Návrh home studia (hehe :-) (problém s módem)
Návrh home studia (hehe :-) (problém s módem)
Čau já vim, že je toho tady víc, ale každej má jiný rozměry, takže jsem si dovolit zkonzultovat ten muj navrh, neboť se zvukem prostoru bojuju pořád.
Především s rezonancí, pravděpodobně modálního charakteru.
V současný době mám stůl na stejném místě akorát tam mám vpodstatě jen absorbci. Zvuk je tenčí a dozvuk je cca 0,1 - 0,15ms.
Nejhorší je rezonance přímo nad stolem a mezi bednama, který se nemůžu zbavit (cca 165 Hz).
Když dám bedny dál od sebe (blíž k bočním stěnám, tak se to zlepší, ba i zmizí) ale pak zas je stereo na prd a celkově mám dojem ze zvuku dost nekonkrétní a nepřesnej.
Tak jsem teda zkusil navrhnout jak by to mohlo bejt. Ale vpodstatě to tak teď mám akorát bez difuzerů.
A dotaz zní, jestli je na tom něco špatně ?:-)
Nebo nějak jinak rozmístit stůl (na šikmo nebo nějak jinak) ?
Současný stav Decay: Návrh prvků:
Především s rezonancí, pravděpodobně modálního charakteru.
V současný době mám stůl na stejném místě akorát tam mám vpodstatě jen absorbci. Zvuk je tenčí a dozvuk je cca 0,1 - 0,15ms.
Nejhorší je rezonance přímo nad stolem a mezi bednama, který se nemůžu zbavit (cca 165 Hz).
Když dám bedny dál od sebe (blíž k bočním stěnám, tak se to zlepší, ba i zmizí) ale pak zas je stereo na prd a celkově mám dojem ze zvuku dost nekonkrétní a nepřesnej.
Tak jsem teda zkusil navrhnout jak by to mohlo bejt. Ale vpodstatě to tak teď mám akorát bez difuzerů.
A dotaz zní, jestli je na tom něco špatně ?:-)
Nebo nějak jinak rozmístit stůl (na šikmo nebo nějak jinak) ?
Současný stav Decay: Návrh prvků:
Re: Návrh home studia (hehe :-) (problém s módem)
IMHO mas tu mistnost kompletne umrtvenou. RT60 0.1 s je hrozne malo, optimalni je 0.3 - 0.5 s ve velkych studiich. Popremysli prvne odebrat nejake absorbery, ted to je spis mrtva komora (anechoic room) a to se projevi i na vjemu sterea.
Naposledy upravil(a) Stan dne 25 dub 2018 16:38, celkem upraveno 2 x.
Diky Stan. Myslim si to taky. Proto to chci cely zbourat a co ten návrh? Zda se ti to tak cca vporadku? Kdyby se to moc umrtvilo tak bych dal na absorbery jeste nejaky difuzery.
Prvne si vypocitej prvni odrazy ( strany a za sebou /systemem 30-ti stupnu) a na ty dej absrorbery na druhe pak podle situace, muzes pouzit kombinaci absorber/difuzer napriklad vicoustic ale videl jsem nekde i levnejsi na thomanovi ale uz si nepamatuju firmu. A tak postupne pridavat ruzne akusticke komponenty.
tady jsem je daval (absorber/difuzer) do jednoho navrhu. Absorbery a kombinace A/D jsou male vzhledem pozadavku na zachovani estetickeho vzhledu obyvaku
tady jsem je daval (absorber/difuzer) do jednoho navrhu. Absorbery a kombinace A/D jsou male vzhledem pozadavku na zachovani estetickeho vzhledu obyvaku
ok, díky.
Má cenu v tý mý relativně malý místnosti dělat ty šikmý stěny (SDK), popřípadě zabudovat bedny (6,5") do přední stěny? (taky by to byl SDK)
Má cenu v tý mý relativně malý místnosti dělat ty šikmý stěny (SDK), popřípadě zabudovat bedny (6,5") do přední stěny? (taky by to byl SDK)
udelej si navrhy a pak se rozhodni co se ti vyplati i financne, kompletni prestavba muze byt dost nakladna a casove narocna oproti pouhemu pridani akustickych prvku. Ale tim ze je to ctverec to stejne nebude nikdy ono ale da se s tim pracovat.
