mastering : jak ne

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
velvet

Příspěvek od velvet »

Kermitak píše:
matucha píše:Jenze o tomhle typkovi vsichni vedej, ze se chova takhle... a presto je to top typ ;-)... takovej drtic
Delal neco velkyho a znamyho ?
Tady je Tvých několik "větších": :wink:
David Bowie, Red Hot chilli P. , Johnny Cash, Rage Against the Machine, Celine Dion, Slayer, Metallica, Audioslave, Keb'Mo', Limp Bizkit, Macy Gray, Prince, Mariah Carrey, Oasis, Prince, ..... atd.

Co se týče té mp3 ukázky tak po 2ojím poslechu na sluchátkách (Sennheiser HD 280 ) - mně ta zmasterovaná část nijak moc neva. (nekamenujte mne :? ).
Je to trochu nahlas a "distorted" no, na to už jsem si zvyknul. Víc mne takovejhle mastering vadil u věci , co byla pouze Acc kguit + zpěv. Tady se to fcelku stratí se zkreslenejma kytarama. Co mne vadilo (clip na první hlásce zpěvu) je ftom nezmasterovanym mixu též. Já to beru jako fakt, že dneska se to dělá takhle a znám důvody, jež spoluzapříčinily tuhle situaci. Jasně, raději bych si poslechl Beatles z 2. pol. 60. let z vinylu. Na to není dneska čas :(
Znáte to: "...je jiná doba?!!! Host obsluhuje vrchního!!!"

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

velvet píše:[
vyhazuje :) (v originále ...)

velvet

Příspěvek od velvet »

Ivo píše:
velvet píše:[
vyhazuje :) (v originále ...)
... a jo! to ta reklama na nový Menzelův film
:wink:

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

velvet píše:Tady je Tvých několik "větších": :wink:
David Bowie, Red Hot chilli P. , Johnny Cash, Rage Against the Machine, Celine Dion, Slayer, Metallica, Audioslave, Keb'Mo', Limp Bizkit, Macy Gray, Prince, Mariah Carrey, Oasis, Prince, ..... atd.
Uz jsem si rikal ze tahle ukazka a zvukove excelentni alba RATM nejdou dohromady a koukam ze alespon radovky delal obe Bob Ludwig. Nicmene nutno rict, ze tohle neni jediny clovek, ktery podobne veci pacha "na urovni". Napriklad album Phila Collinse Testify je orezany podobne a mastroval ho nejakej Bernie Grundman.
Ja to nechapu. At mi nikdo nerika, ze tyhle lidi nevedej, jak udelat dobrej master. To to vazne cilene takhle mrsej, jenom aby to bylo nahlas ?

velvet

Příspěvek od velvet »

Kermitak píše:
velvet píše:Tady je Tvých několik "větších": :wink:
Uz jsem si rikal ze tahle ukazka a zvukove excelentni alba RATM nejdou dohromady a koukam ze alespon radovky delal obe Bob Ludwig. Nicmene nutno rict, ze tohle neni jediny clovek, ktery podobne veci pacha "na urovni". Napriklad album Phila Collinse Testify je orezany podobne a mastroval ho nejakej Bernie Grundman.
Ja to nechapu. At mi nikdo nerika, ze tyhle lidi nevedej, jak udelat dobrej master. To to vazne cilene takhle mrsej, jenom aby to bylo nahlas ?
Jedna věc je jak by se to líbilo Berniemu, Vladovi, Bobovi ... O tom, že umí a slyší bych nepochyboval. Druhá věc (a to souvisí s tím na co "si" stěžoval Ivo) je, že oni plní klientovo přání. Klient často chce co největší hlasitost, možná, že "hlavně" hlasitost... Tak to udělaj tak, jak klient chce... Aby se klient cítil být mistrem světa.

Tak např. přijde chlapec z oddělení A&R společnosti, co vydává nové CD toho nebo onoho většího jména.
A&R: "Bobe, potřebujeme aby to bylo nahlas"
Bob: "Asi takhle?"
A&R: "NAHLAS Bobe"
Bob: "ok ok, a nevadí, že to už bude zkreslený?!"
A&R: "na to s*ere pes Bobe. My potřebujeme, aby, až si to daj doma/na párty/v autě do CD changeru, to hrálo ALESPOŇ tak (nahlas) jako tohle nebo tohle CD, který tam určitě mít budou. A ty hrajou TAKHLE. A když tohle naše ASPOŇ TOLIK hrát nebude, tak si tohle nový CD pouštět nebudou, a přehoděj to na další z těch, co TAKHLE nahlas hrajou Bobe. A to my nemůžeme potřebovat. A nemysli si, že by jako použili volume knob. Jsme dali takový prachy tý agentuře, co nám to zjišťovala ve dvou milionech domácností. A mimochodem Bobe, V ANI JEDNÝ domácnosti neměli hifi, na kterym by poznali, že je to "zkreslený". Ale že to hraje "potichu", to poznaj všichni z každýho blbýho mp3 přehrávače a dneska i z mobilu!"
Co asi udělá Bob? :wink: (řekl bych, že už tak třetím rokem vynechává poznámku o "zkreslení" a rovnou se ptá: "Takhle?")

