Lepsi akustika v panelaku

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
DJDave

Lepsi akustika v panelaku

Příspěvek od DJDave »

Ahoj kamaradi!!

Potreboval bych malou,ale dulezitou pomoc
Tady na obrazku je muj pokoj, s kteryho bych chtel promenit takovy domaci studiicko, aby tam nebyla nejhorsi akustika.
Necekam od toho zase nic extra ,ale neco se s tim snad delat da..
Par veci me na tom stve treba ta skrin...Ale co se da delat..
Vymyslel sem tam strcit Tlumici panely,takove ty pyramidky,
to by mohlo jemne treba pomoct.
Stul uz mam hotovej , takze o problem min,ale ted resim tu akustiku....

Tam kde je mikrofon,bych chtel nahravat vokaly , takze tam je taky ten tlumici panel, ale napadlo me tam dat treba nekam jeste nejakou prepazku treba sadrokarton + na to ten tlumici panel, ale nevim jak se to bude chovat .

Podlaha je plovouci ,ale ne LAMINAT!!!!!

Co bych jeste dodal....
Nejsem zadnej navrhar , nebo malir tak se moc nesmejte!!! :D

Nic lepsiho nemam a zatim sem nevymyslel. Budu rad za kazdou pripominku a pomoc..
Diky moc.

Obrázek

Snad je to z toho citelny....
Naposledy upravil(a) DJDave dne 04 říj 2005 21:09, celkem upraveno 1 x.
....:::: DJ Dave ::::....

MMtm

Příspěvek od MMtm »

na fóru se už řešily různý akustický záležitosti paneláků a menších místností. Basový pasti atd.. Check it out...

DJDave

Příspěvek od DJDave »

MMtm - jojo ja sem si vsim , ale pokazdy je to trosku jinej pripad....
:cry:

MMtm

Příspěvek od MMtm »

No asi proto, že každej pokoj je jinej případ. Nejsme na pionýrskym táboře v chatce...Taky mám problém s akustikou. Bass v F nebo F# nepřipadá v úvahu, proto mám skoro všechny treky od C :-/

biscuit

Příspěvek od biscuit »

me zas rezonuje acko :(

DJDave

Příspěvek od DJDave »

Me asi rozenuje takhle vsecko !!!

Poradte nekdo?! :(
:lol:

Solarfall

Příspěvek od Solarfall »

skus tu:
http://www.johnlsayers.com/phpBB2/index ... 7f7108c40c

to je forum zamerane na akustiku... prestuduj ho a potom sa pytaj...

inak aj ja som zistil ze mam problem so standing waves... ked si lahnem na postel tak mi basy hucia a ked sa priblizujem k monitorom tak miznu... :(

edit: a tu su dobre clanky ktore ti tiez mozu poskytnut inspiraciu" http://www.realtraps.com/articles.htm

kexik

Příspěvek od kexik »

solarfall: to v malom krcalku skoro kazdy... mas vlastne jedinu moznost a tou je zatlmenie do mrtva. knizky, zavesy, absorbery a ine pasce... ja som na tom podobne, navyse mam flutter aj na stredoch, kedze byvam v "studiu" bez koberca a s nabytkom vysokym do 90cm... cista katastrofa
ked zatlieskam, vzdy mi z toho pride spatne, znie to jak preset na vst reverb ;)

Solarfall

Příspěvek od Solarfall »

kexik: aj ja mam flutter :( a s tym zatlmenim je to na prd, pretoze byvam v podnajme a pracne sme to usporiadali tak aby sa tam dalo zit a teraz nemozem prist s tym ze podme to prestavat tak aby som nemal flutter a nehucali mi basy... asi by moja priatelka nebola nadsena... :roll:

Poklop

Příspěvek od Poklop »

