mix do 5.1 - skusenosti?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
maok

mix do 5.1 - skusenosti?

Příspěvek od maok »

Ahojte,

mate niekto vedomosti o tom , ako to vlastne chodi pri mixovani do 5.1?

otazka : treba uz v DAW a zo zvukovky vyhradit samostatny mono vystup na sub, kde bude signal vsetkych ostatnych stop? alebo nechat stopu pre sub prazdnu a nechat to na samotny subwoofer, nech si sam odfiltruje svoje frekvencie zo ostatnych kanalov. ci uz cez receiver alebo ak ma sub vstupy z ostatnych kanalov, tak nech to berie priamo z nich?

(neviem, ci som to dost jasne napisal..:-))

dakujem za odpovede

maok

EXCOM

Re: mix do 5.1 - skusenosti?

Příspěvek od EXCOM »

skus pozriet google "5.1 mixing" najde vela referencii..
tu jedna z nich
http://emusician.com/tutorials/5-1_mix/

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

maok : 5.1 sa mixuje rozne .. ziaden standard neexistuje ..

sub kanal sa robi tiez rozne .. vacsinou sa rovno miesa .. ina moznost je spravit sub kanal z tych 5tich len hipass filtrom .. na to ma kazdy DAW plugin vacsinou .. a potom som sa uz stretol aj s DVDckom kde bolo len 5.0 .. sub si vacsina domacich kin vie vytvorit sama z toho ..

maok

Příspěvek od maok »

dik za odpovede.

rozmyslal som tiez nad hi pass filtrom, ale potom ma napadlo, aku nastavim hranicnu frekvenciu, ked kazdey subwoofer ma nastavenu inu. ale asi zvolim postup s 5.0 a nech si kazdy subwoofer s tym poradi. to je asi najuniverzalnejsie riesenie. hm?

zatial caute

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

no 5.0 je riesenie aj nie je .. podla mna je lepsie robit 5.1 .. vacsina systemov je diskretnych , cize hraje to co tam je zakodovane .. cize pri 5.0 nebude hrat v sube nic .. vytavaranie subu maju hlavne domace systemy , s malymi satelitmi a jednym vacsim subom , kde satelity moc nizko nehraju a sub musi zahrat trosku vyssie , nez sa bezne od subu ocakava (pod 120 Hz) .. cize tam sa rovno pocita s tym , ze sa oddeli spodok z kanalov a posiela sa do subu .. ked mas ale normalne 5.1 system , tak vacsinou sub hra len to , co je v LFE kanale .. resp. sa to da mozno nastavit na dekodery ..

osobne by som radsej LFE kanal vytvoril .. vo vacsine programov mas na to plugin ..

zazz

Příspěvek od zazz »

U mixu filmu do 5.1 se LFE kanal pouziva spis separatne na opravdu basove efekty. Ne jako doplnek pro vylepseni aparatury, ktera neni schopna prenest basove frekvence. Tzn. ze se nedela to, ze by jsi vsechny kanaly orezal treba na 80 Hz a poslal to do LFE.

maok

Příspěvek od maok »

pomaly sa v tom zacinam orientovat.. dik

Odpovědět