Odhlučnění části místnosti - "cvičící skříňka"

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Houston

Odhlučnění části místnosti - "cvičící skříňka"

Příspěvek od Houston »

Zdravíčko, prolezl jsem si tu spoustu topiců o odhlučnění/izolaci celých/částí místností a podobně, nicméně stejně bych se chtěl pobavit/zeptat na vaše názory a rady, protože mám asi trošku specifický "problém" na který jsem tu nenarazil. A nebo špatně hledám :)

Problém je následující. Hraju na bicí a na domácí cvičení mám elektronickou sadu se síťovanými pady včetně kopáku, činely jsou gumové. Výstup mám na sluchátka, ale samozřejmě i tak to nějaký ten hluk dělá (hlavně hra přes ráfek, činelové pady a asi nejvíc kopák). Z toho jste asi pochopili, že nejde o odhlučnění směrem ke mě, ale ode mě k sousedům :). Nedávno jsem se přestěhoval do bytu, kam jsem si samozřejmě sadu přivezl. Výhoda, je že bydlím v přízemí a mám jen jeden sousední byt, který je nade mnou. Místnost, kde chci hrát je cca 4,5m na 4m, možná o něco větší. Nevýhoda je, že stěny jsou holé a skoro nic v té místnosti není (malá skříňka, tyč na poledance a občas věšák na prádlo) a na podlaze parkety, takže se zvuk dost odráží a o to je to hlučnější. Soupravu mám v rohu kde jedna stěna je obvodová celého baráku a druhá je dělící k obýváku. V podstatě je potřeba odizolovat hlavně strop a možná stěny u kterých souprava stojí, aby se to neslo co nejméně nahoru.

Původní myšlenku jsem měl takovou, že bych si kolem soupravy postavil takovou hrací skříň s otevřenou jednou stranou, vyloženou akustickou pěnou s jehlany + samozřejmě koberec pod soupravou. Chtěl jsem tím zamezit odrážení zvuku (je mi jasné, že by to pořád utíkalo tou otevřenou stranou). Každopádně po čtení zdejších topiců si nejsem úplně jistý, jestli to bude dostatečné nebo vůbec alespoň částečně účinné. Pokud možno bych se rád vyhnul izolaci celého stropu v této místnosti.

Předem díky za jakékoliv myšlenky, nápady a podobně

biscuit

Re: Odhlučnění části místnosti - "cvičící skříňka"

Příspěvek od biscuit »

promin, ze vtipkuju, ale prvni co me napadlo je vynalez jary cimrmana pro zacinajici houslisty :-D
jen se zeptam: uz si nekdo stezoval?

Houston

Příspěvek od Houston »

Ještě jsem boužel ani nehrál. Pokoj byl donedávna plný věcí a krámů, protože rúzně rekonstruuju a podobně, takže nestěžoval. Každopádně ze zhora občas něco slyšet je, takže to nahor uslyšet bude určitě....vím jak to bylo slyšet v rodinném domku

biscuit

Příspěvek od biscuit »

krom toho cos popsal a videl bych to jako "stage 1", se mi jako rozumny a ucinny "stage 2" reseni, jevi jedine odizolovani kompletne celyho stropu, s tim, ze aby to melo nejakej efekt, sebere ti to vic jak 10 cm, logicky se mi jevi spis 20. sam, amatersky, bych to resil jako vzuch, rockwool a uzavreni oblozenim, treba sadrosem. myslim, ze to je docela standardni reseni. kazdopadne, nezaizolujes-li jakkoliv celou plochu stropu, efektivita bude myslim spis v jednotkach procent, nez desitkach...

neber to prosim jako nic jinyho, nez jako teoretickej odhad nekoho, kdo se o to sice zajima, ale nikdy to nedelal ;-) myslim, ze se prida brzo urcite nekdo s praktickou zkusenosti... btw. je tady na tohle tema dobrej topic.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Odrazové plochy s jehlany atd. jsou pro tento účel úplně nanic ... slyšet to bude v okolí úplně stejně. Jediné co by pomohlo jsou masivní stěny , něco jako místnost v místnosti (s prázdným prostorem mezi stěnami) ... čili jsme zpět u cimrmanovy kabiny pro začínající houslisty :)

