Ivo píše:
edit: vidím že jsi to dodatečně upřesnil. Co se týče speciálních úprav výšek, basů atd. pro vinyl, to jsou známé věci a tak se to dělá (20 kHz na vinylu opravdu nebude, je třeba upravit i basy atd. - čli proti originálu bude výsledek trošku zvukově omezený a ořezaný, co mně osobně jako přínos nepřipadá ... )
Hodne zalezi na charakteru a typu skladby(styl) a jak to chce zakaznik...
HP aspon na 20Hz(6db/oct i vice - pozor na narust intezity ve stredech, pri pouziti neliearniho filtru), LP min. 18,5kHz(na vinylu bude stejne max. 16kHz), zkrotit sykavky/hitky, idelani je pasmovy limiter nekde kolem 5,7k nekdy se vic hodi na 7,5kHz, nekdy je prirozenejsi 8,5kHz (s thres. nekde na -15 a pomeru 2:1), shelf na 8k -1db, M/S - S HP kolem 250Hz...mechanicky zaznam byl puvodne urcen pro zaznam mluveneho slova, takze technologie je nejsilnejsi kolem 3-4kHz, tzn. stredy jsou vse...Tanecni hudba se dela zase uplne jinak, vic hlasiteji s vyssim zkreslenim a sum, sirsi drazka, zdurazneni na 80-120Hz..audiofilni veci jsou pomerne potichu..cim potiseji(rozumne), tim je nutne min uprav a musi se pocitat s vyssim sumem(zalezi na sirce drazky, kterou voli v masteringu-prepisu, cim uzsi tim mensi sum)...vyssi dynamika je velke + (RMS vs Peak) a je toho vic a je to extremne individualni....a hlavne hlasitost na vinylu nema nic spolecneho s hlasitosti na .wav, CD, takze to se urcuje, az pri prepisu a je to kompromis mezi zkreslenim a urovni...
Nejhur pripravene veci pro vinyl jsem napr. slysel z Abbey Road:-)...nejlepsi vysledky maji studia, ktere zaroven delaji prepis na vinyl, nekere oldschool studia z ameriky/holandska to umi dokonale...pak napr. konverze na mp3,ale i CD zni dokonale(pokud je to puvodne z"mastrovane na vinyl")
kazdopadne to co jsem napsal, je obecne pouzitelne a nutne po "masteringu" na vinyl, zpracovanem puvodne pro CD.....a je to mnohem slozitejsi....pokud chce nekdo dobry vinyl mel by komunikovat s prepisem. V "domacich" podminkach to clovek neni schopen nastavit tak, aby nebylo treba dodatecnych a nekdy i razantnich uprav v prepisu na vinyl....
P.S. mam zkusenost jen s DMM, co se tyce masteringu do laku, tam je to zase trochu jinak....