Ahoj všem, mám jednu fungující radu pro ty, co jim rezonujou basy.
Akustiku jsem vychytával hodně dlouho, nakonec jsem našel i ve skoro čtvercový místnosti(3,7x3,3) místo, kde bedny(B2031) nerezonujou.
Především člověk nesmí dát bedny nebo sedět uprostřed, tam se basy vyrušujou a nehrajou tam. Takže bedny u stěny a sedět blízko u stěny, ne v prostřed místnosti. Vyrobil jsem jakousi konstrukci, něco jako patrová postel, ale nespí se na ní. Je velká plošně na 3 matrace a je umístěna nad prostorem "režie

" Jako matrace postačí ty s pérama za cca 1000,- kus. "Postel" má světlou výšku 2,10m. Vzniklý prostor je potřeba vytlumit molitánky s pyramidkami (s citem, total hluchá místnost je na zblbnutí). Říkám s citem, ale na nahrávání vokálů je potřeba aby se neprojevil Room místnosti. Dá se udělat i jakási "nahrávácí varianta" rozložení molitanů pro případ recordingu přes mic.
Ty matrace svojí hmotou a absorcí dokážou pozměnit charakteristiku místnosti a musim říct, že mě to zachránilo od cesty do ústavu, nebo? jsem byl z rezonancí těsně před zkolabováním

Vhodné umístění beden v prostoru a jeho vytlumení by basy mělo vychytat. Vytlumení vlastně ztlumí vejšky a středy a tím subjektivně zesílí basy (logika v tom je). V nevytlumený místnosti se ozývají středy víc než je pravda, proto se musí vytlumit.
Pokud přesto všechno nenajdete místo, kde bedny nerezonujou nebo to nechcete hledat, tak existuje jednoduchá poměrně funkční varianta a tou je parametrickej EQ na výstupu (nejlépe mezi mixem a bednama).
Například Behringer Ultracurve, pomocí kterého rezonanční pásma prostě ztlumíte:-) Pozor se musí dát na to, aby se to "ztlumené" pak nenahrálo na master (DAT, MD). EQ se musí používat jen na poslech.
Doufám, že ty zkušené jsem tímhle (článkem:-)) neurazil a těm méně zkušeným to třeba pomůže. Ti zkušenější snad něco doplní ...
Čus