MASTERING zas a znova ten neustálý mastering

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
kexik

Re: MASTERING zas a znova ten neustálý mastering

Příspěvek od kexik »

bacha na plavajucu podlahu, to je vysoko odrazive svinstvo. ak nechces zit na koberci, kup si nejake lacne koberceky ciste pre ucely nahravania a po seanci ich odstran. ja tu u seba vidim laminatovu dlazku ako najvacsi problem

DeTee

Příspěvek od DeTee »

Ahoj, nevím kolik lidí si tvé ukázky poslechlo, ale mám pocit, že moc jich asi nebylo. Řešilo se co je mix a co mastering, následně mikrofony a akustika a v té zapálené debatě se trochu pozapomělo na původní podstatu dotazu a poukazované ukázky, což je dle mého zásadní věc k cílené debatě.

Mě osobně na samotném zvuku, který jsi nahrál nic nevadí. Pravda, také nepracuji s nějakou špičkovou technikou za desetitisíce jako mnozí jiní zde na fóru, jež mohou mít jisté výhrady neboť jejich uši jsou poněkud rozmlsané (nemyslím nijak ve zlém). V porovnání se studiovou nahrávkou (jak uvádíš) je tvůj nahraný rap trochu výškovější, což si nemyslím, že je špatně a je to spíše otázka vkusu a hudebních vzorů. Rap ve studiové nahrávce však lépe zapadá s podkladem a celkově je to kompaktnější, což je však otázka samotného mixu.

Určitě se snaž vstřebat zde poskytované informace, které ti mohou do budoucna pomoci, ale raději se pokus dostat z toho co máš maximum a raději se věnuj tvorbě, než stále něco řešit a kde nic tu nic.

Jinač jo žech je ze Střytěža a robim v Češyně, tak mogeme dač scuka.
http://www.muzikalsrdce.cz
bandzone.cz/srdce

Darce

Příspěvek od Darce »

Tak chlapi první věc, po nastudování článku: mám pokoj obdélníkového tvaru až na jeden háček ,,MÁM SKOSENOU STĚNU,, prostě podkrovní pokoj. Co s tím chlapi? bude to dělat paseku?
E - MU 0404 USB, HSMW001, AKG 400, Akai mpd 18, Mackie MR-8, Samsung sync master 2243 24", Asus 3800, 2GB Ram,.... http://www.bandzone.cz/darceanddjkpe nebo http://www.myspace.com/mcdarce

matucha

Příspěvek od matucha »

Skosena stena je OK, skoseny steny se nakonec ve studiich delaj casto ;). Taky je podkrovi dobry v tom, ze mas aspon cast sten udelanejch z mekkyho matrose (sadros+izolace), coz pozere basy a nebudes tak potrebovat tolik akustickejch prvku v mistnosti.

No ale hlavne musis dodrzet symetricnost na ose poslechu, jinak to je nic moc.

Darce

Příspěvek od Darce »

Supr! konečne jedna dobrá zpráva ano ano mám s tenkého matroše stěny. Trochu to rozebereu: Takže jsem se rozhodl umístit stůl kolmo k dlouhé skosené stěně, když budu sedět u stolu budu mit po své pravici tu dlouhou skosenou stěnu stůl bude uplně u stěny monitory rozmístím poté do ůrovni hlavy tak jak bylo popsáno v článku... skosená stěna je ze sádroše, strop také a další dvě stěny s tenkého ytongu. Přemýšlel jsem, že zlikviduji nábytek postel a skřín a rozdělím těmi po domácku vyrobenými akustickými panely pokoj na dvě části- jedna kde bude samotný majk a druha, kde bude pc a tzv monitorovací místnost. co si o tom myslíte? v nejbližších dnech se chytám obědnávání rockwollu a už jsem si obědnal i desky tzv PALUBKY s kterých udělám ten rám na vložení rockwollu, pro všechny tyto desky vyjdou poměrně levně!!!! zhruba 150 KČ/metr čtvereční
E - MU 0404 USB, HSMW001, AKG 400, Akai mpd 18, Mackie MR-8, Samsung sync master 2243 24", Asus 3800, 2GB Ram,.... http://www.bandzone.cz/darceanddjkpe nebo http://www.myspace.com/mcdarce

