MASTERING zas a znova ten neustálý mastering

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Darce

MASTERING zas a znova ten neustálý mastering

Příspěvek od Darce »

Zdraví všechny odborníky, lidí pohybující se v kruzích hudby. Rád bych se zeptal na pár věci ohledně už dlouhé věky zmiňovaného masteringu. Pokud mi bude někdo ochoten pomoci, nebo mě aspoň trochu nakopne dobrým směrem, budu mu velmi zavázán.
Takže situace se má tak: Nahrávám rap (možná žánr, který někteří lidé nemusí), nahrávám zhruba něco přes rok... Začal jsem na této technice: E-MU 0404 USB (zvuková karta, nyní cena 4-5 tisíc), HSMC001 (mikrofon kondenzátorový s pavoukem, cena 1300) + samozřejmě PC :). Nahrávám v porogramu COOL EDIT PRO 2.1, z kterého vždy po nahrání exportuji jednotlivé stopy a mastering dělám v SONY ACID PRO 7.0. Nýní jsem si zakoupil nový mikrofón AKG 400 (cena zhruba 7000, přepínatelná směrová charakteristika atd..). Myslím si, že podle kvality jakou jsem měl se starým mikrofónem, bych se s novým mohl dostat ješte víc dopředu, ale přesto skoro nevidím rozdíl.... Mastering co se týče čistě vokálu,doublů atd jsem vždy dělal pomocí IZOTOPE ozone 4. Po delších zkušenostech mi tento plugin ale nepříjde dostačující a nejsem spokojen s kvalitou.. Nevím co zde ješte více napsat abych přiblížil mou situaci, nicméně pokud by Vás ještě něco zajímalo napište.
A teď bych se velmi rád zeptal
Jaké programy by jste mi na nahrávání a na mastering doporučili, aby výsledek byl co nejlepší?
Co v mém vokálu chybí, případně co je v něm špatně?
Případně doporučte mi co nejkvalitnější VST pluginy

Zde je odkaz na mou tvorbu: http://www.bandzone.cz/darceanddjkpe
Track Janys feat. Darce - Otevřete oči JE KOMPLETNĚ NAHRÁVÁN A MASTROVÁN v profi studiu, myslím, že má kvalita by se mohla aspoň přiblížit této kvalitě... Na profilu mám prozatím skladby ještě na starý mikrofon, na nový jsem už také nahrával, ale připadá mi to stejné. Rád bych dosáhnul průzračně čistého a příjemného vokálu aspoň z části a né přehnaně nepřijemných výšek, kyčovitého reverbu atd....

MNOHOKRÁT VÁM DĚKUJI ZA KAŽDOU RADU, KTERÁ MĚ POSUNE DÁL.

PS:Jedná se teď jen o mastering akapely

S pozdravem Tomáš
E - MU 0404 USB, HSMW001, AKG 400, Akai mpd 18, Mackie MR-8, Samsung sync master 2243 24", Asus 3800, 2GB Ram,.... http://www.bandzone.cz/darceanddjkpe nebo http://www.myspace.com/mcdarce

Pytkin
Moderátor

Re: MASTERING zas a znova ten neustálý mastering

Příspěvek od Pytkin »

to co pipisujes neni mastering ale mixaz .. a mastering ma vzdy robit niekto iny ..

Darce

Příspěvek od Darce »

mastering je pouze finální úprava celého tracku? pokud ano tak se omlouvám spletl jsem si pojem
E - MU 0404 USB, HSMW001, AKG 400, Akai mpd 18, Mackie MR-8, Samsung sync master 2243 24", Asus 3800, 2GB Ram,.... http://www.bandzone.cz/darceanddjkpe nebo http://www.myspace.com/mcdarce

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

Chce to urcite vedomosti, skusenosti, techniku a samozrejme peniaze. Kvalitne monitory, sluchatka, atd. Aj ked peniaze na vybavu mas, nekupis si tie vedomosti a skusenosti. Myslim ze je len malo muzikantov, ktory si sami dokazu kvalitne zmiesat song, nehovoriac o dobrom recordingu. Spoznal som to sam na sebe. HW sa aj kvalitny zaobstaral ale... bud som hluchy ako delostrelec, malo sa snazim ale priblizit sa nahravke ktora je nahravana a mixovana, pripadne nejaky ten master, je tazke.

