Pomoc s mixem - Simply Mood

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
delay

Re: Pomoc s mixem - Simply Mood

Příspěvek od delay »

bluerecording píše:V akej miestnosti si to mixoval? Typujem, ze bez basovych pasci ale s ihlanmi.....
Diky, bohužel jsem to mixoval hlavně na sluchátkách (co jsem mel pri michani na sobe asi neuhodnes?), jinak se mi to taky nelíbí s odstupem času.
Jo, a verbu na bicich je uplne minimum, ony maj nakej dozvuk uz z naberu...

bluerecording

Příspěvek od bluerecording »

Aha, takze tie bicie uz neovplyvnis, jedine skusit znizit dozvuk transient designerom. Tak tie sluchadla by som netypoval, ale v podstate je to ta ista situacia ako ked mas miestnost riesenu iba proti vyskam. Vysledok je prebasovana nahravka s vela vyskami. A co si mal oblecene pri mixovani teda urcite neuhadnem :D

delay

Příspěvek od delay »

Sem prave zkousel transient designer na snare, da se krasne tvarovat, ale ten dozvuk jsem nakonec nechal, pac se to libilo kapele, jinak se s tim da pekne udusit a zkratit release, to zas jo. Ja asi zacnu znova, u bicich me sere, ze jsou zapadly tam, kde ostatni nastroje pritlacej, ale to je asi normalni jev nasyceni mixu... Zkusim udelat bici vic dopredu a pak se uvidi.
PS: Dimension nemam, jen CE-1, jinak kytary jsem daval na 70 L/R, coz mi neprislo uplne tolik, asi by bylo lepsi je prohodit s tema OH.
PS2: Tobe to prijde prebasovany?

bluerecording

Predpokladam, ze sa to nahravalo klasicky, "po stopach" a bicie nenaberali dynamiku spolocne s inymi nastrojmi. To je to, ze ked sa nahrava po stopach, tak tieto hudobne momenty zmiznu, potom ma zvukar plno prace doladovat dynamiku. Tie gitary su ale nahravane kazda na mono hej? Tam bude problem, nie v tom, ze su 70L/R. Ak si nenahral gitary stereo, tak je dobre ich dat do chorusu, alebo im dat nejaky reverb, proste vytvorit priestor a potom ich rozkladat. Inak je to stale mono, ci to posunes do stredu alebo 50, 70, 90 L/R - stale mono. Z praveho repraku proste musi ist nieco trochu ine ako z laveho, aby to bolo stereo.

delay

Příspěvek od delay »

Jen pro uplnost: Ja to netocil, jen se snazim pomoct s mixem, protoze pozadavek kapely je minimum financich nakladu. Tocilo se vse live, cili v jednotlivych stopach jsou vzajemne preslechy. Jedine co se tocilo dodatecne jsou nejaky kytary. Elektriku sem nahraval ja, jednim mikrofonem. Jeste jsem nedospel k praktikam, abych tocil na dva mikrofony, ale zaroven jsem to doposud nevnimal jako zasadni problem. Ja hlavne spis sbiram zkusenosti, takze je mi jasny ze vysledek tomu bude odpovidat.

bluerecording

Aha, tak potom tam budu robit sarapatu tie donahravane gitary, ale malo by sa to dat zvladnut, ked sa bicie daju viac dopredu.

delay

Příspěvek od delay »

Verze 3
V podstatě jsem se snažil zareagovat na vítky od bluerecording...
* bicí více vepředu
* kompaktnější prostor (užší stereo)
* další frekvenční úpravy nástrojů

You Laughing - Verze 3
Naposledy upravil(a) delay dne 31 kvě 2011 14:47, celkem upraveno 1 x.

bluerecording

Tato verzia uz zacina byt podla mojej chuti. Ten nastup gitary na zaciatku je naschval, alebo to nie je urezane. Ak je to zamer, tak to tak neposobi.

delay

Příspěvek od delay »

bluerecording píše:Tato verzia uz zacina byt podla mojej chuti. Ten nastup gitary na zaciatku je naschval, alebo to nie je urezane. Ak je to zamer, tak to tak neposobi.
Myslíš takovej ten bordel u elektriky napravo? Ono to ve finale přijde pryč i s tím odklepáním rytmu, zatím je to natural, aby si kapela mohla porovnávat jednotlivé verze ve stejné délce, ale díky za poznámku (tu kytaru jsem vlastně vyčist mohl, tak příště). Se zvukem ještě uplně spokojenej nejsem, pořád tam cítím nějakou neidentifikovatelnou chemii, hlavně se mi nelíbí šustot v overheadech při refrenu, nepěkně se totam zahlcuje, ale jaksi neznám funkční recept, jak se toho zbavit. Taky vyladění kopáku není uplně ok, tam kde je tečka mi zas vylejzá přeslech ze snare a celkem citelně to mění barvu ve středobasech. Každopádně fajn zkušenosti, které mi chyběly...
Naposledy upravil(a) delay dne 05 kvě 2011 11:18, celkem upraveno 1 x.

bluerecording

Uz pri nahravani musia tie bicie hrat co najlepsie. Dodatocne sa to velmi neda riesit pomocou EQ, pridava sa tam potom vela tej chemie. Nahravanie akustickych bicich je jedna z najkomplikovanejsich cinnosti, takze treba nabrat co najviac praxe.

Podla zvuku bicich je mozne hned identifikovat, ci je nahravka amaterska alebo profi.

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

ty overheady jsou asi nejvetsi problem. Jinak je to asi posun k lepsimu.

kexik

Příspěvek od kexik »

mne ta nova verzia nepride vyrazne lepsia... je narvanejsia, hlasnejsia, ale ma imo aj minusy... skoda ze sa spevak viac nesnazil, ten spev je taky povedal by som zivakovy, na studiovu nahravku by sa ziadalo preciznejsie prevedenie, co je skoda, celkom sa mi ten song paci aj charakter spevu

delay

Příspěvek od delay »

kexik píše:mne ta nova verzia nepride vyrazne lepsia... je narvanejsia, hlasnejsia, ale ma imo aj minusy...
Clovece neni, naopak jsem z masteru skoro vsechno sundal, aby hral co nejvic jen surovej mix, hlasitost jsem pak dal +/- stejnou jako u minule verze, aby se to dalo lip porovnat. S OH uz fakt nevim, snazim si vsugerovat, ze to asi vazne nejde :wink:

bluerecording

delay píše:
kexik píše:mne ta nova verzia nepride vyrazne lepsia... je narvanejsia, hlasnejsia, ale ma imo aj minusy...
Clovece neni, naopak jsem z masteru skoro vsechno sundal, aby hral co nejvic jen surovej mix, hlasitost jsem pak dal +/- stejnou jako u minule verze, aby se to dalo lip porovnat. S OH uz fakt nevim, snazim si vsugerovat, ze to asi vazne nejde :wink:
Toto je presne typicky priklad toho, preco je dobre robit nahravky s minimom reverbu. U bezneho posluchaca, ktory nie je zainteresovany nahravka vzbudi dojem vyssej hlasitosti bez toho, aby ta hlasitost bola skutocne vyssia. Tesi ma ked, mozem taketo reakcie citat "online" od nezavislych ludi. Psychologia zvuku naozaj funguje!!!! :mrgreen:

Fillippos

Příspěvek od Fillippos »

Ahoj. Příjde mi , že se u té poslední verze už dost vytratil ten kopák, který byl podle mě u první nejlepší, decentní a přitom byl slyšet (není to metal, aby šel slyšet furt, ale společně s basou udává důraz skladbě..) Jinak je to pěkné a třetí verze zní už medověji, jemněji :) Napadlo mě, nejdřív smíchat a soustředit se na zpěv, kolem kterého rozestavíš +/- ve stejném poměru španělku, piano a kytarky jako základ celého mixu. Až potom bych dle citu přidal až overheady a zbytek. Taky bych zkoušel hodně laborovat s nějakým room reverbem na grupách (např. právě na společném busu piana, španělky a kytar) No, to bych udělal já .. :) :roll:

Odpovědět