nazor na nahravku (alternative\ mainstream rock)

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
rock4ever26

nazor na nahravku (alternative\ mainstream rock)

Příspěvek od rock4ever26 »

Chcel by som sa vas opytat na nazor nahravky, je to zatial pred masteringom, jedna sa len o usek (Intro, sloha, refren), robene len na SW (Fl10) na studio\ HW sme chudobny :) . Spev, Basa a 2x Gitara nahravana cez Sm58 s pouzitim Mixu Behringer eurorack 2442fx. Dalsie info rad poskytnem, kazdy rada sa ceni :)
Přílohy
Studio2.mp3
(2.29 MiB) Staženo 141 x

Kelley

Re: nazor na nahravku (alternative\ mainstream rock)

Příspěvek od Kelley »

Hudba samotná je v pohodě. Ale ta nahrávka... no a to je teda ve FL nahrávaný vícestopě nebo je to všechno smíchaný v tom Behringeru do jedné stereo stopy ? Nástroje mi připadají málo konkrétní a zní to jako mono nahrávka. Pokud to máte ve více stopách, tak určitě přemíchat. Z master bus vyhodit všechno co se podobá kompresoru, nástrojům ekvalizérem přiřadit frekvence, které jim právem náleží, kytaru nahrát systémem "hard panning" a vůbec nástroje (kytary a klávesy) víc rozhodit do panorámy, to mě tak honem napadlo. Co je celkem slušný, tak je zpěv. Toť můj názor zvukaře-amatéra-teoretika :D Ale pokud to máte jen ve stereu, tak s tím už nic moc nenaděláte...

vasek

Příspěvek od vasek »

Poměry v pořádku, celkově je ze zvuku asi poznat, že nemáte nic extra vybavení, takže tam se toho asi moc zlepšit nedá. Co by se dalo drasticky zlepšit, je zvuk kytar. Asi to chce lepší aparát a HLAVNĚ míň zkreslení. Tam, kde kytary hrají to stejné, tak jak píše Kelley - hard panning.

jackies

Příspěvek od jackies »

Na mě je to také takové moc ubzučené.
Oni se ty zkreslené kytary míchají dost těžce, ale tady si myslím že nějaký prostor ještě je.

vras

Příspěvek od vras »

alternative\mainstream? To je neco jako kocka\pes? Pro mne desettisickrat omlety vlezly popikovaty rock, takze jsem to musel utnout driv, naz nastal prvni refren, je-li tam nejaky, sory....

rock4ever26

nastroje su nahravane zvlast takze remix je mozny, hm prave ten zvuk gitar mi tam tiez nesedi, ono to daky pan maju ( obe su hodene na cca 60R a 60L ale skusim trosku este zkonkretizovat ten zvuk, suhlasim chcelo by to lepsi aparat. bojim sa moc skonretizovat gitary aby sa spev nepotopil v nich

to:vras - nebol som si isty co to za styl sa jedna totizto my hrame pop-rock a pop punk toto je jedna z nasich tvrdsich songov takze sorrac za nezmysly.

a co si myslite o compresovani?? co by pomohlo, ma to zatial len velmi jemny kompres

Kelley

Příspěvek od Kelley »

Normálně se s těma kytarama nepárej a dej je natvrdo 100% L a 100% R :wink: Tím udělají prostor zpěvu uprostřed. A vůbec bych se nebál kytary ve sloce ztlumit o 3-6db. A v refrénu je nechat naplno. Ať je tam kontrast. Co jsme kdysi v kapele dělávali - a funguje to skvěle - ve sloce kytary úplně mlčely a hrály jen v refrénu a sólech. To je tedy spíš záležitost aranžmá (ale je to taky důležitý), neříkám teď, ale někdy si to zkuste...
S kompresorem bych byl opatrný. Mně se už tak ta nahrávka zdá málo dynamická. Poměry nástrojů jakžtakž, ale jejich rozlišitelnost, lokalizace, to mi připadá horší. Další kompresí by se to IMHO ještě zhoršilo.
Hm, na lepších sluchátkách to zní líp. Takže doporučuju ještě kontrolu mixu na nějakých PC "chrchlákách".

rock4ever26

Takze spravil som hard paning vsade kde to je potrebne (intro,refren) trosku upravil eq gitar, trosku upravil aranzma v 2. casti slohy, vyostril klavir a pripajam vysledok. IMHO intro zostalo zvukovo cirka rovnake, ale sloha sa zlepsila aj refren mi trosku viac teraz slape, zvuk tych gitar je uz od zaciatku hrozny kedze sme nahravali cez male 30 w kombo NUX, ale teraz uz mame k dispozicii aj Kustom aparat takze dalsie songy budeme nahravat urcite cez neho.Snad to pomoze.

