Nabraný vokál nezapadá do mixu - tipy

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
TOM-Thak

Nabraný vokál nezapadá do mixu - tipy

Příspěvek od TOM-Thak »

Ahoj,
přes vocalizr.com jsme zkusili do jednoho testovacího projektu nechat natočit nějaký voice, ale teď musím říct, že si nevím vůbec rady, proč to nezapadá do mixu, i kdybych se na hlavu stavěl, tak jsem si řekl, že zkusím radu od vás zkušenějších. S hlasem jsem moc nepracoval, ale nějaké tutoriály jsem viděl tzn. dessery, kompresory, eq, rozhození do sterea apod., ale většinou se spoléhám na svůj sluch v domácích podmínkách.

Dokázal by mi někdo říci v čem je problém, že ta nahrávka hlasu zní tak "nepříjemně"? Verze mi připadá v pohodě a zapadá, ale bridge a refrén zní fakt divně.
Připadá mi to, jako kdyby to v těch hlasitých pasážích bylo zkresleně nahrané. Nebo je to barvou hlasu? Zkušel jsem RX declipper, ruzné kompresory nebo ekvalizací sundavat nějaké resonanční frekvence, ale pořád mi to zní jako kdyby to bylo zkreslené a když je tam nejvíc energie, tak to hrozně "řeže" do uší a je to místo příjemného vokálu spíš dost otravné.

Nečekám, že hned na první větší pokus z toho dostanu to, co se naučili profíci létama praxe, ale ať se tu nemořím s něčím, co je blbě už v základu tzn. špatný audio zdroj.

Ukázka:
https://www.dropbox.com/s/7r6usur3d3m0c ... t.zip?dl=0

Když si poslechtete tohle třeba:
tak tady ten hlas zapadá a spíš "hladí", tak nevím, jestli je to zpěvěm, náběrem a nebo obojím :)

(Berte to s rezervou, taky ten vokál není Áčková liga, ale spíš první pokus učit se dělat něco s vokálem.)

Díky za nápady!

tony9

Re: Nabraný vokál nezapadá do mixu - tipy

Příspěvek od tony9 »

Sem si tu nahrávku jen tak zběžně jednou poslechl a mně se ten vokál líbí.
Je teda pravdou, že jsem toho moc zatím nesmíchal a že tenhle žánr běžně neposliuchám

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

asi bys na to mel dat nejaky reverby/delaye

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

To sem zkousel, ale ten vrsek je hrozne neprijemnej, kdyz jde do vysek taha to za usi. Zkus si na to dat kompresor a pak treba z toho udelat duplikatni stopy a treba rozhodit do sterea jakou doubling. Stane se ti z toho jeste neprijemnejsi vysledek. Hlavne treba verse, co mam, tak je v pohode, ale bridge a refren, jak to zacne tahat do vysek, tak je to dost neprijemny na poslech. Dela to na me dojem, ze prervala mikrofon. V hlase mas max. resonancni frekvence, basy a nebo sykavky, ale tady to jsem pomoci eq nedokazal dostat do "prijemneho" stavu. Mam treba zkusenost i s tim, ze mikrofon umi byt previt, pokud nesedne dany mikrofon ns dsny hlas, tak pak tam sou neprijemny frekvence, co sem musel s uzkym Q stahovat, aby hlas byl smooth a prijemny na poslech i pri vyssi hlasitosti a pak zapadl dobre i do mixu.

Stan

Příspěvek od Stan »

Tak u zenskych se zkus zamerit na frekvence okolo 4kHz. Klasickym zpusobem projed pasmo okolo tehle frekvence a zjisti kde ten hlas rezonuje, urcite najdes takovou co ti rozstipne hlavu :). pak tuto rezonanci vysmahni. Zensky vokal je okolo tehle frekvence nejmene prijemny. Tim ze tu rezonanci vysmahnes ten hlas zmekcis pak se ti s nim bude lepe pracovat.

EDIT: ted jsem si vsim ze uz jsi ti zkousel ale nenapsal jsi frekvence ktere jsi zkousel. Ale i tak, 4kHz je frekvence na kterou by jsi se mel u tohoto typu vokalu zamerit jako prvni.

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

Zkusim vypsat frekvence a zamerit se na pasmo kolem 4khz, ale podle me to je nahrany do kompresoru nebo limiteru, aby to neclipovalo, ale je to prervany, jak zcne zpivat ty vysky. Pusobi to na me zkreslene a to zkresleni z toho nedostanu podle me.

