Waves L3 MM uz ma v sebe limiter tak naco este jeden. Alebo sa mylim?Brooklyn / juanita juarez píše:dobrej limiter je elephant, schopnej kompresor na master muze bejt psp mastercomp. zalezi samozrejme na kontextu, ale hlavne na poslechu; na bednickach kolem dvacitky clovek moc rozdilu stejne nepozna.jsem.devka píše:http://www.dreamface.net/modules.php?na ... nt&sid=115
snažim se to teď dělat s timhle chainem, akorát na konci mám Waves L3 MultiMaximizer a pak za tim ještě Powercore Oxford Limiter. dithering na L3 vypínám a mám zapnutej na Oxford Limiteru. Ví někdo a poradil by mi prosím nějaké VST, které jsou schopné fungovat jako lepší články tohodle řetězu? díky
mastering tutorial
Re: mastering tutorial
a ty delas master rovnou v projektu?tomy45 píše:A ako potom toto riesit napr. v abletone? Niekedy pouzijem iZotope Ozone 4, kde nastavim dither, na konci chain-u ale este ableton pri renderi exporte sa ma pyta aky typ ditheru? Mam ho vypnut pri abletonackom exporte alebo na konci chainu v ozone 4? Ktory je vhodnejsie pouzit?
Jednu dobu jsem, to taky dělal, master přímo v projektu, na něco je to myslím dobrý. Můžeš volně upravovat chyby, bez nutnosti stálejch renderů.biscuit píše:a ty delas master rovnou v projektu?tomy45 píše:A ako potom toto riesit napr. v abletone? Niekedy pouzijem iZotope Ozone 4, kde nastavim dither, na konci chain-u ale este ableton pri renderi exporte sa ma pyta aky typ ditheru? Mam ho vypnut pri abletonackom exporte alebo na konci chainu v ozone 4? Ktory je vhodnejsie pouzit?
souhlas, ale procesoru se to vetsinou nelibi 

- ReaktoplazmAR
ten dither by ma tiež zaujímal, ja to nepoužívam vôbec.. je to chyba ??
resp. môže to tracku nejak extra pomoct ? alebo chýbat ?
resp. môže to tracku nejak extra pomoct ? alebo chýbat ?
dither se pouziva, jen kdyz menis bitovou hloubku.. takze jestli prevadis z 24 bitu do 16ti bez ditheru, je to rozhodne chyba.
si poslechni rozdil...
si poslechni rozdil...
-
- Profesionál
Tenhle postup je výhodnej teřbas když děláš jazzovou desku. Stále (víceméně) stejný obsazení a též nástrojová aranž dovoluje jet písničky za sebe tj. pěkně jako na dvoupalci. Klidně se tak dostaneš na jednu 50GB sešnu s šesti hodinama záznamu.c9000 píše:Jednu dobu jsem, to taky dělal, master přímo v projektu, na něco je to myslím dobrý. Můžeš volně upravovat chyby, bez nutnosti stálejch renderů.biscuit píše:a ty delas master rovnou v projektu?tomy45 píše:A ako potom toto riesit napr. v abletone? Niekedy pouzijem iZotope Ozone 4, kde nastavim dither, na konci chain-u ale este ableton pri renderi exporte sa ma pyta aky typ ditheru? Mam ho vypnut pri abletonackom exporte alebo na konci chainu v ozone 4? Ktory je vhodnejsie pouzit?

Obdobně se pak dodělávaj mixy a final mastery. V tý samý sešně se sjížděj vybraný úseky rovnou do mixu, kdy jet rovnou master neni vůbec problém. Mnohdy je tomu třeba z důvodu snížení fin. nákladů nebo nedostatku času. J8 osobně třebas takhle dělám spoty - poslech je rovnou finální master tj. na 2bussu je masteringovej řetězec a poslochám už od začátku s nim. Neni problém do něj v průběhu samo šáhnout (rozhodně to ale nemá nic společnýho s masteringovou operací, kterou začínal tenhle topic