Myslim si ze sa to tym hard panom rozsirilo kusocek do sterea ale IMHO by sa mohli aj bicie trosku roztiahnut po stereo spektre. Takze nevedel by mi niekto poradit daky dobry FREE stereo enhancer, ale kedze potrebujem zachovat kopak a rytmicak na mieste, zhanam multi-bandovu verziu. Nieco ako ma Izotope OZONE free.

Obavam sa znizit kompresiu kedze uz i teraz nahravka znie dost ticho a Master bus je na 0db tesne pod clippom.

BTW dakujem za vsetky rady, kludne mi napiste co by ste zmenili vy a nico uz spolocnymi silami poskladame :D chcem len aby to bolo pocuvatelne :D
Přílohy
Studio3.mp3
(2.48 MiB) Staženo 97 x

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

No mě na tom ty plechy bicích právě vaděj, že jsou dost L a R - prostě nejsem příznivcem mít bicí rozpláclý zleva doprava... Rozhodně bych tam nic se Stereo Enhancerem nedělal (ani u nich a ani u ničeho jiného). Spíš bych bicí zúžil - osobní přístup ;-)

P.

FinestX

Příspěvek od FinestX »

Já si taky myslím, že jsou ty plechy rozpláclý trochu moc :)
Ale i jinak bych čekal, že ti zdejší zvukaři řeknou, že je s tím ještě "fůra práce"... :mrgreen: Podle mne (amatéra) by se s tím dalo ještě mnohé udělat (ve více ohledech).
Žánr "pejsek/kočička dort" (folk-rock-pop-newage-symphonic-...), odrostlý na Elánech, na barovém hraní, později kytaristický vzor Plíhal...
SONAR X1 (historicky), EMU 0404 USB, MIDI keys / VSTi všech typů..., Rode NT1000, akust. kytara Aria.

vasek

Příspěvek od vasek »

Ty kytary bych přehrál, protože jsou pořád hrozný, přestože druhá verze je celkově lepší.
To syntetický bublání vzadu na každou dobu ve sloce jde pozadu za rytmem (pravděpodobně kvůli pomalejšímu attacku).
Ještě jedna čistě subjektivní rada: doporučuji takovou píseň neprezentovat jako alternativní rock. Tohle je čistej poprock a nestyďte se za to.

delay

Příspěvek od delay »

Zní to pořád dost ploše a placatě a taky lehce nebarevně. Osobně bych rozhodně pořádně vytáhl bicí a udělal z nich vánoční stromeček a kolem něj věšel ty kouličky... Sorry, Vánoce už jsou vlatně pryč :). Mě tam asi nejvíc chybí pořádnej spodek, nějakej základ na kterým by se dalo stavět, je to takový bezbarvě středovatý, nevim jak líp to popsat.

kexik

Příspěvek od kexik »

co to tam vo versi hra prepana kopak? znie to jak susdefekt na aute, ked sa mlati rozdrapena pneumatika o asfalt... a klbci sa to s frazovanim spevu
gitary su furt hrozne a samozrejme chyba veskera basova informacia. jak si tocil basu?

rock4ever26

takze som znova ponastavoval trochu veci, takze upravil som bicie- stiahol som stereo z OH a ROOM-u, zdvihol som celkovo bicie o 3-4 db, rozhodol som sa vypnut HP filter na rytmickej gitare aby maly nejaky basovy zaklad.

Pripajam celu nahravku, pricom este chyba solova gitara z bridgu a sola to sa este bode dotacat (po 2. refrene az po posledny) V slohe ma ten synth schvalne tak attack aby to trosku brzdilo frazu, aby neznela sloha unahlene. Kopak tam ma taky dvojslapkovy priraz a je tam kotlovy pattern asi to bude to co sposobuje ten zvlastny zvuk.

Basa je tocena mikrofonom, ale kedze nevlastnime ziaden Ampeq tak je to nahravane cez PA. :oops:
Tohle je čistej poprock a nestyďte se za to.
ano som si vedomy toho ze som spravil chybu pri nazve temy, hrame poprock

Neviem mne sa intro stale nepaci :? uz z toho zacinam byt zufaly :( sloha a refren su OK to asi preto ze hudba je zakryta spevom ale chcelo by to sound na zaciatok co hned chyti posluchaca...
a navyse sa mi to zda ako keby to zacinalo byt horsie, alebo uz moj sluch je unaveny?? :?
Naposledy upravil(a) rock4ever26 dne 12 led 2012 15:19, celkem upraveno 1 x.

vasek

Příspěvek od vasek »

kytary jsou teď lepší. Jinak basa se (obvykle) točí linkou, případně si ji můžeš předzesílit tím mixáčkem. Mikrofonem ee, zvlášť ne nějakým obyčejným.

Odpovědět