A tím, že to nebude nikdy ono myslíš modální frekvence kvuli sčítání rozměrů?
Já totiž koketuju s myšlenkou oželet symetriku kvůli modum.
Symetrický rozmístění beden je super věc ale když ti tam houká nějaká frekvence tak se s tim dělat nedá.
Já totiž koketuju s myšlenkou oželet symetriku kvůli modum.
Symetrický rozmístění beden je super věc ale když ti tam houká nějaká frekvence tak se s tim dělat nedá.
kvuli scitani frekvenci, proto mas rezonance nad stolem. Co myslis tim ozelet symetriku? Jako ze postavis monitory cik cak? Proto si spocitej ci zjisti kde mas soucet (peak / antinode) a zkus si posunout poslechovku. Proto je obdelnik idealnejsi a poslechovka se dava do cca 1/3 mitsnosti kde nody a antinody jsou ve "vyrovnanem" pomeru.
Naposledy upravil(a) Stan dne 26 dub 2018 09:03, celkem upraveno 2 x.
Myslel jsem dát je třeba oba blíž k jedný stěně, posunout stul proste doleva nebo doprava.
Popřípadě zkusit symetricky šikmo přes roh.
Popřípadě zkusit symetricky šikmo přes roh.
nic na sikmo nedavej to ti k nicemu nebude. Proste laboruj s poslechovkou. nekde je na netu i tabulka s kalkulacemi kam zadas rozmery a mas vizualni feedback kde jsou nody a antinody. myslim ze jsem ji sem daval ale videl jsem nekde i lepsi kde ti to vykresli mistnost s barenym odlisenim. ale uz nevim kde.
To jsem samozřejmě zkoušel, ale to má dvě velký nevýhody.
1. když už teda tam ta rezonance není, tak to zas hraje naprd. Ploše, bez energie.
2. Stereo má moc široký rozpětí takže se poslech zhorší hodně i po téhle stránce.
Zkoušel jsem samozřejmě i různý vejšky atd. Prostě sem "vojel" všechny symetrický místa a buď to nehraje v basech a je to bez dynamiky a nebo to hraje ok ale s rezonancí
Myslíš teda, že se v tom místě poslechu toho módu nezbavim nějakyma absorberama v určitých místech?
1. když už teda tam ta rezonance není, tak to zas hraje naprd. Ploše, bez energie.
2. Stereo má moc široký rozpětí takže se poslech zhorší hodně i po téhle stránce.
Zkoušel jsem samozřejmě i různý vejšky atd. Prostě sem "vojel" všechny symetrický místa a buď to nehraje v basech a je to bez dynamiky a nebo to hraje ok ale s rezonancí

Myslíš teda, že se v tom místě poslechu toho módu nezbavim nějakyma absorberama v určitých místech?
To je cena za spatny rozmery mistnosti se kterymi se musis vyrovnat a najit tebou akceptovatelny kompromis a nebo najit mistnost se spravnymi rozmery.
Nejvetsi tlak nizkych frekvenci je mezi nejkratsimi rozmery mistnosti a tim je vzdy prostor mezi podlahou a stropem, to je i zdroj prvnich odrazu ktere prichazi na poslechovku jako prvni. Jediny co ti zde muzu poradit je zkusit osetrit strop (hlavne nad stolem a poslechovkou) a venovat pozornost vysce monitoru (kvuli reflexim od mixu ci stolu pokud jsou prilis nizko).
Spravne room ratio neni zduraznovano pro srandu kralikum a je to nejdulezitejsi cast pri vybeu prostoru pro praci se zvukem kde i 20 cm muze hrat rozdil v pozdjesi investici do akustickych prvku. Spatne room ratio = vice penez za akustiku. Ale to jsou uz otazky ktere spise resi lide co se mixem hodlaji zivit nebo zivi a travi ve studiu 8-16 hodin denne.
Nejvetsi tlak nizkych frekvenci je mezi nejkratsimi rozmery mistnosti a tim je vzdy prostor mezi podlahou a stropem, to je i zdroj prvnich odrazu ktere prichazi na poslechovku jako prvni. Jediny co ti zde muzu poradit je zkusit osetrit strop (hlavne nad stolem a poslechovkou) a venovat pozornost vysce monitoru (kvuli reflexim od mixu ci stolu pokud jsou prilis nizko).
