Live Stage Setup

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Uživatelský avatar
Vey
Příspěvky: 475
Registrován: 19 čer 2003 12:44

Live Stage Setup

Příspěvek od Vey » 28 pro 2012 13:57

Pratele, ciste z osobni zajimavosti bych rad vedel jak jsou reseny setupy na velkych podiich.
Zajimal by me nejakej priklad / schema moznyho zapojeni vc. odposlechu apod. Konkretne bych se chtel zamerit jak se obchazi problem se zpozdenim pri efektovani pomoci SW. Spousta kapel dnes pouziva na efektovani ruznych vstupu software (napr. Ableton a nebo Main Stage, kde maj zaveseny ruzny delaye, reverby, zkresleni apod. .. - na YT jsem videl konkretne kapely NIN a Depeche Mode).
Jediny mozny reseni co me napada je, ze do odposlechu jim jde jeste cistej a nezpozdenej signal a pak az do hlavniho mixu leze jiz efektovany signal, ktery ma ovsem nepatrne zpozdeni vuci napr. zbytku, ktery jde napr. taktez primo do hlavniho mixu.

Snad jsem se vyjadril srozumitelne ...
Na teto moji uvaze mi prijde trosku problemovy to, ze umelec neslysi efektovany signal v odposlechu .. coz si v nekterych pripadech nedokazu moc predstavit.

Jak to ve skutecnosti je? Ma s tim nekdo zkusenost? Zase bych ale nerad delal vedu z necoho co zadna veda ani neni .. proto se ptam :) Diky.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Live Stage Setup

Příspěvek od Pytkin » 28 pro 2012 14:08

Sak ked mas 2-4 msec sneskorenie, tak to nikto nepocuje..

Uživatelský avatar
Jens Ludwig
Příspěvky: 214
Registrován: 31 říj 2007 00:12

Re: Live Stage Setup

Příspěvek od Jens Ludwig » 28 pro 2012 14:45

v létě jsem měl na festivale jednoho DJ a ten chtěl 2 odposlechový cesty - jednu ode mě z FOH (co jde ven) a druhou od něj z pultíku CUE a podobný věci - dá se to řešit i takhle

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12780
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Live Stage Setup

Příspěvek od dendy » 28 pro 2012 14:55

pytkin myslim ze ani 5-10 ms nema sancu nikto vnimat

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Live Stage Setup

Příspěvek od Pytkin » 28 pro 2012 15:00

10 msec uz vnima kazdy muzikant .. aj spevak .. 5 je taka hrana ..

Uživatelský avatar
Vey
Příspěvky: 475
Registrován: 19 čer 2003 12:44

Re: Live Stage Setup

Příspěvek od Vey » 28 pro 2012 18:16

Samozrejme, co se posluchacu tyce resp. hlavniho vystupu, tak je nejaky takovyhle zpozdeni zanedbatelny ... o to vubec nejde. Ale jde o to, ze pokud ma napr. kytarista v odposlechu signal vlastni kytary v souctu o napr. cca 7 ms posunutej, tak uz to pri hre pozna a hur se mu hraje. Nehlede na to, ze kdyz uz jde celkem znacny mnozstvi stop z podia (jak zpozdenejch, tak nezpozdenejch) nekomu do sluchatek odposlechu, tak to muze bejt pocitove hodne neprijemny a v ramci rytmiky i problem.

Chcete tedy rict, ze reseni je pouze v nastaveni co nejmensiho zpozdeni? To je podle me dost problem ... dostat se v souctu pod 5 ms .. tim spis pokud jde o realtime.

