Latence v nahrávce

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
OoO
Příspěvky: 1
Registrován: 01 črc 2014 11:00

Latence v nahrávce

Příspěvek od OoO » 01 črc 2014 11:13

Zdravím,
chtěl bych poprosit o radu. Mám hudební podklad a potřebuji do něj nahrát zpěv. V nahrané stopě se však projeví latence (20ms) a tím pádem je opožděná vůči hudebnímu podkladu. Samozřejmě jsem tedy na začátku stopy umazal tu onu dobu zpoždění, ale to se mi nezdá zrovna jako pravé ořechové. Tak se chci zeptat jak to mám řešit, nebo čím je to vlastně způsobeno. (U monitoringu samozřejmě latenci chápu, ale že bude i takhle v nahrávce, s tím jsem nějak nepočítal :D)
(používám Adobe Audition a ASIO, mám externí zvukovku, ale žádný extrém za tisíce..)
předem díky za rady

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Latence v nahrávce

Příspěvek od pavlii » 01 črc 2014 11:17

Mhm - jak to tedy je? Monitoruješ i svůj zpěv nebo si do sluchátek pouštíš jen podklad a zpíváš, aniž by ses monitoroval? Případně se monitoruješ "skrz" AA nebo využíváš Direct Monitoring?

P.

jazzym
Příspěvky: 922
Registrován: 15 črc 2013 23:34

Re: Latence v nahrávce

Příspěvek od jazzym » 01 črc 2014 11:26

jak už všetci vieme :lol: latenciu ma zvukova karta , vstupnu a vystupnu ,
ked monitoruješ predchadzajuci track + primiešaš direct monitoring noveho nahravaneho tracku , bude nahrany o vstupnu latenciu noveho tracku a vystupnu latenciu prechadzajuceho tracku teda defacto o celu in/out latenciu karty.

dobre programy si tuto latenciu prevezmu z drivera zvukovky . a opravuju automaticky ,..da sa to aj vypnuť. :wink:
slabšim programom treba nastaviť opravu latencie manualne.
treba v tom programe popozerať v nastaveniach niečo ako latency corection(compensation).+/- kde napišeš hodnotu trebars -20ms
alebo napriklad v audacity sa pričita/odčita k predvolenej hodnote -130ms skutočná odmerana latencia napr 10.5ms. teda -140,5.ms.

(edit. o latencii v audacity upravil jazzym )
Naposledy upravil(a) jazzym dne 03 črc 2014 13:41, celkem upraveno 2 x.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21304
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Latence v nahrávce

Příspěvek od Pytkin » 01 črc 2014 11:43

v normalnych programoch nemusis nic zadavat .. ziadne hodnoty .. program vie aku ma latenciu zvukovka v danom buffri a posunie si to sam o kolko treba ..

rastis
Příspěvky: 2883
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Latence v nahrávce

Příspěvek od rastis » 01 črc 2014 14:29

ja mam pocit, ze tu uz viacej razy vyplynulo, ze problem je Adobe Audition, ktory nedokaze umiestnit zaznam tak, ako ma.

cize treba pracovat v niecom normalnejsom a tento problem nebude vznikat...

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 753
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: Latence v nahrávce

Příspěvek od nixx » 01 črc 2014 16:43

Divil bych se, kdyby Adobe Audition neměl funkční kompenzaci latence. Spíš to vypadá, že ovladač zvukové karty hlásí Auditionu špatný údaj o latenci. Co máš přesně za zvukovku? Používáš nejnovější ovladače? Určitě máš Audition nastavený do ASIO režimu? Nepoužíváš ASIO4ALL? Zkus si na zkoušku stáhnout Reaper (http://www.reaper.fm) a vyzkoušej, jestli se chyba projevuje i v něm.

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 753
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: Latence v nahrávce

Příspěvek od nixx » 01 črc 2014 16:54

Ještě zkus zkontrolovat, jestli má projekt v AA nastavenou stejnou vzorkovací frekvenci jako zvuková karta.

jazzym
Příspěvky: 922
Registrován: 15 črc 2013 23:34

Re: Latence v nahrávce

Příspěvek od jazzym » 02 črc 2014 13:59

nixx píše:Ještě zkus zkontrolovat, jestli má projekt v AA nastavenou stejnou vzorkovací frekvenci jako zvuková karta.
to može pomocť ak je počitač slabší ..znížiť ..resp nastaviť rovnake parametre pre nahravanie do projektu ,
pri slabšom = vytaženom PC je latencia nestabilná a každym dalšim trackom može byť iná.
Naposledy upravil(a) jazzym dne 02 črc 2014 17:54, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 753
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: Latence v nahrávce