V dnešní době 8-core procesorů, je to úplně fuk. Navíc u dospělejch zařízení se o to staraj jiný sběrnice, takže s tim si neni třeba lámat hlavu.biscuit píše:souhlas, ale procesoru se to vetsinou nelibi
Freelance film scoring engineer, producer, senior sound engineer & editor, Wwise apprentice
vitekkral.com | IMDb | ALLMUSIC
- ReaktoplazmAR
no z 24 do 16 prevádzam vlastne na konec každý svoj track, takže mal by som sa s tým pohrat, díkbiscuit píše:dither se pouziva, jen kdyz menis bitovou hloubku.. takze jestli prevadis z 24 bitu do 16ti bez ditheru, je to rozhodne chyba.
si poslechni rozdil...
-
- Profesionál
DAW jsou 32bit fp, takze pri prehravani se meni bity vzdycky - ale urcite bych absenci ditheru nejak neresil; casto ho neslysim, a kdyz jo, dost casto neumim jednoznacne prstem ukazat na lepsi verzi (ty jo?). imho whatever works! :-]biscuit píše:dither se pouziva, jen kdyz menis bitovou hloubku.. takze jestli prevadis z 24 bitu do 16ti bez ditheru, je to rozhodne chyba.
si poslechni rozdil...
-
- Profesionál
"If it sounds good, it IS good." Duke EllingtonBrooklyn / juanita juarez píše:DAW jsou 32bit fp, takze pri prehravani se meni bity vzdycky - ale urcite bych absenci ditheru nejak neresil; casto ho neslysim, a kdyz jo, dost casto neumim jednoznacne prstem ukazat na lepsi verzi (ty jo?). imho whatever works! :-]biscuit píše:dither se pouziva, jen kdyz menis bitovou hloubku.. takze jestli prevadis z 24 bitu do 16ti bez ditheru, je to rozhodne chyba.
si poslechni rozdil...
Freelance film scoring engineer, producer, senior sound engineer & editor, Wwise apprentice
hele uz je to rada let, kdy jsem resil jakej typ ditheru a jakej shaping a byl jsem z toho jelen a nakonec postupoval podle manualuBrooklyn / juanita juarez píše:DAW jsou 32bit fp, takze pri prehravani se meni bity vzdycky - ale urcite bych absenci ditheru nejak neresil; casto ho neslysim, a kdyz jo, dost casto neumim jednoznacne prstem ukazat na lepsi verzi (ty jo?). imho whatever works! :-]

porovnani dither / bez ditheru jsem snad ani nikdy nedelal, predpokladam ale, ze bych z toho byl stejne jelen, jako ze shapingu.. taky myslim, ze na akusticky hudbe to bude slyset lip, nez na mojem digitalnim peklu

ne kazdej jde tak rychle s dobouLiquid Sound píše:V dnešní době 8-core procesorů, je to úplně fuk. Navíc u dospělejch zařízení se o to staraj jiný sběrnice, takže s tim si neni třeba lámat hlavu.

navic muj projekt je minimum audia, spis se jedna o midi skrze vsti + vst pluginy na sendech a insertech.
ale je to asi i o zabehnutejch postupech a o tom, ze master pak dela nekdo jinej, takze stejne exportuju bez master efektu..
prave to jak si psal o ty desce, tak i pak ty cisty nezmasterovany exporty jsou podle me pro pripad lp nebo kompilace lepsi, protoze se muzou jednotlivy wavy tracku dat do spolecnyho projektu a pracovat s nima dal jako s celkem - urcite lepsi, nez delat s ruzne zmastrovanejma trackama nasypanejma do limiteru o 106 a mozna i trochu vic

Kedysibiscuit píše:a ty delas master rovnou v projektu?tomy45 píše:A ako potom toto riesit napr. v abletone? Niekedy pouzijem iZotope Ozone 4, kde nastavim dither, na konci chain-u ale este ableton pri renderi exporte sa ma pyta aky typ ditheru? Mam ho vypnut pri abletonackom exporte alebo na konci chainu v ozone 4? Ktory je vhodnejsie pouzit?

Naposledy upravil(a) tomy45 dne 20 srp 2010 15:42, celkem upraveno 1 x.
ja si hlavne myslim ze v domacich podmienkach je dobre sa na mastering uplne vysrat.. treba sa sustredit na dobry mix, vyladit to..a ked uz to s niektorym trackom mysli clovek fakt vazne, tam neni problem dat si to zmastrovat niekomu kto ma na to vybavu aj skusnosti - aj tu na ezone sa mame na koho obratit 

Ved ano, suhlasim. Ale kazdy sa snazidendy píše:ja si hlavne myslim ze v domacich podmienkach je dobre sa na mastering uplne vysrat.. treba sa sustredit na dobry mix, vyladit to..a ked uz to s niektorym trackom mysli clovek fakt vazne, tam neni problem dat si to zmastrovat niekomu kto ma na to vybavu aj skusnosti - aj tu na ezone sa mame na koho obratit