Live ACT - Mastering Grooveboxu

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Uživatelský avatar
COBOLT
Příspěvky: 385
Registrován: 28 lis 2007 19:01

Live ACT - Mastering Grooveboxu

Příspěvek od COBOLT » 03 pro 2007 19:18

Ahoj vsichni.Potreboval bych poradit z masteringem grooveboxu.Konkretne se jedna o problem,ze to co normalne slysim doma na monitorech nebo ve sluchatkach v klubu na vetsim zvuku hraje zkreslene a nektere zvuky hlavne ty vyssi nejsou vubec slyset.Jednouse receno to co se doma prosadi v mixu v clubu na zvuku nema sanciKolegove co hraji z vinylu tento problem nemaji.
Otazka zni jestli je mozne tento hendikep necim vyrovnat napr.externim kompresorem nebo soustavou par rack.krabic jako prevodniky a filtry atd,ktere bych take uplatnil doma pri nahravani.Groovebox ma sam o sobe Multiband a beaty tradicne posilam do sendu na compresor.

Jindrix
Příspěvky: 430
Registrován: 09 kvě 2007 20:58

Re: Live ACT - Mastering Grooveboxu

Příspěvek od Jindrix » 03 pro 2007 20:25

Tak to jsem docela zvědav, jak se k tomuto vyjádří ostatní.
Osobně si myslím, že to není ani tak otázka toho, z čeho to hraješ, jako spíše znalosti a zkušenosti práce se zvukem, příp. (ne)kvality či (ne)znalosti svého poslechového aparátu.
(Vycházím z toho, co píšeš - že doma na bednách a ve sluchátkách Ti to hraje dobře).
A na to neexistuje žádná jednoduchá, ani univerzální odpověď, kromě známého "poslechni si/ poslouchej na těch bednách/ sluchátkách něco známého, profesionálně natočeného, co zní dobře všude a porovnej to s tím svým".
Jinak:
COBOLT píše:Groovebox ma sam o sobe Multiband a beaty tradicne posilam do sendu na compresor.
Jestli jsem to pochopil tak, jak jsi to napsal a jestli jsi to Ty tak myslel, tak kompresor není zpravidla vhodné aplikovat metodou "Send" - je to efekt typu "Insert", kdy se zpravidla efektovaný signál nepřimíchává k původnímu, jako tomu bývá u efektů typu "Send".
Kdyžtak mě prosím někdo opravte, pokud se pletu.

Uživatelský avatar
COBOLT
Příspěvky: 385
Registrován: 28 lis 2007 19:01

Příspěvek od COBOLT » 03 pro 2007 20:52

Ok.Diky za prispevek.S tim sendem jsem se vyjadril spatne je to Insert!
Kazdopadne pokud nahravku nebo primo groovebox hraju na jakemkoliv reprodukcnim systemu tak to zni vsude +-stejne.Problem vsak nastava pokud se hraje na velkych bednach a ty ja k dispozici doma nemam.
Proto jsem zadal o nakou teoretickou radu v cem by mohl byt problem.

Uživatelský avatar
ECSON WALDES
Profesionál
Příspěvky: 1859
Registrován: 16 zář 2002 14:52

Příspěvek od ECSON WALDES » 03 pro 2007 21:18

posli sem audio ukazku, z toho pak bude rovnou jasny kterej problem je potreba resit. Takhle je to trochu nesrozumitelny ceho presne se ti nedari dosahnout, jestli se jedna o frekvencni ci dynamickej problem.

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Příspěvek od hawkens » 03 pro 2007 21:25

Problem nie je v grooveboxe, ale skor v tvojich skladbach. Zjednodusene povedane, keby si mal doma masteringove studio s kvalitnymi repro a monitormi, a keby si mal skills masteringoveho zvukara, dosiahol by si uroven ktoru pocujes z dosiek tvojich kolegov.

Maj na pamati, ze drviva vacsina vinylov skor nez ide na vinyl stravi hodiny v masteringovom studiu a prejde cez pristoje, ktore my doma nemame a su radovo o 1-2 triedy vyssie ako to co bezne byva v beznom domacom studiu.

Nepises aky mas doma odposluch, na akych bedniach robis. Ak nemas aspon zakladne studiove monitory, prvy problem je v tvojich bedniach - nepocujes rozdiely, resp. bezne repro klamu a prikrasluju zvuk, tj ak nieco namiesas zle, nepocujes chyby. Ja mam skusenost, ze na velkom silnom PA zvuku chyby a zvukove odchylky pocujes ovela vyraznejsie ako doma v pokoji.

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Příspěvek od TOM-Thak » 03 pro 2007 21:45

Jak pisi ostatni, je to ve skladbe. Ja sam hraju i vlastni produkci a ted teprve prichazim, po 5ti letech skladani, na to co a jak udelat, aby to znelo vic HWove eliminovat chyby a udelat cistsi sound a pak to jeste stejne finalne poslu na mastering jinam.. dalsi usi a konzultace. Problem je ten, jestli chces skladbu hrat zive a menit jeji kompozici v gooveboxu, tak to aby sis poridil motorfader mix, protoze to budes chtit vzdycky vyvolat .. to nastaveni jednotlivejch zvuku / stop.

Uživatelský avatar
COBOLT
Příspěvky: 385
Registrován: 28 lis 2007 19:01

Příspěvek od COBOLT » 03 pro 2007 22:02

OK.Diky za informace a komentare.Neco nahruju a uploudnu.