komasix

Příspěvek od komasix »

tak jak to popisuješ to mám uplně totožně a myslím že je to na hovno. Skosený stěny jsou lepší v rámci celkové místnosti-- určitě dá menší práci odstranit elementární dozvuky-- ale mít vedle toho jednu bednu si myslim že je špatně. Já taky řešim jak to postavit, s ohledem na to ,že to je moje jediná obytná místnost, a nakonec asi skončim v prostoru. mám pocit že mi ta jedna stěna -- at už je skosená nebo ne dělá na tý straně dost bordel. Možná jen kecam protože nemam skoro žádnej nábytek a dozvuk místnosti je celkově dost děsnej.

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

dobre stereo = symetrie mistnosti zleva a zprava. Takze stul (bedny) musis mit bud celem nebo zady k te zkosene stene.

Bedobus

Příspěvek od Bedobus »

mastering je finalna uprava hudby pred ulozenim na nosic. Uprava koncov skladieb, frekvencneho spektra, formatu podla prislusnych noriem pre dany nosic a pod. Iba jedna cast masteringu je nadupanie skladby. Na ozajstny mastering ma asi malokto u nas ci uz technicky resp. znalostami. Zakladom je vsak mix, ako mas rozlozene nastroje do sirkyy a do hlbky a do frekvencneho pasma. Ked sa chces priblizit k nejakej skladbe nusis brat do uvahy ze skladba ktoru porovnavas bola uz masterovana, preto ju musis porovnavat pri rovnakej hlasitosti a sustredit sa na jednotlive nastroje, kde su ulozene v panorame a v priestore. Vzhladom na to, ze dynamicky rozsah je aj pri 24 bitovej hlbke obmedzeny, kazdy nastroj by mal hrat iba na tych frekvenciach, ktore su pre neho typicke. Ostatne frekvencie musis nemilosrdne odrezat aby nezaberali priestor inym nastrojom. Bacha na frekvencie pod 40 Hz, tie uz prakticky nie je pocut, ale odoberaju velku cast dynamickeho rozsahu.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

sodoma gomora ..

komasix

Příspěvek od komasix »

ajajaj sem zvědavej co se tim strhne...

nixx

Příspěvek od nixx »

Nebyt tech poslednich 4 vet... :-)

Darce

Příspěvek od Darce »

Zase když to dám zady nebo čelem k té zkosené zdi nebude paltit pravidlo že stůl má byt vodorovně s nejkratší stěnou...

nixx

Příspěvek od nixx »

Darce: asi jsi myslel rovnobezne, ne?
No tak to je prekerka... Videl jsem i mistnosti, ktery byly orientovany tak, ze monitory hraly na delsi zed, ale ty mistnosi uz pravda byly vetsi. Abys ziskal slusny stereo, potrebujes mit mistnost symetrickou podle osy monitoru. Kdyz ale monitory nechas palit do ty delsi zdi za tebou, budes mit vetsi problemy s odrazy. Leda tu zed "utlumit k smrti" - udelat sandwich napr. Airrock HD uplne u zdi (5cm), Airrock ND (10cm) uprostred a Isover Domo (10cm) do mistnosti. Domo ma nejnizsi hustotu, takze nebude nic odrazet od svyho povrchu (nejlip prizpusobi akustickou impedanci mezi vzduchem a absorberem), Airrock HD zas bude dobre pohlcovat i basy. Ale i tak se mozna nevyhnes problemum.

Bedobus

Příspěvek od Bedobus »

ajaj sodoma gomora. Iba som napisal svoj nazor. Vypocul som si tie skladby. A podla mojho nazoru je problem v tom co som popisal hore. Konkretne Harmonie nocniho mesta. Kopak je na podobnej frekvencii ako basa. Hihat je vlavo vzadu. Vokaly su nasiroko vpredu, nemaju priestor. Je to cele ploche a ziadny mastering ani skosene steny s tym nic nespravia. Je to vsak iba moj nazor a toto je diskusne forum. Inak tento styl vobec nemusim ale paci sa mi to. Ma to atmosferu. Aranzma aj texty su velmi dobre.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

mna trebars sokovalo toto :
Bedobus píše:Na ozajstny mastering ma asi malokto u nas ci uz technicky resp. znalostami.

Odpovědět