěvek od moogway » 26 srp 2002 11:42

:) Díky! Á propos! Na tu prokletou impedanci si musím dávat pozor i pri zapojování elektrifikované akustiky(kytara Furch akustická se zabudovanými snímači..)?

_ravi_
Příspěvky: 199
Registrován: 04 čer 2002 16:17

Příspěvek od _ravi_ » 26 srp 2002 15:10

Zalezi na tom, jestli mas snimac v ty akustice aktivni, nebo pasivni. Aktivni muzes pripojit rovnou do pultu, k pasivni elektronice potrebujes DI-Box. A BTW, nenahravej akustiku linkou, ale mikrofonem. Zvuk je lepsi (mozna i s tim dynamickym). Snimac ti verne nesejme celkovy chveni nastroje (desky, krku...), ale jenom urcity misto. Mikrofon ti vezme tohle vsechno (linka se pouziva spis na zivy hrani).

Popmar
Příspěvky: 3
Registrován: 24 kvě 2002 09:51

Příspěvek od Popmar » 26 srp 2002 16:10

Naprosto souhlasim s _ravi_ !!! Akustiku zasadne mikrofonem!!Zvuk bude mnohem "akustictejsi" nez dratem (pokud to ma standardni zpusob snimace, coz je piezo pod kobylou). Normalne strc mikrak pred diru a hraj!

Odpovědět