New York komprese

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
James L.
Příspěvky: 339
Registrován: 19 dub 2010 11:13

New York komprese

Příspěvek od James L. » 03 pro 2012 17:29

Zkoušel jsem to tu najít, ale možná jsem uplně slepej.

K věci - díval jsem se na několik videí o tomhle triku a dost mně to zaujalo.
Mám takovou tu nadšeneckou chuť to cpát uplně na všechno.

Zjistil jsem si, že je to užitečné na bicí, bassy a spíš na klapavější/perkusivní zvuky.

Zajímaly by mně vaše zkušenosti a názory na tuhle techniku komprese.

Dá se to použít i při masteringu na master pro oživení mixu?
Dají se takhle efektivně používat i jiné efekty i třeba v kombinaci s kompresorem?

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 02:03

Re: New York komprese

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 03 pro 2012 18:31

na vsechny otazky 'ano!', ale bohuzel neexistuje navod. dulezity je hlavne nastaveni attacku (pro nafouknuti objemu kratkej) a releasu (muze ovlivnit groove). a potom se to cely da ekvalizovat... taky muzes posilat paralelne do gatu / transient designeru pro opacnej efekt.

matucha
Příspěvky: 5032
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: New York komprese

Příspěvek od matucha » 03 pro 2012 20:22

Cim vic to clovek pouziva v kontextu umely (elektronicky/pop) hudby, tim je to zabavnejsi, protoze si muzes dovolit vsechno. V prirozenejsi hudbe bacha na to, abys tim neprilepil veci moc do ksichtu. Vytahujes tim totiz dynamiku tichejch veci vic dopredu a splacavas ji. Ucho nejlepsi radce, odstup a ucho este lepsi ;)

Uživatelský avatar
tomy45
Příspěvky: 2400
Registrován: 15 říj 2008 06:43

Re: New York komprese

Příspěvek od tomy45 » 03 pro 2012 20:43

no... :-] matucha, vystizne napisane. Experimentoval som s NY C aj ja, ale po par hodinach euforie, prislo presne to co si napisal. Moc do xychtu, detaily zrazu detailami neboli a v snahe dosiahnut co najuspokojivejsieho zvuku, to nakoniec skoncilo u kompromisu... co som ochotny "obetovat" za pump efekt. Kedze v mojich vytvoroch pocut aj akusticku gitaru, el., basu, nie je NY C to prave. Zato u perkusii, NY C vyuzivam takmer vzdy. Zaver pre mna ostal taky, ze vzdy je viac sposobov ako sa dostat k tomu co chcem, k cielu. ;-]

ad1) NY Comp je vlastne paralelna kompresia, nie :-] ked sa blbo spytat, tak aspon poriadne :-]

matucha
Příspěvky: 5032
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: New York komprese

Příspěvek od matucha » 03 pro 2012 23:03

Jo jasne, paralelni komrese = ny style.

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8794
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: New York komprese

Příspěvek od biscuit » 04 pro 2012 11:26

tak da se to tomy delat i velmi citlive. lehka komprese + lehky primichani nekomprimovanyho signalu. tahle technika preci neznamena rovnou punch do xichtu, ne? ;) nekdy si primichanim nejakyho pomeru suchyho signalu vracim jen trochu transientu, kterej kompresor vzal, nebo trosku basu, resp. ja to delam takhle spis vetsinove, drsnacky nastaveny to moc nepouzivam.

James L.
Příspěvky: 339
Registrován: 19 dub 2010 11:13

Re: New York komprese

Příspěvek od James L. » 04 pro 2012 11:36

Zatím díky všem za vaše postřehy.
Brooklyn / juanita juarez píše:na vsechny otazky 'ano!', ale bohuzel neexistuje navod. dulezity je hlavne nastaveni attacku (pro nafouknuti objemu kratkej) a releasu (muze ovlivnit groove). a potom se to cely da ekvalizovat... taky muzes posilat paralelne do gatu / transient designeru pro opacnej efekt.

Možná si na to v průběhu odpovím sám ale stejně bych radši znal tvůj názor. :)

Co se otázky masteringu v tomhle případě týče, tak NY C bych použil následovně:

Vzal bych vyrenderovaný (první render) mix a aplikoval bych na něj tuhle techniku a vyrenderoval znovu (druhý render). Potom bych ho vložil do Wavelabu a pracoval s ním dál a nakonec vyrenderoval ve Wavelabu (třetí render).