Stan

Příspěvek od Stan »

Ja myslel ze jsi to nahraval sam. Jestli to mas do nejaky souteze o remix tak tam se vetsinou nedavaj syrovy nahravky, tak se nedivim ze chorus je jiz zpracovany jinak nez verse. Musis tedy k nemu pristupovat uplne jinak, jina komprese jiny EQ, jiny casovani delaye etc. Vyypisovat frekvence nemusis, ja jsem ted v Cechach takze nemam moznost to poslechnout na monitorech.

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

Nene nenahraval jsem to sam, kdybych to nabiral sam, tak bych si tohle ohlidal. My mame rozdelany track a k nemu jsme hledali vokaly no a jediny server, o kterem vim, ze sdruzuje zpevaky a zpevacky a kde to funguje tak, ze das poptavku s ukazkou tracku a oni ti tam hazi sve nabidky, pak zaplatis zalohu a posle ti materialy a jak to uzavres, tak zpevak / zpevacka dostane penize, jenze jsme to delali asi pred 3ma mesicema a tento track se dostal na radu az ted a zjistili jsme, ze tam je tento problem :( Takze jsme zkusili napsat, jestli to nemuzou nahrat znova. Neni to uplne no name zpevacka dela treba s Cosmic Gate, Andrew Rayel, Andy Moor apod. takze s docela jmenama, ale my jsme pro ne asi masla, takze se s tim asi tolik neparala. Ono na prvni poslech to neni tak znat, ale jakmile na to das kompresor, zacnes ladit a delat doubling a hrat si s efektama, tak to strasne vyleze ta "neprijemnost" vokalu.

P.S.: Pokud byste nekdo vedeli, kde berou velky jmena zpevaky / zpevacky na feat. tak bych oceni odkaz :c)
To ze to bude stat penize je vec jina a nehraje to tolik roli, ale spis si myslim, ze jejich agenti a velky labely maj na to lidi a ty hlasy hledaji snaze nez cesky masla pres internet :c))

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

v tehle pripadech nejvic pouzivam dyn eq, pripadne multiband zacilenej na vyssi stredy, resp. de-esser zacilenej tam (dtto). nejlepsi jsou takovy pluginy, ktery umeji dynamicky menit threshold v zavislosti na celkovy hlasitosti vokalu v dany chvili. staticky eq na tohle muze, ale spis nebude fungovat.

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

2Brooklyn: Mas nejaky tip na dobrý plug in pro tohle využití? Nebráním se si něco koupit, pokud to nebude jednorázovka a bude to smysluplná koupě. Momentálně mám multiband jen Pro M od Fabfilter, ale to se na to úplně nehodí podle mě. Včera jsem koukal na nějaké tutorialy na yotube a ten deesser mě taky překvapil, že by mohl trochu zabrat. Díky!

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

Pro M se na to imho celkem hodi. Kdyz prepnes band do advanced modu, tak tam mas i nastaveni pasma ridiciho filtru.

markuc

Příspěvek od markuc »

Nesháněj pluginy a vezmi normální eq, utáhni na něm něco kolem 3 khz a uvidíš. Případně si stopu rozděl do dvou, ty falzetem zpívaný části jsou v pohodě a ten plnej hlas takhle ošetři. Taky lze požít jakejkoli kompresor s eq v sidechainu. To jsou úplný základy a měl by ses to naučit asi ještě o něco dřív, než budeš cokoli točit nebo míchat. Mimochodem, zajímalo by mě, jak by sis zrovna tohle ohlídal při natáčení, slečna má prostě takovou barvu a takovou techniku zpívání. Nic ve zlém .. :)

edit: Ten vokál je podle mě hodně slušnej, co se týče ukázky, tam je evidentní vícenásobná paralelní komprese na vokálu, amíci to tak dělají skoro u všeho, koukni na net ..

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

TOM-Thak píše:2Brooklyn: Mas nejaky tip na dobrý plug in pro tohle využití? Nebráním se si něco koupit, pokud to nebude jednorázovka a bude to smysluplná koupě. Momentálně mám multiband jen Pro M od Fabfilter, ale to se na to úplně nehodí podle mě. Včera jsem koukal na nějaké tutorialy na yotube a ten deesser mě taky překvapil, že by mohl trochu zabrat. Díky!
supresser, melda dynamic eq, voxengo gliss eq, pro-mb, waves c-1 ve split-band modu... vybornej a free ma bejt TDR nova.

Odpovědět