Nahrávání dema - problém se šumem

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Vicck

Nahrávání dema - problém se šumem

Příspěvek od Vicck »

Dobrý den, potřebuji poradit - s kapelou jsme se rozhodli nahrát demo-album ve zkušebně. Očekával jsem že nahrané stopy nebudou úplně čistě, ovšem myslel jsem si že bude šum konstantní a tudíž ho nebude problém odstranit pomocí Noise Reduction. Ale když jsem se chtěl pustit do masteringu a stopy jsem zesílil zjistil jsem, že v mezerách šum není ale pří hraní nástroje/zpěvu nahrávka šumí.

Je nějaká finta jak takové nahrávky vyčistit aniž by to příliš ubralo na kvalitě?

Nahrával jsem v Adobe Audition 3.
Používali jsme mikrofony Bardl SF-21, Shure SM57, Audix OM2s a MXL V67i Dual Capsule zapojené do mixáku Yamaha EMX212s a odtud vedené do extérní zvukovky EMU 0404 zapojenou do noťasu.

Pro poslech i ukázky:
Stopy dohromady
Pouze zpěv
Pouze kytara

matucha

Re: Nahrávání dema - problém se šumem

Příspěvek od matucha »

Ten sum je divnej, ani s velkym low-end setupem bys nemel mit takovyhle vysledky. Nekde tam bude chyba v zapojeni nebo... nebo si nahraval 8-bitove? ;)

Tohle nema smysl cistit. Vysledek dobrej nebude.

Jsou to dve akusticky kytary a hlas, v mistnosti, kde nic nehuci (pocitac, vetrak... cokoli) to i s celo-behringerovskym vybavenim musis dat lip. 0404 sumet nebude, ten mixak neni zadnej zazrak, ale taky by nemela mit problem, pokud je vporadku. Mel si vypnutou tu efektovou jednotku a vsechny zbytecnosti okolo?

komasix

Příspěvek od komasix »

Napadá mne jestli jsi to nenahrával postupně s jednim a tim samym vadnym kabelem. Tohle vypadá na závadu (jestli jsi na ty stopy už nic nevěšel, co by mohlo šum generovat, nebo naopak gateovat)

jackies

Příspěvek od jackies »

Já tam slyším někde v řetězci zabírat šumovou bránu (gate).
Vůbec neznám Adobe Audition 3 , ale možná tam bude nějaká taková funkce (nebo plugin) někde zapnuta.
Šum jako takový je jiný problém. ( vinu dávám tomu pultu, a špatnému vybuzení při nahrávání )

Rudovous

Příspěvek od Rudovous »

sežeň si jinej pultík - ten poowermix bez gainu neni dobrý řešení
doufám, že ste do zvukvky nezapojily výstupy z powermixu...

Vicck

Příspěvek od Vicck »

Takže dneska jsem se toto snažil vyřešit - zapojil jsem vše stejně tak jak jsme měli při nahrávání, prvně jsem zkoušel vyponout efektovou jednotku, jelikož jsem nahrával s ní ale zjistil jsem že ať už s ní nebo bez ní tyhle dnes nahrané stopy žádný šum neměly. Kably jsem taky použil stejné tudíž v tomto problém také není.

Po dnešním testu jsem zjistil že problém nebyl přímo v nahrávání ale v sloučování stopy každého nástroje/zpěvu - když jsem nahrával tak většinou bylo několik nahrávek přes sebe v jedné stopě (když někdo udělal chybu po odmlce kde nehrál či nezpíval tak aby se to nemuselo znova nahrávat odzačátku tak se to pustilo z odmlky a pokračoval dál) to znamená že potom jsem měl uložených hafec wavu které tvořily jednu stopu ale byli různě přes sebe, kvůli tomu jsem vždy tyhle wavy sloučil(uložil) do jednoho wavu a tento finální soubor přidal do projektu, přičemž ty "rozkouskované" wavy jsem smazal. Jenže někde během tohoto slučování se musela stát chyba která způsobila tenhle šumící problém. Schválně jsem ještě z noťasu vyhrabal "nesloučenou" stopu nahrávek a ta i při zesílení nikde nešuměla. Jediné co mi vrtá hlavou je to, že když jsem dnes zkusil tyto stopy znova sloučit tak i po sloučení po šumu ani slechu, přitom jsem to ukládal úplně tak samo jako s těma demo nahrávkama. Každopádně těch "nesloučených" stop mám jen to co jsme nahrávali poslední den, zbytek jsem vždy nahradil sloučeným souborem kvůli přehlednosti a místa.

Děkuju všem za rady, doufám že z toho co jsem tady napsal půjde pochopit jak to myslím, a nám zbývá než nahrát vše znova a dávat si víc bacha, no což opakování-matka moudrosti, však ono nám to neuškodí :)

Odpovědět