Vzhledem k počtu renderů, ke kterým bych touto cestou došel se mi to zdá jako blbost, ale nenapadá mě jiná možnost, protože jsem nepřišel na způsob, jak udělat NY C ve Wavelabu (ještě jsem to negooglil). A bavím se o mixu, který mi někdo pošle na mastering, takže to není z mé dílny, kde bych to v Cubase mohl o jeden render stáhnout dolů.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: New York komprese

Příspěvek od delay » 04 pro 2012 11:47

To asi nějak špatně chápeš nebo popisuješ, nevidím důvod proč při masteringu renderovat něco 2x nebo dokonce 3x :wink:
NY je paralelní komprese, čili můžeš použít přímo NY typ kompresoru na insert a napoměrovat DRY/WET přímo v pluginu nebo jakejkoli jinej vhodnej kompresor v sendu, míru efektu pak řídíš množstvím úrovně na send kanále... Wavelab neznám, vše dělám v Cubase.

James L.
Příspěvky: 339
Registrován: 19 dub 2010 11:13

Re: New York komprese

Příspěvek od James L. » 04 pro 2012 13:09

delay: No je to moje chyba, že jsem nenapsal moje požadavky. :oops:
V zásadě nechci dělat mastering v Cubase - neptej se proč, sám to nevím, ale nemám k tomu kladný vztah.

Druhá věc je, že na mastering chci používat věci z PowerCore u něj používám MasterX5 nebo CL 01 a u těch Dry/Wet není.

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8794
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: New York komprese

Příspěvek od biscuit » 04 pro 2012 13:19

ale kdyz das do retezce compressor, kterej ma nastaveni wet dry, tak na jeho vystupu je vzdycky ten pomer, jakej si nastavis. jestli teda nechces efektovat post comp zvlast wet a zvlast dry... proc tedy renderovat?

James L.
Příspěvky: 339
Registrován: 19 dub 2010 11:13

Re: New York komprese

Příspěvek od James L. » 04 pro 2012 14:34

No ty dva kompresory z PoCo co jsem napsal právě Wet/Dry nemají a jiné bych používat nechtěl, když už jsem si to koupil. ;)

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8794
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: New York komprese

Příspěvek od biscuit » 04 pro 2012 15:14

no tak si dej ten master comp na send master outu v cubase a vyrenderujes teda uz pro wavelab s ny kompresi.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: New York komprese

Příspěvek od delay » 04 pro 2012 16:10

James L. píše:No ty dva kompresory z PoCo co jsem napsal právě Wet/Dry nemají a jiné bych používat nechtěl, když už jsem si to koupil. ;)
No, já mám taky PoCo, X5 ne, ale používám X3... hlavní rozdíl je v těch dvou pásmech navíc, jinak je to multiband kompresor, expander, limiter. Nedovedu si moc představit, že bych měl X5 používat jako paralelní procesor :oops: , ale zkusit to můžeš, to je tvoje věc, je to ale dost krkolomý. To už raději zkus samotnej 24/7 komp.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 02:03

Re: New York komprese

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 04 pro 2012 16:13

James L. píše:Zatím díky všem za vaše postřehy.
Brooklyn / juanita juarez píše:na vsechny otazky 'ano!', ale bohuzel neexistuje navod. dulezity je hlavne nastaveni attacku (pro nafouknuti objemu kratkej) a releasu (muze ovlivnit groove). a potom se to cely da ekvalizovat... taky muzes posilat paralelne do gatu / transient designeru pro opacnej efekt.

Možná si na to v průběhu odpovím sám ale stejně bych radši znal tvůj názor. :)

Co se otázky masteringu v tomhle případě týče, tak NY C bych použil následovně:

Vzal bych vyrenderovaný (první render) mix a aplikoval bych na něj tuhle techniku a vyrenderoval znovu (druhý render). Potom bych ho vložil do Wavelabu a pracoval s ním dál a nakonec vyrenderoval ve Wavelabu (třetí render).

Vzhledem k počtu renderů, ke kterým bych touto cestou došel se mi to zdá jako blbost, ale nenapadá mě jiná možnost, protože jsem nepřišel na způsob, jak udělat NY C ve Wavelabu (ještě jsem to negooglil). A bavím se o mixu, který mi někdo pošle na mastering, takže to není z mé dílny, kde bych to v Cubase mohl o jeden render stáhnout dolů.
takhle bych to asi nikdy nedelal, naslepo si neco renderovat; potrebuju slyset vysledek v realnym case, takze masteruju zasadne v DAW.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3009
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: New York komprese

Příspěvek od pavlii » 04 pro 2012 18:31

No tak ve WL například se přece nepracuje naslepo ;-) k masterování není DAW potřeba. Já jen podotknul, aby se to nějak nezvrhlo...

P.

Odpovědět