Prave ten moment kedy si sam dokazes povedat ako muzikant, rapper atd. ze skladba znie dobre - vynikajuco je najviac klamlivy. Ucho manika co sa v tom vyzna a ma na to gear "bude pocut lepsie" ako to tvoje. Co sa dobrej mixaze tyka, podla tvojich slov na urovni co sa priblizi k nahravke profi studia, je naozaj velmi tazke sa dostat.

patan

Příspěvek od patan »

nechci ti brát iluze, ale je to tak, jak tu píší ostatní. bez zkušeností a vybavení jsi v řiti. teď je ovšem otázkou, jestli si seženeš odpovídající vybavení a budeš trávit hodiny, dny a noci nad tím, jak to udělat aby to znělo skvěle... a nebo ty prachy za vybavení ušetříš a svěříš se do rukou odborného ucha ve studiu. za mne mohu říct (nejsem zvukař, ani majitel studia), že bych volil variantu číslo 2.
ono je těžké naučit se dobře zvukařině a u toho se ještě soustředit na tvorbu. když se ti nedaří vytvořit zvuk jaký bys chtěl tak se to většinou odráží i v tvorbě (alespoň tedy já to tak mám). proto raději jezdím do studia a nemusím si lámat hlavu co kde a jak nastavit...
jinak přeji pevné nervy.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ono jedna vec je mixaz a za nou mastering .. to su dve veci .. ale pred tymito dvomi vecami je aj aranzovanie .. tuto vec vela ludi podcenuje a casto je vlastne najpodstatnejsia ..

PiKey
Profesionál

Příspěvek od PiKey »

Ludia co robia rap a pod... masteringom nazyvaju mix. Nerobim si srandu, v poslednom case som to tu u seba par krat riesil :wink:
Hudobník a producent, majiteľ štúdia
http://www.fairytale.sk | http://www.peterkravec.com

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

PiKey píše:Ludia co robia rap a pod... masteringom nazyvaju mix. Nerobim si srandu, v poslednom case som to tu u seba par krat riesil :wink:

:-) Je to tak, stretol som sa s tym aj ja

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

jo jo .. k masteringu pridajme este accapela a je to kompletny rep ..

Cyril

Příspěvek od Cyril »

Mastering misto mix pouziva snad dokonce vetsina ne-uplne-zasvecenych... a i recenzenti desek v casopisech, dost casto tam je treba neco jako "zvuk to ma vynikajici, masterovalo se to totiz v Anglii" (no dobre, tohle mozna neni zamenovani masteringu za mixaz, kazdopadne ale jsou asi veci, ktery se na zvuku podepisou podstatne vic, nez mastering, ne :)

matucha

Příspěvek od matucha »

To je vecny tema... dokonce to cemu rikame my mastering je spravne premastering (mastering je az ten prenos z CD-R na glassmaster... opravdu ta finalni cast).

To ze tomu tak ty lidi rikaj, neznamena ze je to to spravne. Pojem mastering se vzil a chapu, ze slovo premastering proste nema uz nema prakticky vyuziti. Ale rozlisovat mixaz od masteringu je proste treba vsechny ucit.

Na druhou stranu chapu, ze to tak maji, protoze malokdy se stane, ze by dneska kapela michala desku u nekoho a pak ji poslala na master jinam. Vetsinou je to jeden balik.

syncro

Příspěvek od syncro »

./faq/nahravani-mixaz-mastering-t1285.html

Saša
GunJah Records
Bandcamp | Spotify | YouTube | Mixcloud | Soundcloud

kexik

Příspěvek od kexik »

podla mna pojem master pochadza z cias ked sa pracovalo s mastertape. cize s dvojstopym pasom na ktory sa zhnul mix... v case dnesnych pocitacovych rieseni je to delenie fakt dost akademicke.

matucha

Příspěvek od matucha »

Nesouhlas, podle me to deleni ma stale stejnou relevanci. Mix a pre-mastering jsou 2 uplne ruzny discipliny a nedaj se zamenovat. To ze je mozny jednu samotnou skladbu zaroven procesovat na vystupu je vpoho, ale jakmile jich mas vic, tak uz je to hned uplne jinak.

Liquid Sound
Profesionál

Příspěvek od Liquid Sound »

matucha píše:Nesouhlas, podle me to deleni ma stale stejnou relevanci. Mix a pre-mastering jsou 2 uplne ruzny discipliny a nedaj se zamenovat. To ze je mozny jednu samotnou skladbu zaroven procesovat na vystupu je vpoho, ale jakmile jich mas vic, tak uz je to hned uplne jinak.
S tímto poznatkem z ryzí praxe souhlasím! :)
Freelance film scoring engineer, producer, senior sound engineer & editor, Wwise apprentice
vitekkral.com | IMDb | ALLMUSIC

Odpovědět