Problém softwarového míchání a jeho řešení..

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 25 srp 2006 14:47

realtime mixdown ide dosiahnut v DAW velmi jednoducho: je niekolko velmi solidnych vst pluginov (vacsinou free), ktore nahraju audio z prislusneho tracku do suboru, dokonca v 32bit kvalite, maju aj vlastny VUmetrik s peak holdom a tak :)
staci taky plugin svacnut na master a je to
pri realtime sa ale pouziva menej kvalitna interpolacia a teda teoreticky by mal byt takyto zvuk horsi.

aum generator
Příspěvky: 869
Registrován: 01 bře 2005 03:46

Příspěvek od aum generator » 25 srp 2006 14:52

sumacni algoritmi ;))) mate na mysli algoritmus "a + b" ?
alebo ake ine algoritmi este existuju??!? (((:

imho sa nic ine okrem a+b spravit neda

ale samozrejme ze rozne softy zneju rozne, napr kvoli rozdielnemu ditheringu, a neviem kvoli comu vsetkemu.....

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 25 srp 2006 15:09

aum, pisem o tom vyssie... ide hlavne o interpolaciu do 32/64bit, co je nutne koli kvantizacnej chybe
ale aj a+b v digitale nedava optimalny vysledok
ono totiz analogovy mixbus najskor signal zo stripu privedie na napatovy delic 1/n kde n je pocet kanalov busu, takze signal sa najskor deli, cize ide skor o a/n + b/n
delenie je osemetna operacia, kedze v digitale nemas desatinne cisla, proste zaokruhlujes

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 25 srp 2006 15:17

bassline: je to uz dlouho, co sem delal ve dvojce (nebo to bylo 2.5?) a exporty mi znely dost jinak nez to, co znelo pri prehravani. stezovalo si na to dost lidi... Resilo se to nahravanim pres ReWire do nejakyho jinyho hosta.
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12769
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 25 srp 2006 16:29

kexik píše:aum, pisem o tom vyssie... ide hlavne o interpolaciu do 32/64bit, co je nutne koli kvantizacnej chybe
ale aj a+b v digitale nedava optimalny vysledok
ono totiz analogovy mixbus najskor signal zo stripu privedie na napatovy delic 1/n kde n je pocet kanalov busu, takze signal sa najskor deli, cize ide skor o a/n + b/n
delenie je osemetna operacia, kedze v digitale nemas desatinne cisla, proste zaokruhlujes

hm.. a+b je vzdy a+b - to neni o nahode, vysledok je vzdy to iste.. a delenie - sak floating point nie ? ake cele cisla :)

ale je to tak ako pises, problem neni v samotnej sumacii, problem je v tom ze musis riesit bitrate konverziu a stym spojene interpolacie a dithering.. ked mas kanaly ako 32bit cisla je logicke ze ich nemozes sumovat do vysledneho 32bit cisla - to je ako chciet naliat 10 poharov do jedeho :)) proste z kazdeho musis nieco odliat :-)

v podstate su 2 sposoby, za predpokladu ze audio data v kanale
su v 32bit formate :

1.scitat kanaly tak ako su, scitavat ich trebars do 64bit buffera, a potom robit konverziu vysledneho suctu s5 do 32bit

2.konvertovat kanaly na mensi bitrate (cize resamplovat kazdy), trebars na 16bit, a potom ich scitavat bez strachu ze pretecieme output 32bit buffer...

myslim ze vavsinou sa pouziva sposob 1, sposob 2 je zase rychlejsi z hladiska rychlosti vypoctu na ne-64bit architekturach (lebo pokial nemas 64bit registre musis 64bit cislo spracovat v podstate 2x tak dlho ako 32bit)


idealne by bolo mat 64bit cpu a 64bit D/A prevodnik - potom by audio v jednotlivych kanaloch mohlo byt 32bit, scitavalo by sa to 64bit buffera a bez akejkolvek konverzie by to islo von do odposluchu priamo :-))

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 25 srp 2006 17:01

dendy: problem je v hodnote cisla a a cisla b, tie uz su zatazene chybou pri AD prevode... o tej chybe hovorim...

a ak podelis pred sumaciou kazdy kanal poctom kanalov, nemoze ti pretiect bufer

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit » 25 srp 2006 17:59

Cyril píše:bassline: je to uz dlouho, co sem delal ve dvojce (nebo to bylo 2.5?) a exporty mi znely dost jinak nez to, co znelo pri prehravani. stezovalo si na to dost lidi... Resilo se to nahravanim pres ReWire do nejakyho jinyho hosta.
no jasne, spousta lidi - asi vsichni co delali v reasonu nejak seriozne, delala audioexport pres rewire a cubase. bassline, copak si nikdy nezkousel vyprdnout se na reasonovskej mix, naroutovat to vsechno do rewire a michat v hostu? to teda vyzkousej - rozdil je docela velkej. problem je, ze ten zvuk stejne pak neni to pravy vorechovy :(

