Použití Limiteru ve skladbě
Použití Limiteru ve skladbě
Ahoj, mám vytvořené audiostopy v Cubase. Vše je vyladěné tak, že žádná stopa nedosahuje přebuzení (clip). Master šavle je nastavená na 0 dB. V určitých pasážích ale dochází k přebuzení (max cca +4 dB). Lze udělat to, že jako master efekt dám limiter a omezím 0 dB. Podle poslechu se mi zdá, že tím není nahrávka nijak zkažená, přesto se chci ale zeptat lidí, kteří této problematice lépe rozumí, jestli je toto obvyklý postup a do jaké úrovně přebuzení v dB se limiter v praxi používá. Čistě teoreticky, kdybych měl přebuzení třeba např. + 10dB, jestli je ještě vhodné použít limiter nebo raději jednotlivé nástroje přitlumit.
Dále se chci zeptat, pokud mám Master Volume např. na -2 dB a dám limiter s nastavením 0 dB, tak max. amplituda na mastervýstupu je -2 dB, i když limiter mám nastavený na 0 dB. Je nějaký fígl na to, aby byl signál ořezáván až na 0dB (samozřejmě kromě možnosti, že mastervolume nastavím na 0 dB)?
Díky
Dále se chci zeptat, pokud mám Master Volume např. na -2 dB a dám limiter s nastavením 0 dB, tak max. amplituda na mastervýstupu je -2 dB, i když limiter mám nastavený na 0 dB. Je nějaký fígl na to, aby byl signál ořezáván až na 0dB (samozřejmě kromě možnosti, že mastervolume nastavím na 0 dB)?
Díky
atoss: zmeraj si rms pred a po pouziti limiteru. dobre hodnoty su -9dB a menej (od -15 do tych -9dB, -6dB je uz cista prasacina). to cislo ti udava rozpal medzi spickami signalu a tym medzi spickami a urcuje efektivnu hlasitost. pozor, hovorime o hlasnej pasazi, nie o priemernej rms celej skladby. a nieco si precitaj o tom ako limiter funguje, potom si lahko odpovies na druhy odsek svojho prispevku. master volume je totiz ZA efektami na master sabli, takze cokolvek ti z kompu vylezie, ak nastavis -2dB, bude maximum -2dB
Atoss: mozna se pletu, ale tenhle problem jsem kdysi mel, buhviproc jsem si myslel, ze nemuzu s mastersavli hejbat a musim ji mit na 0 db. Proste ji stahni, v pocitaci je to jedno, nedavej tam limiter, ale bud ztlum nastroje nebo stahni poradne mastersavli. Nakonec po exportu to muzes znormalizovat.
ak nechces pouzit limiter najlepsie bude to zoslabit HODNE, (aby spicky sli kludne povedzme do -9dB), urobit export a ten potom znormalizovat. rozhodne si nechaj prehrat celu skladbu a na tom meraku nesmu ostat svietit clipy (ze to slahlo celkom do nuly), to znamena ze ti to pri exporte natvrdo ureze spicky
atoss - klidne si stahni tu master savli, delam to nekdy taky, kdyz nechci uz hrabat do mixu. nekdy nevaham stahnout vsechny savle dolu a vymichavam od zacatku. limiter ale vetsinou nedavam kvuli latenci a taky mam rad jeden master, kterej si stejnej masteruju nejdriv sam, pak pripadne nekdo povolanejsi... mam rad kdyz odevzdavam mix, kterej je cistym mixem bez veci na hlavni savli. koneckoncu, i kdyz si to bastlim sam (master), tak se mi nejlip pracuje s retezcem, kde je pouze jeden limiter na konci..
monogram - myslim, ze zadnej rozdil ve 24 bitovym rozliseni nikdo nepozna...
kexik - pouzivas normalizaci? ja uz vubec, pri exportu se pohybuju spickama nekde u -2. kdyz si masteruju sam tak mam aspon nejakou rezervu pro pripadny zesileni kompresorem, popripade vic pridam na limiteru (abych dosahl kyzeneho rms)
monogram - myslim, ze zadnej rozdil ve 24 bitovym rozliseni nikdo nepozna...
kexik - pouzivas normalizaci? ja uz vubec, pri exportu se pohybuju spickama nekde u -2. kdyz si masteruju sam tak mam aspon nejakou rezervu pro pripadny zesileni kompresorem, popripade vic pridam na limiteru (abych dosahl kyzeneho rms)
no a proc davat na mastering track normalizovanej? treba to nekomu stejne nevyhovuje jako mne a kdyz to bude chtit, udela si to sam.. podle me je ten proces uplne k nicemu.. chapu ho jako uzitecnej jedine v pripade, ze neni zadanej dynamickej procesing a jde jen o jednoduchy posunuti spicky na uroven nuly (vazna hudba "?")
MasteringženýrWohma píše:...masteringovej inzenyr (je nejakej lepsi preklad tohohle blbyho slovniho spojeni?.

Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz