Použití Limiteru ve skladbě

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Atoss
Příspěvky: 165
Registrován: 31 pro 2006 14:19

Použití Limiteru ve skladbě

Příspěvek od Atoss » 05 úno 2009 18:11

Ahoj, mám vytvořené audiostopy v Cubase. Vše je vyladěné tak, že žádná stopa nedosahuje přebuzení (clip). Master šavle je nastavená na 0 dB. V určitých pasážích ale dochází k přebuzení (max cca +4 dB). Lze udělat to, že jako master efekt dám limiter a omezím 0 dB. Podle poslechu se mi zdá, že tím není nahrávka nijak zkažená, přesto se chci ale zeptat lidí, kteří této problematice lépe rozumí, jestli je toto obvyklý postup a do jaké úrovně přebuzení v dB se limiter v praxi používá. Čistě teoreticky, kdybych měl přebuzení třeba např. + 10dB, jestli je ještě vhodné použít limiter nebo raději jednotlivé nástroje přitlumit.

Dále se chci zeptat, pokud mám Master Volume např. na -2 dB a dám limiter s nastavením 0 dB, tak max. amplituda na mastervýstupu je -2 dB, i když limiter mám nastavený na 0 dB. Je nějaký fígl na to, aby byl signál ořezáván až na 0dB (samozřejmě kromě možnosti, že mastervolume nastavím na 0 dB)?

Díky

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 05 úno 2009 18:21

no ide o to, ci to davas potom na mastering alebo nie ..

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 05 úno 2009 18:32

atoss: zmeraj si rms pred a po pouziti limiteru. dobre hodnoty su -9dB a menej (od -15 do tych -9dB, -6dB je uz cista prasacina). to cislo ti udava rozpal medzi spickami signalu a tym medzi spickami a urcuje efektivnu hlasitost. pozor, hovorime o hlasnej pasazi, nie o priemernej rms celej skladby. a nieco si precitaj o tom ako limiter funguje, potom si lahko odpovies na druhy odsek svojho prispevku. master volume je totiz ZA efektami na master sabli, takze cokolvek ti z kompu vylezie, ak nastavis -2dB, bude maximum -2dB

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 05 úno 2009 19:11

Atoss: mozna se pletu, ale tenhle problem jsem kdysi mel, buhviproc jsem si myslel, ze nemuzu s mastersavli hejbat a musim ji mit na 0 db. Proste ji stahni, v pocitaci je to jedno, nedavej tam limiter, ale bud ztlum nastroje nebo stahni poradne mastersavli. Nakonec po exportu to muzes znormalizovat.
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 05 úno 2009 22:57

no ak to chce mastrovat sam , tak tam moze dat limiter a hned to "mastrovat" .. Ak to chce dat mastrova u iva alebo u excsona , tak tam limiter nedavaj , a stiahni master aby neslo cez nulu ..

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 05 úno 2009 23:03

ak nechces pouzit limiter najlepsie bude to zoslabit HODNE, (aby spicky sli kludne povedzme do -9dB), urobit export a ten potom znormalizovat. rozhodne si nechaj prehrat celu skladbu a na tom meraku nesmu ostat svietit clipy (ze to slahlo celkom do nuly), to znamena ze ti to pri exporte natvrdo ureze spicky

mONOGRAm
Příspěvky: 993
Registrován: 16 úno 2005 16:42

Příspěvek od mONOGRAm » 06 úno 2009 07:46

po hodnom zoslabeni a naslednej normalizacii sa nezdvihne i sum nahodou?

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit » 06 úno 2009 08:15

atoss - klidne si stahni tu master savli, delam to nekdy taky, kdyz nechci uz hrabat do mixu. nekdy nevaham stahnout vsechny savle dolu a vymichavam od zacatku. limiter ale vetsinou nedavam kvuli latenci a taky mam rad jeden master, kterej si stejnej masteruju nejdriv sam, pak pripadne nekdo povolanejsi... mam rad kdyz odevzdavam mix, kterej je cistym mixem bez veci na hlavni savli. koneckoncu, i kdyz si to bastlim sam (master), tak se mi nejlip pracuje s retezcem, kde je pouze jeden limiter na konci..

monogram - myslim, ze zadnej rozdil ve 24 bitovym rozliseni nikdo nepozna...

kexik - pouzivas normalizaci? ja uz vubec, pri exportu se pohybuju spickama nekde u -2. kdyz si masteruju sam tak mam aspon nejakou rezervu pro pripadny zesileni kompresorem, popripade vic pridam na limiteru (abych dosahl kyzeneho rms)

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 06 úno 2009 09:55

ja myslim, ze ta normalizace pri posilani na mastering je jen technickej detail, ze je to celkem vlastne relativni, jakou to ma hlasitost... trochu neco jako vektorovy obrazky/pismo vs. jakou maj nastavenou velikost... taky je to, pokud se budou dal zpracovavat, vlastne jedno...
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit » 06 úno 2009 10:12

no a proc davat na mastering track normalizovanej? treba to nekomu stejne nevyhovuje jako mne a kdyz to bude chtit, udela si to sam.. podle me je ten proces uplne k nicemu.. chapu ho jako uzitecnej jedine v pripade, ze neni zadanej dynamickej procesing a jde jen o jednoduchy posunuti spicky na uroven nuly (vazna hudba "?")

Wohma
Příspěvky: 1656
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Příspěvek od Wohma » 06 úno 2009 10:15

Taky nejak nevidim smysl delat neco, co muze snadno a podle svych predstav udelat masteringovej inzenyr (je nejakej lepsi preklad tohohle blbyho slovniho spojeni? :D), ale nemam s tim prozatim zkusenost.

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 06 úno 2009 10:21

Wohma píše:...masteringovej inzenyr (je nejakej lepsi preklad tohohle blbyho slovniho spojeni?.
Masteringženýr :)
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
luphtrack
Příspěvky: 1044
Registrován: 11 lis 2008 00:16

Příspěvek od luphtrack » 06 úno 2009 10:22

Masteringženýr Smile
hahaha....
Obrázek
live free or die!

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 06 úno 2009 10:41

mONOGRAm píše:po hodnom zoslabeni a naslednej normalizacii sa nezdvihne i sum nahodou?
po stiseni sa stisi sum .. po normalizovani sa s nahravkou zhlasni sum .. uplne rovnako .. cize pomer signal/sum ostane rovnaky ..

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 06 úno 2009 11:34

ta normalizacia je absolutne nepodstatna vec, nema nijaky vplyv na kvalitu. ale po normalizacii clovek vie na akom rms je a kolko ma priestoru na kompresiu. samozrejme to nemusis urobit, ale clovek co to mastruje si to aj tak urobi. trva to 2 sekundy

Odpovědět