Ahoj všem, mám jednu fungující radu pro ty, co jim rezonujou basy.
Akustiku jsem vychytával hodně dlouho, nakonec jsem našel i ve skoro čtvercový místnosti(3,7x3,3) místo, kde bedny(B2031) nerezonujou.
Především člověk nesmí dát bedny nebo sedět uprostřed, tam se basy vyrušujou a nehrajou tam. Takže bedny u stěny a sedět blízko u stěny, ne v prostřed místnosti. Vyrobil jsem jakousi konstrukci, něco jako patrová postel, ale nespí se na ní. Je velká plošně na 3 matrace a je umístěna nad prostorem "režie :-)" Jako matrace postačí ty s pérama za cca 1000,- kus. "Postel" má světlou výšku 2,10m. Vzniklý prostor je potřeba vytlumit molitánky s pyramidkami (s citem, total hluchá místnost je na zblbnutí). Říkám s citem, ale na nahrávání vokálů je potřeba aby se neprojevil Room místnosti. Dá se udělat i jakási "nahrávácí varianta" rozložení molitanů pro případ recordingu přes mic.
Ty matrace svojí hmotou a absorcí dokážou pozměnit charakteristiku místnosti a musim říct, že mě to zachránilo od cesty do ústavu, nebo? jsem byl z rezonancí těsně před zkolabováním :-)
Vhodné umístění beden v prostoru a jeho vytlumení by basy mělo vychytat. Vytlumení vlastně ztlumí vejšky a středy a tím subjektivně zesílí basy (logika v tom je). V nevytlumený místnosti se ozývají středy víc než je pravda, proto se musí vytlumit.
Pokud přesto všechno nenajdete místo, kde bedny nerezonujou nebo to nechcete hledat, tak existuje jednoduchá poměrně funkční varianta a tou je parametrickej EQ na výstupu (nejlépe mezi mixem a bednama).
Například Behringer Ultracurve, pomocí kterého rezonanční pásma prostě ztlumíte:-) Pozor se musí dát na to, aby se to "ztlumené" pak nenahrálo na master (DAT, MD). EQ se musí používat jen na poslech.

Doufám, že ty zkušené jsem tímhle (článkem:-)) neurazil a těm méně zkušeným to třeba pomůže. Ti zkušenější snad něco doplní ... :-)

Čus

Solarfall

Příspěvek od Solarfall »

no robis presne opak toho co som ja vycital v linkoch ktore som pisal vyssie.. nikto neodporuca tlmit len stredy a vysky pretoze tak ako pises basy to subjektivne zhlasitie a to NIE JE dobre.. basy su vacsi problem ako stredy/vysky a tazsie sa koriguju...vacsina odbornikov radi pouzivat basove (su zaroven broadband) absorbery, pretoze nikdy nemozes mat prilis malo basov..ale lahko mozes mat prilis malo vysok a stredov a miestnost bude zniet mrtvo...

ja napriklad nemozem mat ani bedne blizko pri stene pretoze maju woofer vzadu..

uff a radit eq na vystup hmmmm.. :shock:

kexik

Příspěvek od kexik »

pri nearfield posluchu vytlmenie stredov a vysok NEMOZE zhlasitit basy, to je konina. v malej miestnosti s vysokou vlastnou rezonancnou neni vyhnutia a najlepsiee vytlmit vsetko co sa da a sediet co najblizsie bedniam. inak ja som bol v dojme ze sa bavime o posluchu, co s tym ma nahravanie? nahravanie je zasa celkom iny problem...

Poklop

Příspěvek od Poklop »

Solarfall píše:no robis presne opak toho co som ja vycital v linkoch ktore som pisal vyssie.. nikto neodporuca tlmit len stredy a vysky pretoze tak ako pises basy to subjektivne zhlasitie a to NIE JE dobre.. basy su vacsi problem ako stredy/vysky a tazsie sa koriguju...vacsina odbornikov radi pouzivat basove (su zaroven broadband) absorbery, pretoze nikdy nemozes mat prilis malo basov..ale lahko mozes mat prilis malo vysok a stredov a miestnost bude zniet mrtvo...

ja napriklad nemozem mat ani bedne blizko pri stene pretoze maju woofer vzadu..

uff a radit eq na vystup hmmmm.. :shock:
Basy se obtížně korigujou a proto je člověk musí dobře slyšet. Radím z vlastní vyzkoušené zkušenosti a musím říct, že jsem naprosto spokojenej se zvukem, kterej teď doma mám.
Jestli někoho baví mít poslech bez basů!? Mě teda ne.
A jestli někoho baví poslouchat rezonance na některym tónu a vyhybat se mu!? Mě teda ne.
Poměr výšek a středů se musí korigovat podle jiných (vyzkoušených) nahrávek, ale bysy vyžadujou speciální individuální přístup, právě kvůli rezonancím a když je neslyšim, tak je nemůžu korigovat....

Poklop

Příspěvek od Poklop »

to kexik: místnost bez nábytku bude hrát vždycky jinak než nevytlumená místnost. Proč se teda režie studíí vlastně vytlumujou, když stačí mít nearfield bedny?
Basy budou určitě čitelnější, když se room vytlumí ...

kexik

Příspěvek od kexik »

citatelnejsie ano, ale nebude ich viac... rezie studii maju main monitory, nielen nearfieldy, navyse maju primerane rozmery a spustu problemov vyriesenych uz tvarom miestnosti. a okrem toho sa nevytlmuju, riesia sa len odrazy, co nie je vytlmovanie.

Odpovědět