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Příspěvek od hawkens » 04 pro 2007 13:16

Urob jednoduchy test: nasampluj par taktov z nejakej "vinylovej" skladby, napriklad 8 alebo 16 taktoiv, naladuj ju do samplera svojho groovebovu, zasluckuj to a pusti ju na PA-cku z tvojho grooveboxu. Ked bude sound iny ako z gramca tak je jasne ze ti to kazi groovebox. Ak je bude sound zhruba rovnaky, tak je jasne ze chyba je v tvojich skladbach.

Uživatelský avatar
ECSON WALDES
Profesionál
Příspěvky: 1859
Registrován: 16 zář 2002 14:52

Příspěvek od ECSON WALDES » 04 pro 2007 13:43

hawkens1

Ja bych si nedelal iluze ze surovej vystup z Grooveboxu bude mit dobrej zvuk. Hraje to silene samo o sobe. A je jedno ktera generace Grooveboxu to je, je to nemichatelnej zdroj. Jednou mi do studia prinesla jedna Nu Metalova parta model MC909 ktera z nej brala beaty a zvuky a to bylo zoufaly stim neco udelat. MC909 jsem vyhodil a udelal vse komplet novy v AKAI S6000 a hned se dalo vklidu michat. Oni sami pak MC909 prodali a koupili AKAI mpc 4000 a meli klid.

COBOLT
mimochodem jsi moh rict kterej model vlastne mas. Nicmena at uz jakej koliv, bejt tebou na tu krabici pecu. Kup si notebook s abletonem a objev moznosti dnesni doby. Zijes v 10 let starym systemu, zbytecny s tim ztracet cas.

.

Uživatelský avatar
loudspeaker
Příspěvky: 268
Registrován: 13 lis 2007 16:59

Příspěvek od loudspeaker » 04 pro 2007 14:09

ECSON WALDES píše:hawkens1

mimochodem jsi moh rict kterej model vlastne mas. Nicmena at uz jakej koliv, bejt tebou na tu krabici pecu. Kup si notebook s abletonem a objev moznosti dnesni doby. Zijes v 10 let starym systemu, zbytecny s tim ztracet cas.

.
nevim, me se vic zamluva nejen zvuk, ale i to ostatni, jako recording, sampling na krabici.. fruity ani reasen ani ableton neni to co nase mc808ka.. proto jsme si ji po 10letech konecne poridily....

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Příspěvek od TOM-Thak » 04 pro 2007 14:18

loudspeaker: Do abletonu si narves jakej chces plug in, si ce to neni pravda, ta vase krabice, ale muzes na tom delat prakticky cokoli.

Uživatelský avatar
loudspeaker
Příspěvky: 268
Registrován: 13 lis 2007 16:59

Příspěvek od loudspeaker » 04 pro 2007 14:35

ne ja zadnej soft nezatracuju, pouzivam je vsechny, jen krabice.. je proste krabice! vse ma sve plus a minus, je mi jasny ze je krabice omezena a docela hodne, ma treba jen dva mfx jednotky, je to trapas, pac na kompu si muzu narvat vseho hromady na cokoliv atd.. ale proste hardware je harware a me sedi....

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Příspěvek od hawkens » 04 pro 2007 15:56

Predpokladam - myslim si ze ta numetalova partia co pisal Escon Waldes robila tie bicie na 909 zo synthu. To by mi sedelo, bicie z XV enginu su ... take ... no proste nie zrovna to prave. Ked naladujes sampler svojimi vlastnymi drumsami, to je hned ina kava. Ja som roky pouzival 909 a teraz som presiel na 808, ale vacinu zvukov som ladoval cez sampler. Aj ten pokus co som COBOLTOVI radil som mal na mysli naladovat sampler nejakou sluckou.

Inak musim potvrdit, pokusit sa urobit vsetko na grooveboxe a verit ze tych par FX jednotiek spravi nejaky solidny master sound, to je fakt prilis otimisticke. Na novej 808 je sice az 5 fx jednotiek, ale stale to nie je dost kvantity ani kvality v porovnani so studiovym mastrom. 909 ma sice master efekt ktory sa tvari ako trojpasmovy kompresor, ale jeho ucinok je viac ako biedny. Ja to riesim tak, ze sa do samplerovej casti naladujem uz upravene zvuky aby sa cim viac podobali master verzii. Moj brat napriklad ide este dalej, bicie napriklad urobi cele mimo grooveboxu, z nich si narobi slucky a a groovebox nimi naladuje.

BTW groovebox je masinka na live, nie do studia. Aby sme nezabudali :)

Uživatelský avatar
loudspeaker
Příspěvky: 268
Registrován: 13 lis 2007 16:59

Příspěvek od loudspeaker » 04 pro 2007 16:19

myslim ze jako cast studia neni groovebox na skodu, treba kvuli real time recordingu na seqenceru atd.. ale jo, je to hlavne na livka.. ja na nem treba moc nepouzivam patche se synth a lead zvukama pac mam na vstup 808ky napojenyho virusa, tim padem sem se zvukama zas uplne nekde jinde.. a kdyz zas pustim treba bici smycku z 808ky do virusa, tak se da taky nejaky cool sound uvařit :)

Uživatelský avatar
loudspeaker
Příspěvky: 268
Registrován: 13 lis 2007 16:59

Příspěvek od loudspeaker » 04 pro 2007 16:23

to cobolt: jo a prozrad teda co mas za masinu... je fakt ze s problemem zvuku na jinym aparatu se taky potykal.. chce to aspon lepsi sluchatka nebo monitory.. ne bedny TVM od tesly :)

Odpovědět