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 25 srp 2006 18:31

No ja nevim k cemu muze bejt nekomu Reason, kdyz uz ma nejakou DAW...
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2667
Registrován: 22 zář 2005 16:21

export

Příspěvek od bassline » 25 srp 2006 18:46

biscuit: neverim ze v tom bude nejaky velky rozdiel, ak vobec nejaky bude...ked sa mi bude chciet tak to niekedy vyskusam...uz len to mi chyba, aby som reason prenasal do tazkopadneho cubasu :P

Vincent_V
Příspěvky: 40
Registrován: 24 srp 2006 13:38

Příspěvek od Vincent_V » 25 srp 2006 18:57

bassline: Ver že pokiaľ niesi ochotný vymeniť Reason za DAW, tak minimálne z Cubase ReWire Reason budeš VEĽMI milo prekvapený (teda pokiaľ všetky nástroje ;Malstrom, Subtractor atd.. vyvedieš priamo do Cubasov a nebudeš používať ten ich mixák a najlepšie ani ich efekty).. A akonahle zistiš, že sa Ti pracuje v Cubasovskom sequenceri a s pekne znejucimi VSTckami lepšie ako s Reasonovskym, možnosťami obmedzenym interfaceom, čoskoro už si ani ten Reason nebudeš zapínať, lebo je to vopruz. Niežeby som mal niečo proti Reasonu (vyše roka som ho používal ako hlavný soft) a po zvláštnom špecifickom zvuku Malstromu sa mi občas aj zasteskne :), ale naozaj je ten Reasoňácky export na pytel.. peace ;)

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2667
Registrován: 22 zář 2005 16:21

reason

Příspěvek od bassline » 25 srp 2006 19:38

vinco:

No ja som uz vela casu stratil skusanim prace vo vsetkych moznych hostoch typu cubase, ale bohuzial, nic z toho mi na pracu nevyhovuje tak ako reason. Je bohuzial pravda ze zvuky reason synths nemaju taky smrnc ako spickove VSTi, alebo hw, ale napriek tomu v reasone nadalej ostavam, pretoze sa mi v nom pracuje velmi dobre. A to je dolezite. Mozem sa vykaslat na vylesteny zvuk VSTi, pokial je pre mna Cubase a podobne softy nepouzitelne pre moj system prace, nema zmysel sa v tychto prostrediach trapit, ale ma zmysel sa pre mna trapit v reasone a vymackat z toho zvuku maximum co len viem, za cenu ze sa mi v nom pracuje naozaj vyborne...

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit » 25 srp 2006 21:18

Cyril píše:No ja nevim k cemu muze bejt nekomu Reason, kdyz uz ma nejakou DAW...
no porad ty instrumenty a efekty malo zerou, navic se v tom spouste lidi, vcetne me, dobre dela. takovej redrum a matrix jsou pro me necim, po cem se mi furt stejska...

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 25 srp 2006 21:49

biscuit: to je fakt, ze malo zerou... Ja jsem rad, ze jsem se v tom naucil zaklady, ale uz bych se nevracel ani nahodou... Jo a dela se v tom fakt dobre, to je pravda...
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 26 srp 2006 09:55

delay píše:...Mě totiž vůbec nenapadlo třeba použít svůj mix LEEM (16.000) z kategorie BEHRINGER a spol., možná horší... Přišlo mi, že bych ten signál zbytečně zprznil...
Nó, tak má zkušenost je taková, že když míchám přes linkový Ulimix RX1602 do DATky Sony 60ES (se zapnutým SBM) a pak těch 16 bitů po digitálu přehraji do PC, je výsledek mnohem lepší, než interní míchání v Cubase (i přes to, že je ve 24bitech).
Ale spíš bych to viděl na nějaký průser "exportu" v Cubase, než na zázračné účinky Ulimixu

PS: zvukovku mám 8mi-výstupovou Terratec EWS88 a v případě míchačky přes analogový mix z ní hrnu i sendy na HW efekty. Synťáky jsou řízeny MIDI a jdou též do ULImixu)
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Vuid
Příspěvky: 819
Registrován: 20 led 2006 22:46

Re: export

Příspěvek od Vuid » 26 srp 2006 10:27

bassline píše:biscuit: neverim ze v tom bude nejaky velky rozdiel, ak vobec nejaky bude...ked sa mi bude chciet tak to niekedy vyskusam...uz len to mi chyba, aby som reason prenasal do tazkopadneho cubasu :P
Urcite vyzkousej! Staci propojit reason pres re-wire do cubase a rozdil v kvalite je tu hned. Ani nemusis nic exportovat, proste to hned mnohem lip hraje. Vubec mi neni jasny jak je to mozny ale je to pravda.

Odpovědět