Ivo, rovnou napis 99,9 % .... kdyz uz teda prodavat placebo :c)Ivo píše: Někdy je to 26,73%, jindy jen 17,89%, občas i 37,24%, nebo dokonce i 37,26% !
U dokonalejch nahravek muze bejt po masteringu posun jen 2% nebo taky -5% at uz je mastering inzenyr sebe lip schopnej.
Minulej vikend jsem dodelal mastering The Roads. kapela se skvelou akustickou muzikou. Vse si smichali sami a hralo to moc hezky, az sem byl prekvapenej na to ze to zvlasli cely sami. U dvou veci jsem si jen dodatecne vyzadal ve trech stopach zvlast bici, instrumenty a vokaly, protoze u nich bylo potreba udealat pevnejsi bici a vetsi tlak hudby, ale jinak se jednalo prevazne o frekvencni vyladeni vejsek a basu aby melo album vyvazenej zvuk vsech pisnicek. Pak samo obcas zarovnat houkavy boule v basech a nekde potlacit ostrou sykavku nebo kejtru, ale zadny neuvritelny procesy nebylo treba - cili zasadnim ukolem, coz by melo splnit kazdy mastering studio, bylo zachovat vstupni kvalitu zvuku i pri velky hlasitosti. Protoze pokud je hudba dobre smichana, dobre zahrana a ma hezkej obsah, tak se defakto az tolik nestane viditelnyho a je jasny proc. Ovsem udelat hudbu s hlasitosti ktera ji neublizi a se zachovanou kvalitou ktera byla na zacatku uz je samo slozitejsi. Paradoxne vetsi "kvalitativni" zmeny "k lepsimu" lze pozorovat u hur smichany hudby, protoze u ty je moznost spoustu veci zachranit a tim padem to pak budi dojem velkejch zmen k lepsimu coz je jasny. Treba kdyz je malo kopak, nebo pisnicka postrada detail, nebo obsahuje prilis mnoho basu bez detailu ve vejskach atd, je vzdy nekolik moznosti jak zvuk podporit a vylepsit. Ale jak uz jsem psal, pokud je zvuk hudby dokonalej, dalsi zmeny v nejakejch drastickejch procentech nelze pri masteringu ocekavat - ocekavat ci spis vyzadovat je potreba skvelou kvalitu i po dosazeni velky hlasitosti.