Mluvené slovo - recording guide

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Jirin

Mluvené slovo - recording guide

Příspěvek od Jirin »

Potřebuji natočit videopodcast s dobrým zvukem.

Nemáte prosím někdo nějaký návod či doporučení (osvědčené zapojení, SW pro nahrávání a nastavení např kompresoru, pokud je třeba)?

Neexistiuje na to nějaká příručka ?

Gustav

Re: Mluvené slovo - recording guide

Příspěvek od Gustav »

Mic. Sennheiser MD 441 je základ, pak někdy kompressor Alesis podle vzdálenosti a hlasitosti- příruička je život, praxe,zkušenosti .....

matucha

Příspěvek od matucha »

Asi bys mel specifikovat rozpocet. Hromada lidi si napr. vystaci s nejakym zoomem.

Jen tak do tmy vystrelit ze MD441 je zaklad, je rozhodne divna rada ;). Co treba kdyz se na jeho aplikace hodi nejakej klopák? MD441 se ve videu (pri nataceni) dneska snad vubec nepouziva (krome mozna projevu statniku u nas, ale uz jsem je taky davno na obrazovce nevidel).

Jirin

Příspěvek od Jirin »

Špatně jsem se zeptal.

Nahrávat budu na klopák a potřebuji vyřešit sw a efektové pluginy.

Mám PC i MAC a nemám moc času objevovat něco už dávno objevené.

Je to nárazová záležitost, proto bych preferoval skušenost s nahráváním a nastavením efektů v Audacity (je free) nebo Garagebandu (mám GB08).

V Sound on Sound před časem vycházel seriál o nahrávání nástrojů a masteringu - proto si myslím, že by mohlo existovat něco i pro záznam mluveného slova - obecně platné postupy bez ohledu na typ nahrávacího HW a SW.
Naposledy upravil(a) Jirin dne 23 bře 2013 21:04, celkem upraveno 1 x.

Fillippos

Příspěvek od Fillippos »

Klaus do něj nedávno blil. :| Používají se furt.

matucha

Příspěvek od matucha »

Asi malo koukam na telku (teda urcite).

Kdyz je idealni zdroj, tak pa vetsinou staci trocha EQ a komprese. Doladis tak spektrum do stavu v jakym ho chces mit a trochu zkompaktnis dynamiku. Tu je ale casto potreba delat spis rucne, kdy automatizujes volume (a nebo ekvivalent v danym softu).

Kdyz je zdroj horsi, tak musis vic ekvalizovat a casto de-essovat (redukovat sykavky).

Jakej na to soft? Nepotrebujes zadnej zvlastni, to co mas ti na to asi bude stacit (ani v jednom jsem ale nedelal tak nevim). Staci kdyz v nem muzes strihat, automatizovat hlasitost (a pripadne EQ) a kdyz je tam rozumny EQ, komprese a de-esser.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

Jirin píše:Špatně jsem se zeptal.

Nahrávat budu na klopák a potřebuji vyřešit sw a efektové pluginy.

Mám PC i MAC a nemám moc času objevovat něco už dávno objevené.

Je to nárazová záležitost, proto bych preferoval skušenost s nahráváním a nastavením efektů v Audacity (je free) nebo Garagebandu (mám GB08).

V Sound on Sound před časem vycházel seriál o nahrávání nástrojů a masteringu - proto si myslím, že by mohlo existovat něco i pro záznam mluveného slova - obecně platné postupy bez ohledu na typ nahrávacího HW a SW.
http://wiki.audacityteam.org/index.php? ... h_Audacity (necetl jsem, 3vteriny googlu)

nebo si to muzes nechat od nekoho smichat, straveny cas vs cena za takovou vec se podle me prevazi ve prospech ty cesty outsourcingu, pokud nemas zadnou zkusenost.

Jirin

Příspěvek od Jirin »

Děkuji za odkaz na knihu ve tvém odkazu.

Je tady někdo, kdo nahrává v Audacity?

Umí Audacity ver.2 navěsit na stopu realtime pluginy (např. do série EQ -> Comp)?

Edit: Tak neumí

A co jiné SW? Ma tu někdo zkušenosti s nahráváním pouze přes RT pluginy?

Jirin

Příspěvek od Jirin »

Tady jsem objevil něco k efektování vokálu:

http://audio.tutsplus.com/tutorials/mix ... -musician/

Teď se ještě rozhodnout, jaké si pořídit "nahrávadlo". Cool Edit Pro, Logic nebo něco jiného?

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Je to úplně jedno; vezmi takové, které ti splní očekávané možnosti (jinými slovy - je to JEN o osobních preferencích).

P.

Odpovědět