Teda já bych to za 500 baků/hod klidně vohulil tak, že by to CD praskalo ve švech, kdyby nějaký mělo a když by to tak chtěli. Mejch by bylo $500,- , chlapec z A&R by měl pochvalu za to, jak to ze mne pěkně "vymáčk" a nadšenci na fórech by se měli čím bavit :lol:

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

No jo, co dodat :)

Nicmene jsem si tu ukazku konecne poslechl a prijde mi to ok, taky tam neslysim nic hroznyho a i se mi to libi. Ten obrazek me pripravil na neco mnohem horsiho :)

fantozzi

Příspěvek od fantozzi »

podle mě je tohle u rockové muziky trend, protože to od nižších hlasitostí přidává hudbě koule. Ale je teda rozdíl, jestli to někdo natvrdo zesílí clip neclip, hlavně že je to celý modrý, nebo si s tím trošku pohraje, ořeže špičky a nejde to přes nulu.

bassline

Příspěvek od bassline »

Ivo píše:Je to často hrůza ... Tohle vede hudbu do záhuby nebo na úroveň soustruhu či motorové pily... Kdo tuhle mánii začal ... A ted i ti, kterým je takové potvoření proti mysli se musí do jisté míry přizpůsobit protože by na první poslech zněli jako "chudí příbuzní". Je to už jako sportovní psychóza - ještě to jde rychleji o 0,002 vteřiny, tak budeme makat a dopovat ...
A tady - kdo to ještě více natlačí, je mistr světa ... :evil:
JO !!! PRESNE TAK !!! tiez som z toho uplne znechuteny....zrejme to patri do tejto 'dynamickej doby' kde vsetko musi byt este lepsie, rychlejsie vacsie, agresivnejsie,vsade len peniaze, kupujte kupujte, v reklamach novy krem je este kremovejsi, jogurt jogurtovejsi, intenzita hlasitosti reklam medzi filmami bude este vacsia, az z toho ludia budu dostavat infarkt, no neviem, nejak to vsetko v tejto spolocnosti ide uz do extremov, neviem si predstavit kde sa to vsetko zastavi....sorrry za OT :)

onehalph

Příspěvek od onehalph »

Mozna, az nekdy pastnete link na neco, kde to skutecne bude nejen videt, ale i slyset, tak se k tem narkum pridam taky :-) jsem presvedcenej, ze treba jazzovou desku, by takhle nikdo nemasteroval - holt co je hlasitejsi, to je "lepsi" - obecne zname pravidlo :-)

vasek

Příspěvek od vasek »

Jak to tu čtu, tak mě napadá pár věcí.
1/ Myslím si, že nahlas nerovná se špatně. Jsou nahrávky, který zní hlasitě a přitom nemám pocit žádnýho masakru. Např. teď poslouchám poslední redhoty, což si myslím, že se dá považovat za komerční standard a zní to v pohodě.
2/ Z to mi plyne, radši bych řešil - ten to natlačil a je to supr... ten to natlačil a šlo to do pr....
3/ ta nahrávka z odkazu od matuchy je fakt divná, ale spíš bych kritizoval, že když už se ten Meller pustil do takové prasárny, tak přitom hlasitost není bůhvíco (subjektivně pro mě)
4/ Já v tom zvuku neslyším žádný velký průser. To ale nic neznamená, nemám nic extra poslech. Co tam všichni slyšíte špatně?

fantozzi

Příspěvek od fantozzi »

vasek píše:Jak to tu čtu, tak mě napadá pár věcí.
1/ Myslím si, že nahlas nerovná se špatně. Jsou nahrávky, který zní hlasitě a přitom nemám pocit žádnýho masakru. Např. teď poslouchám poslední redhoty, což si myslím, že se dá považovat za komerční standard a zní to v pohodě.
2/ Z to mi plyne, radši bych řešil - ten to natlačil a je to supr... ten to natlačil a šlo to do pr....
3/ ta nahrávka z odkazu od matuchy je fakt divná, ale spíš bych kritizoval, že když už se ten Meller pustil do takové prasárny, tak přitom hlasitost není bůhvíco (subjektivně pro mě)
4/ Já v tom zvuku neslyším žádný velký průser. To ale nic neznamená, nemám nic extra poslech. Co tam všichni slyšíte špatně?
ufff, nejsem sam, tak to mi spadnul kamen ze srdce :-)

Jak jsem psal - je rozdíl natlačit a natlačit. Se podívejte na spoustu rockových nahrávek - modrá od začátku do konce. Jednak je to tím jak je to nahraný, jednak je to tím, jak je to zmixovaný a taky tím, jak je to zmasterovaný, ale určitě bych neřekl, že je to špatně...