Spravne room ratio neni zduraznovano pro srandu kralikum a je to nejdulezitejsi cast pri vybeu prostoru pro praci se zvukem kde i 20 cm muze hrat rozdil v pozdjesi investici do akustickych prvku. Spatne room ratio = vice penez za akustiku. Ale to jsou uz otazky ktere spise resi lide co se mixem hodlaji zivit nebo zivi a travi ve studiu 8-16 hodin denne.
Já se tím živím asi 15let (jako na plný úvazek). Vždycky ten master nějak doplácám pomocí jiných poslechů atd.
Jsem tedy hlavně skladatel, ale mix a master musim udělat taky. Doba je zlá, musim to dělat doma, větší místnost nemám. Na pronájem by už asi vzhledem k výdělkům nezbylo.
Do nedávna jsem si myslel, že čím více absorbce tím lépe. Ale už vím, je potřeba i difůze.
Nicméně s módama bojuju furt.
Strop ošetřenej mám, možná málo, ale mám tam střechu, viz foto.
Je to sice starší fotka ale cca to odpovídá současnému stavu.
Jsem tedy hlavně skladatel, ale mix a master musim udělat taky. Doba je zlá, musim to dělat doma, větší místnost nemám. Na pronájem by už asi vzhledem k výdělkům nezbylo.
Do nedávna jsem si myslel, že čím více absorbce tím lépe. Ale už vím, je potřeba i difůze.
Nicméně s módama bojuju furt.
Strop ošetřenej mám, možná málo, ale mám tam střechu, viz foto.
Je to sice starší fotka ale cca to odpovídá současnému stavu.
Jednim ze zakladnich predpokladu neumrtvit mistnost je pouzit maximalne 20% absorbce a max 20% Difuze pripadne trochu vic podle potreby (odviji se podle mistnosti). Spocitej si plochu sten vcetne stropu a z toho si vypocitej kolik max m2 budes moci osetrit.
Difuze by mela byt provedena pomoci kombinace 2D (vpredu a strany) a 3D (vzadu) difuzeru, Nizke frekvence se daji osetrit ale ne jednoduchymi DIY bass trap a do tech by jsi mel investovat koupi profesionalnich kousku (dost drahy), nebo si koupit DIY planky treba od acousicfield https://www.acousticfields.com/shopping . Jak jsem jiz zminil a ten obrazek to potvrzuje tak to IMHO mas kompletne umrtveny.
EDIT: az to upravis tak aby mistnost mela prirozeny dozvuk tak muzes zkusit nejaky ekvalizacni system (nejsem zastancem) co tu kluci zminovali a psali ze jsou to "zazracny" vysledky kdy z mistnosti velikosti zachodu bez jakekoliv akustiky udelas profi studio ale to necham na tobe. Na kazdem sprochu pravdy trochu.
Difuze by mela byt provedena pomoci kombinace 2D (vpredu a strany) a 3D (vzadu) difuzeru, Nizke frekvence se daji osetrit ale ne jednoduchymi DIY bass trap a do tech by jsi mel investovat koupi profesionalnich kousku (dost drahy), nebo si koupit DIY planky treba od acousicfield https://www.acousticfields.com/shopping . Jak jsem jiz zminil a ten obrazek to potvrzuje tak to IMHO mas kompletne umrtveny.
EDIT: az to upravis tak aby mistnost mela prirozeny dozvuk tak muzes zkusit nejaky ekvalizacni system (nejsem zastancem) co tu kluci zminovali a psali ze jsou to "zazracny" vysledky kdy z mistnosti velikosti zachodu bez jakekoliv akustiky udelas profi studio ale to necham na tobe. Na kazdem sprochu pravdy trochu.

Naposledy upravil(a) Stan dne 26 dub 2018 11:30, celkem upraveno 1 x.
Jasan díky moc, no u ekvalizace je pruser pridávat, protože reprak hraje vic nez má a hlavně u basu to zkresli zvuk. Proti modum to stejne moc nepomuze i když nejaky plus to udelá.
Já mám dokonce Krk Ergo, což je docela dobrej system ale chtěl bych ho nepoužívat, jsem stejně jako ty zastáncem názoru "pokud možno ekvalizace ne"
Já mám dokonce Krk Ergo, což je docela dobrej system ale chtěl bych ho nepoužívat, jsem stejně jako ty zastáncem názoru "pokud možno ekvalizace ne"