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12780
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Live Stage Setup

Příspěvek od dendy » 28 pro 2012 18:20

nj ina finta na to nieje... jedine potom na taketo citlive veci (gitara) kde aj tych 7 ms moze robit galibu pouzivat HW a pluginy len tam kde to nevadi

Uživatelský avatar
Vey
Příspěvky: 475
Registrován: 19 čer 2003 12:44

Re: Live Stage Setup

Příspěvek od Vey » 28 pro 2012 18:28

Dobre, kdyz ted odbocim a zabrednu jeste dal ... Co vse ovlivnuje velikost latence? Predpokladam, ze vyjma zvukove karty, ovladacu apod. je to predevsim procesor pocitace, takze usuzuji, ze napr. v budoucnu nebude problem napr. 1 ms. A tudiz tento problem prestane existovat :)

Me totiz zajimalo jak to ten kytarista z NIN ma udelany, ze mu to zpozdeni nevadi .. kdyz mu jedou efekty z Main Stage. Takze ma asi proste lepsi kartu i pocitac )

Uživatelský avatar
Jens Ludwig
Příspěvky: 214
Registrován: 31 říj 2007 00:12

Re: Live Stage Setup

Příspěvek od Jens Ludwig » 29 pro 2012 00:09

jde o výkon a nastavení výpočetního stroje a pak taky o množství efektů a jejich výpočetní náročnost - pokud máš nějaký třeba UAD akcelerovaný pluginy tak asi neni moc problém...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Live Stage Setup

Příspěvek od Pytkin » 29 pro 2012 00:26

No ja myslim ze prave s uad pluginmi by sa nedalo dostat na taky nizku latenciu..

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Live Stage Setup

Příspěvek od delay » 29 pro 2012 08:43

Pytkin píše:10 msec uz vnima kazdy muzikant .. aj spevak .. 5 je taka hrana ..
Na živé hraní je tohle latence jak hrom, i 5 ms mi vadí, když hraju na kytaru do nějaké simulace, respektive každá latence je cítit, mozek zkrátka hlásí, že něco je jinak...
Pytkin píše:No ja myslim ze prave s uad pluginmi by sa nedalo dostat na taky nizku latenciu..
Tak si myslím, někde jsem snad četl, že pro UAD se má nastavovat latence od 512 samplů výše pro optimální chod, nebo si to pletu s PoCo, ale každopádně na live je asi nutný vybírat FX s trochu jinými parametry...

Uživatelský avatar
Jens Ludwig
Příspěvky: 214
Registrován: 31 říj 2007 00:12

Re: Live Stage Setup

Příspěvek od Jens Ludwig » 29 pro 2012 10:20

Pytkin píše:No ja myslim ze prave s uad pluginmi by sa nedalo dostat na taky nizku latenciu..
a dyť právě UAD2 má nějakej ten Live-mod, jestli se nemejlim..

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Live Stage Setup

Příspěvek od Pytkin » 29 pro 2012 11:20

ja len hovorim , co si myslim .. kazdy prechod CPU->HW nieco stoji .. Spytajte sa Pala Haberu .. Ten chcel pouziva UADy na live ..

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12780
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Live Stage Setup

Příspěvek od dendy » 29 pro 2012 11:48

ak ti ide len o efektovy retazec pre gitaristu skus a zamysliet nad tymto


http://www.appato.com/positive-grid-llc/jamup-pro/

referencie na nete su na to vyborne, ma to "ultra low latency" mod - neviem kolko ms v tom mode ma ale podla reakcii na nete si to gitaristi pochvaluju... kvalita efektov je vinikajuca... je verzia aj pre iphone aj pre ipad (na stage doporucujem ipad - ovladacie prvky su krasne velke, je to prehladne vyriesene takze sa to da intuitivne a lahko ovladat)

v appstore je aj free verzia na odskusanie, takze za skusku nic nedas (ak uz mas nejaky ios device)

Uživatelský avatar
Vey
Příspěvky: 475
Registrován: 19 čer 2003 12:44

Re: Live Stage Setup

Příspěvek od Vey » 29 pro 2012 13:58

Jen jeste doplnim zminena videa ...

NIN (Main Stage) Depeche Mode (Ableton)

Odpovědět