To, že to někdo zprasí, to je druhá stránka věci, ale neříkal bych nahlas = špatně. Já osobně říkám dobře, protože je to pak dynamický i při nižších hlasitostech. Ale zároveň říkám, že to není jenom o tom, to zesílit.

Ale zase chápu, že třeba hudba, co dělá Ivo se takhle tlačit nebude a je to dobře. Všechno má svoje

kexik

Příspěvek od kexik »

pani, ale je fakt, ze nahravka s dynamikou 80dB nikdy na jazvecovi s 5cm reprakmi dobre hrat nebude, ked ma odstup sumu 60dB a max spl 65dB ;)
pri komercnej muzike ide dost o to, aby to slo pocuvat na hocijakom srote, vratane baterkoveho tranzistoraka pana Paveka
ina vec je, ked tu limitaciu je pocut (to bol pripad o ktorom som hovoril), vtedy pride skratka majitel slusneho posluchu, zasa...
inak skoda ze sa neujal viac koncept SACD, ktory bol vydumany prave koli tomuto (bezna cd vrstva pre konzum + dvd vrstva pre fajnsmekrov, kde nech je trebars aj menej natlaceny master, vyssia samplovacka atd)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

fantozzi píše:[

Ale zase chápu, že třeba hudba, co dělá Ivo se takhle tlačit nebude a je to dobře. Všechno má svoje
My masterujeme hudbu všech žánrů včetně rocku a metalu takže tam řešíme totéž ... Bohužel díky současné extrémní "hlasitostní" úchylce není možné zůstat příliš pozadu ... aby se umělec mezi ostatními nahrávkami uchytil ...

Já jsem přesvědčen že "hlasitě" (ve smyslu dnešních překomprimovaných a přelimitovaných zvyklostí) je špatně, protože se tím nepřirozeně ničí a deformuje hudební a estetická stránka věci. Hudba (jakéhokoliv žánru) je z velké části o dynamice a kontrastech, ne o statické motorové pile.
Stačí si poslechnout špičkové ("tiché") nahrávky 60. /70. let od popu po rock, jak byly většinou krásné a dynamické, i když dnes by(v porovnání s často nesrovnatelně horšími nahrávkami) asi neuspěly ...

Stačí si uvědomit jaký je tahle "hlasitost" nesmysl - každý přehrávač má přece ovladač hlasitosti, tak si to každý může nastavit jak potřebuje. Ovšem pokud jedna skladba bude překomprimovaná a přelimitovaná tak, že v 90% času bude znít tak hlasitě jako pár kratičkých nejsilnějších vrcholků ve skladbě druhé (dynamicky přirozené a vyvážené), tak ta druhá bude znít zdánlivě slaběji a bude potřeba trochu otočit knoflíkem. A o tom celý tenhle nesmysl je. Je to jen uměle (a v podstatě bez racionálního důvodu) vybuzená relativní hranice - ke zlu věci ... Je to jen o otočení knoflíkem hlasitosti o kousek více

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

kexik píše: inak skoda ze sa neujal viac koncept SACD, ktory bol vydumany prave koli tomuto (bezna cd vrstva pre konzum + dvd vrstva pre fajnsmekrov, kde nech je trebars aj menej natlaceny master, vyssia samplovacka atd)
Ne dvd vrstva, ale sacd vrstva ;)

matucha

Příspěvek od matucha »

Souhlasim s Ivem.

Urcity komprimovani a limitace nejsou na skodu, obcas i nejaky to zkresleni a snad i clipnuti 2-3 samplu za sebou, ale orezat celej vrcholek kopaku je fakt pasarna a je to slyset.

Znam par lidi, ktery kvuli tomu zahodily par cdcek, protoze je nemohli poslouchat.

Je mozny, ze lidem okolo metalu a tvrdsich zanru, kteri by mozna i kvuli image chteli, aby jim pri poslechu tekla krev z usi, to je dalsi stupen, jak zagresivnit nahravku (na ukor pruraznosti basu).

No a rek bych ze lecktery 60kovy nahravky sou dost hlasity, dokonce casto subjektivne vic nez dejchavicny pretlaceny moderni kousky.

Ale at si kazdej dela a posloucha, co chce...

Odpovědět