Peak level

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
nathanael

Peak level

Příspěvek od nathanael »

Chtěl bych se zeptat, jestli existuje nějaká univerzální peak hranice v dB. Vím, že se to tu už řešilo na různé způsoby, většinou ale kolem masteringu, eq a tak podobně a mě to jaksi nějak nedalo odpověď. Jenom jsem někde přečetl, že se peak nesmí dostat přes 0,0 dB...no ale je nějaká optimální hranice, kam by to maximálně mělo skákat? třeba -6 dB nebo tak? kolik to je? chci mít všechny skladby na stejné maximální peak hranici, je to pro mě docela důležité...
a co je to VU/PPM? (ten mi ukazuje maximálně hodnotu asi 4,6, ale nevím jakých jednotek)

jinak když jsem s tím laboroval, dostal jsem se při maximálních naměřených hlasitostech v peak meteru na -2 dB...je to špatné nebo dobré? mělo by to být méně nebo více?

tyhle hodnoty mám z peak meteru ze Sound Forge 7.0...ve fruity jsem na tu skladbu aplikoval GlissEQ a tam nastavil ten peak aby to neskákalo do červených hodnot a také jsem ztišil některá pásma a některá zesílil, ale to už je vedlejší...jinak když kouknu na ten waveform v sound forge, tak se celá skladba poctivě drží +- v takové té čáře u které je napsáno -6,0...

poznámka: vždycky ale když ty moje skladby takto "hezky" upravím a náhodou si na mém mp3 přehrávači potom pustím například Radio 1, tak to je více jak o polovinu hlasitější, což mě docela děsí, ale snad to bude tím radio editem co s tím provádějí...

Cyril

Příspěvek od Cyril »

nathanael: peaky mej jak chces, kdyz to nepresahne nulu je to uplne jedno no a nakonec dej normalizaci, at je nejvyssi spicka na nule (resp. 0,2 db pro jistotu). Zadna veda.

nathanael

Příspěvek od nathanael »

Cyril: aha...no já měl za to, že se peak nesmí dostat do červených hodnot...například když koukám na peak co lítá v televizních novinách na nově, tak je ten měřák vždycky maximálně někde v polovině, nikdy to není až nahoře...to je sice mluvené slovo, ale stejně...no a na co je třeba v sound forge ta čára která značí -6 dB? no asi bych měl prozkoumat nějaké referenční nahrávky, ale myslel jsem, že je to nějaká věda no...

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

nathanael : peak neni podstatny .. skorej ten VU meter .. ten hovori viac o hlasitosti ako takej ..

nathanael

Příspěvek od nathanael »

Pytkin: no jasně...a jaké maximální, nebo spíše optimální hodnoty by měl u normální hudby ten VU/PPM meter mít?

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

nathanael : pusti si daku muziku a pozeraj v SF ..

Odpovědět