Houston

Příspěvek od Houston »

Jó to je přesně to, čeho jsem se s těma jehlanama bál...hmmmm kurník, snižovat strop se mi taky moc nechce....a místnost v místnosti, jako jo to moc dobře vím, že funguje, ale to pro mě taky boužel tady není řešení :D

PELF
Profesionál

Příspěvek od PELF »

audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

Stan

Příspěvek od Stan »

Na elektronicky bici by ti mohly podle me vystacit pouze podomacku vyrobeny absorbery . Tim myslim ramy vyplneny rockwoolem u kterych muzes jednu stranu uzavrit drevotriskou a vysoky podle potreby idealne okolo 180 cm aby jsi pripadne mohl neco hodit nahoru. Dve pricny a pres ne nejaky tezky prehoz. Pantama je spojit (3-4 podle sirky) dohromady a vytavit si z nich zed jaka je ve videu.

Kdyby se ti nechtelo nic stavet pak se podivej do bazaru s nabytkem kde se specializuji na kancelarsky nabytek. Prodavaji kancelarske akusticke prepazky. Vetsinou je to 2.5 cm silna drevortiska potazena tkaninou ale da se najit i typ kde je pod tkaninou slaba vrstva molitanu a ty jsou vhodnejsi. Ja tyhle pouzivam na oddeleni nastroju, vytvoreni mrtvesiho mista pri nahravani akustiky kdyz je potreba atd.

Nejsou moc siroke jelikoz se originalne pouzivaji podelne ale ja jsem si sehnal 2m dlouhy a mam je postaveny na vysku ale taky jsou o dost tezsi oproti absorberum. Nevim jak to vyjde vzajemme cenove.Vyhodou tohoto reseni je to ze je muzes pozdeji postavit ke stene aby neprekazely.

Houston

Příspěvek od Houston »

@PELF: Co se tyce hotovych akrylovych "mistnustek", tak je to supr, ale taky pekne drahy. Nicmene zkusim se prohrabnout v tech dalsich odkazech co hodi google, diky za radu.

@Stan: Tohle se mi zatim libi nejvic. S nejakym vyrabenim a podobne jsem celkem pocital, takze v tom nevidim problem. Predpokladam ze je celkem nutnost, aby to bylo spis uzavreny ze vsech stran. Kdyz bych nechal jednu stranu "skrinky" otevrenou, tak to hadam znacne snizi ucinnost coz? Puvodne jsem si rikal ze bych udelal tlumeni pred sebou, z obou stran a nad sebou + koberec pod. Mozna nejaky stojaci "paravan" za zada by mohl pomoct.

peteness

Příspěvek od peteness »

Nejjednodussi a nejlevnejsi u bicich v mistnosti je udelat izolaci primo co nejbliz kolem cinelu, kopaku. Jestli to jsou el. bici, tak bych nejhlucnejsi pady obstavil hrubym molitanem (cim hrubsi, tim lepsi, delaji se 9cm, ty i samy stoji, kdyz se vytvarujou nebo oprou o sebe, na tvaru povrchutolik nezalezi), tak aby to neomezovalo pristup palicek.

Stan

Příspěvek od Stan »

Ted jsem se tady dival kolik toho budes asi poterbovat ja tady mam klasickou sadu V-Drum a vypada to ze budes potrebovat celkem 12 dilu spojeny po 3. Rockwoll je standartme sirokej 60 cm takze vnitrni strana ramu by mela byt 55cm, vysoky jsou 120cm tak pocitej 1+1/2 na kus. Takze 3 dohromady ti daji cca 175 cm coz by melo na 1/4 stacit.

tady je jeden z milionu navodu jak na to.

Houston

Příspěvek od Houston »

Jo presne takovyhle panely jsme meli v jedny zkusebne, supr uz objednavam material :)

Odpovědět