Ovládání hlasitosti repráků

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Vilibald_CZ

Re: Ovládání hlasitosti repráků

Příspěvek od Vilibald_CZ »

biscuit píše:
Kermitak píše:Copak reprakum, hlavne vystupu ty veze :]
tak jsem to nejak myslel, akorat blbe napsal... to je tak, kdyz nekdo nechape, ze kdyz pripoji polovicni impedanci jako zatez, zdojnasobi se mu proud a tranzistor jde pri vetsim vybuzeni do nebicka. ale ma cenu nekoho, kdo neumi cist, ucit ohmuv zakon? a laik a diletant, to taky neni to samy...

vilibald: prosimte, jelikoz si nejsi asi schopen zjistit informace o impedancich a jejich razeni, zkusim ti to z poslednich sil popsat.

kdyz zapojis impedance za sebe - tedy seriove, vysledna impedance je jejich souctem (budu o impedanci resit jako stejnosmerny odpor, abych to zbytecne nekomplikoval). kdyz pak das oba repraky (tedy odpory, impedance, zateze - jak chces) paralelne, jejich vyslednej odpor se snizuje. za predpokladu, ze jsou oba reproduktoru 4 ohmovy, jejich vysledna impedance bude polovicni - tzn. 2 ohmy. kdyz k nim pak pridas jeste jeden ctyrohmovej paralelne, snizis vyslednou impedanci na 1,33 ohmu a tim uz mas dost silne zadelano na to, ze zesilovac velmi brzo odpalis. je to v podstate, jako kdybys dal mezi svorky + a - jednoho kanalu jenom dratovou propojku a otocil knoflikem hlasitosti a cekal, ze ten zesilovac se s tim zkratem nejak vyporada... :|

o tom ti tu vsichni mluvime a ty to porad nejak nechces chapat.
Víš, já možná nerozumím těm Vašim impedancím a je mi to jedno. Nemůžu, stejně jako ty, vědět všechno. Moje otázka zněla ale jinak. Já nechci vědět, jestli to mám blbě zapojený,ale jak to mám udělat. Popsat rozumně, laicky.
Pokud tě to ale vysiluje, tak se na to vyprdni už radši neodepisuj. Třeba se najde někdo ochotnější. koho nebudu okrádat o čas.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

uz jsem ti to napsal dvakrat a trefil si to - potreti se opravdu nebudu namahat. komu neni z hury dano, v apatice nekoupi.
jinak ty impedance nejsou nase, ale tvoje. a o tom to cely je.

PELF
Profesionál

Příspěvek od PELF »

Asi nejlevnější rozumné řešení bych viděl tak, že se někde na bazarech (např. midi.cz) koupí dva zesilovače/receivery za pár kaček a do nich se ty repráky zapojí.
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

longsleeper

Příspěvek od longsleeper »

Chlapi co to tady předvádíte ?? :shock:
Vilibald_CZ píše:Zdravím.
Nejsem v oboru zvuku nijak kovaný, jsem obyčejný laik. Mám aktuálně v kavárně 5 repro. ( budu časem ještě přidávat další ). Hraju přes PC, do věže, která funguje jako zesilovač a z ní to vede do těch repráků.
Potřeboval bych ale nějak "levně" udělat ovládání hlasitosti jednotlivých repráků. Že třeba jeden úplně ztlumím, ale jiný naopak zasílím. Můžete mi prosím poradit ?
Děkuji moc za info
Podle mě nejjednodušší a nejlevnější řešení bude koupit nějakou sestavu 5+1 nebo 7+1 pro domácí kino (od 800,- výš) s dálkáčem a samostatnou regulací hlasitosti a balance, a tu připojit do linkovýho výstupu té věže (pokud ovšem nějaký má).Jinak si to neumím představit.http://interlink.tsbohemia.cz/elektroni ... c5702.html

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Vilibald: s tym co mas , sa samostatne ovladanie vyriesit neda.. Potrebujes mat na kazdy reprak samostatny zosilovac..

MDudas

Příspěvek od MDudas »

longsleeper píše:Chlapi co to tady předvádíte ?? :shock:
biscuita fakt,... ale ze fakt s..e, teda rozculuje, ze vilibald nevie co je to impedancia .... a ani ako sa zapajaju repraky. A este si dovoli sa aj slusne spytat a vopred varovat, ze je uplny laik..... :D :D :D
To mna napriklad fakt s..e, teda rozculuje, ako moze biscuit jest na vianoce kolace, ked nevie aky chemicky vzorec ma soda bicarbona, ktora sa pridava do pecenia... :wink:

Vilibald, nalepsie riesenie bude kupit ten zosilovac, ktory vie ovladat samostatne vahy - lavy/pravy a predny/zadny (jak pise longsleeper) Vedia to niektore aj stereo, co maju 2+2 vystupy, ale uplne najjednoduchsie bude kupit viackanal (5+1, 6+1, 7+1), kde sa kazdemu kanalu da priradit ina pomerna hlasitost. Len si over, ci si to nastavenie zapamata aj po vypnuti, lebo nie vsetky aparaty to vedia.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

mily dudasi, kolace na vanoce nezeru a kupodivu vim co je soda bicarbona - hydrogeuhlicitan sodny a vzorec ma NaHCO3. to si ale najde na wikipedii i uplne hovadko, kdyz mu nekdo rekne, ze to potrebuje k peceni a bude ho to nahodou zajimat. naopak vilibald si nenajde nic, a kdyz mu nekdo poradi, aby se pokusil v zakladu problematice porozumet (alespon na urovni laika), protoze je to nutne, on opaci tim, ze ho to nezajima. s takovym clovekem pro me nema cenu dal ztracet cas a uprimne me jeho pristup sere. vzdy me bude srat lidska omezenost, blbost a lenost.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

biscuit, clovece, ty musim mat zivot plny stresu a rozculovania... :shock:
Nehnevaj sa, ze Ti to hovorim, ale impedancia reprakov skutocne nepatri k vseobecnemu vzdelaniu. Fakt nie.

Namiesto toho, aby si mu strucne poradil "zavolaj si niekoho, kto sa v tom vyzna, lebo to mozes odpalit ", Ty mu zacnes vysvetlovat, co je to impedancia a ako sa scitava/odcitava... Nebol si v minulom zivote ucitelom ???
- - -

Ten umi to a ten zas tohle... a vsichni dohromady udelame moc. - J.Werich

Fillippos

Příspěvek od Fillippos »

MDudas píše:biscuit, clovece, ty musim mat zivot plny stresu a rozculovania... :shock:
Nehnevaj sa, ze Ti to hovorim, ale impedancia reprakov skutocne nepatri k vseobecnemu vzdelaniu. Fakt nie.

Namiesto toho, aby si mu strucne poradil "zavolaj si niekoho, kto sa v tom vyzna, lebo to mozes odpalit ", Ty mu zacnes vysvetlovat, co je to impedancia a ako sa scitava/odcitava... Nebol si v minulom zivote ucitelom ???
- - -

Ten umi to a ten zas tohle... a vsichni dohromady udelame moc. - J.Werich
K všeobecnému vzdělání to sice nepatří, ale k zapojení repráků způsobem, jakým ho Vilibald naznačil, je třeba toto vzdělání doplnit, což je dneska skutečně díky internetu celkem snadné a rozhodně to nezabere ani týden.. Biscuit to napsal dobře a odborně a hlavně v tomto případě objektivně - pokud by chtěl Vilibald zapojit třeba 50 repráků, pořád mu bude Biscuitova rada užitečná. 9+1 mu na 50 repráků stačit nemusí.. :D (Kolik jich tam Vilibald bude mít nenapsal). Pokud si nepozve odborníka a bude to dělat sám, je toto vzdělání (a základ zárověň) prostě nutnost.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

mdudas: ale dyt jsem mu rekl lautr vsechno, nemusi se nic ucit, staci si to precist, porozumet, zapojit. kdyz umi matematiku prvni tridy, zvladne i toto. staci jen trochu chtit. ale mezi nami jsou lidi, co by chteli peceny holuby primo do huby, a kdyz jim nekdo rekne, ze se staci natahnout, urazi se, ze tak si to nepredstavovali.
Válka s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale nedá se z ní utéct, protože by blbost zaplavila svět - Jan Werich
a co se tyce me, umim se i radovat. kazdy mame asi neco, co nam dela starosti i radosti, ne?

Vilibald_CZ

Příspěvek od Vilibald_CZ »

Tem co me pochopili, dekuji za rady.
Ti co me nepochopili ale meli snahu poradit take dekuji za jejich cas.
A jednomu nejmenovanemu bych rad napsal : Vis kulovy co jsem zac, co delam a nedelam. Tak prestan soudit lidi, kvuli tomu, neznaji repraky. Ty mas zase treba volsovy ruce na neco jinyho a googlit muzes jak chces, ale prevodovku vejvukem stejne nevymenis.
Otevri si na chvili okno, pust si na sebe 02, treba to tvuj mozek pochopi.
Jeste jednou Vam dekuji za rady a omlouvam za "rozepri" kterou sem vyvolal.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ocenuju, ze jsi sem prisel a podekoval tem, co nemoralizovali. mozna i presto, ze si nevidis na spicku nosu, jses snad aspon slusne vychovanej. nicmene ty pripominky na mou adresu sis mohl odpustit, nic jsem ti neudelal ba naopak.
jinak jestli chces znat me slabe stranky, klidne ti je vyjmenuju... ale auta to nejsou :mrgreen:

Odpovědět