Příspěvek od nixx » 02 črc 2014 14:30

Teoreticky by tam mohlo vzniknout další zpoždění kvůli nutnému resamplingu a mechanismus na kompenzaci latence by se s tím nemusel umět správně vyrovnat. Ale těžko říct, jak má zrovna Audition toto naimplementované...

rastis
Příspěvky: 2883
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Latence v nahrávce

Příspěvek od rastis » 02 črc 2014 21:56

nixx píše:Divil bych se, kdyby Adobe Audition neměl funkční kompenzaci latence. ..
mne sa zda, ze vzdy ked niekto mal problem, ze nahraval a nahralo sa mu to posunute v case, tak sa jednalo o Adobe Audition, aj nedavno tu na fore bola znovu taka debata tusim.

ja som inak podobny problem nikdy nemal. ze sa nahravana vec ulozi v case na spravne miesto povazujem za taku samozrejmost, ze akukolvek inu alternativu vylucujem ako "nemoznu"...

Adobe Audition nepoznam, ale nepoznam ani nikoho, kto by v tom seriozne robil. skorej to povazujem za zaciatocnikcky SW s podivnym chovanim... ale mozem sa mylit...

rastis
Příspěvky: 2883
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Latence v nahrávce

Příspěvek od rastis » 02 črc 2014 22:00

nixx píše:...Používáš nejnovější ovladače? Určitě máš Audition nastavený do ASIO režimu? Nepoužíváš ASIO4ALL? Z..
hocijaky normalny SW nahrava spravne, aj so starymi, aj s novymi, aj alternativnymi ovladacmi. a nemusi ist ani v ASIO rezime. Vegas, Sonar, Cubase - s tymito SW mam skusenosti, prevadzkoval som ich na kadejakych kompoch, s kadejakymi zvukovkami, s kadejakymi moznymi aj nemoznymi ovladacmi a zaznam jednoducho musi sediet, fakt si neviem predstavit, preco by nemal...

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 753
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: Latence v nahrávce

Příspěvek od nixx » 02 črc 2014 23:37

rastis: nerozumím, co přesně by si měl člověk z těchto tvých příspěvků odnést. Evidentně je někde chyba, já jsem sem hodil pár nápadů, kde bych ji hledal. Kdyby Audition nebyl schopný nahrát za žádných okolností dvě stopy synchronně, moc kopií by asi Adobe neprodalo. Pokud by se to neprodávalo, Adobe by nefinancovalo vývoj. Vzhledem k tomu, že Audition stále existuje, zřejmě za nějakých okolností nahrává i synchronně stopy. Snažíme se přijít na to, co by na to mohlo mít vliv... Přijde mi zbytečný hned měnit DAW, aniž bychom se pokusili přijít na to, v čem je problém.
Na ovladače se ptám, protože starší ASIO drivery některých zvukovek opravdu špatně reportovaly latenci do DAW, kde pak při zapnuté kompenzaci zpoždění docházelo k posunům. Na ASIO4ALL jsem se ptal, protože se v něm kompenzace dá doladit ručně a je možné, že tam má nastavené nějaké nesmyslné hodnoty. Zpoždění vlivem resamplingu je taky možné, pokud s ním kompenzace nepočítá (ano, to by byl bug AA). Však jsem psal, ať vyzkouší i Reaper, jestli mu to bude dělat taky... Já osobně taky neznám nikoho, kdo by dělal např. v Sonaru. Taky jsem na Sonar četl spoustu špíny. A stejně bych ho neodsuzoval.
Chce to klid... :)

rastis
Příspěvky: 2883
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Latence v nahrávce

Příspěvek od rastis » 03 črc 2014 00:12

klid je, neboj :)

ja len pisem na zaklade toho, co som kade-tade zachytil a taketo spravanie sa SW je skratka nepripustne. a na zaklade podobnych diskusii, ktore obcas prebehnu, sa mi zda, ze Adobe Audition nie je v tomto smere seriozny SW. myslim, ze Sonar je povazovany za profi SW (aj ked ho osobne moc rad nemam), Adobe Audition sa mi zda, ze neni mysleny ako profi SW. neviem, ako ho Adobe predava, kolko stoji, ani kde na trhu ho maju zacieleny... ale ak naozaj robi problemy, ako (asi) robi, tak naco hladat komplikovane riesenia (ktore mozno aj tak riesenia nie su), ked najjdednoduchsie je zacat pouzivat veci, ktore funguju ako maju... v ziadnom normalnom SW, co som kedy pouzival, netrebalo nic specialne zapinat, ziadne kompenzacie, ani nic podobne. vzdy sa mi vsetko nahralo tak, ako malo, ci uz som pouzival SB live, alebo SB live + KX drivery, alebo doskovu zvukovku s ASIO4all, alebo normalnu zvukovku...

Odpovědět