Prostor v mixu
Prostor v mixu
Rad bych zalozil todle tema o reverbu a jak ho treba ti zkusenejsi zde na foru pouzivaji .Co jsem takhle koukal, tak lidi stim pracujou ruzne.Nekdo si pripravi dva verby napr jeden kratkej ,jeden dlouhej a pak s tim michaj celej song.Pak jsou borci jako Chris Lord kterej tech verbu treba pouziva 6 i vic v mixu a jestě je dokonce vrství ! a jaksi je propojuje jeste s delayema ,resp delaye propojuje s reverbama .
Podelil by se nekdo o zkusenosti s timdle jak buduje prostor a 3D ve svych nahravkach ? Napr.kolik reverbů ma v projektu a na jake stopy pouziva konkretni typ reverbu ,vrstvi -nevrství apod.a treba i to propojení s delayem)
Dělam downtempo ,chill,jazzy ,trip -hip -hop ,proste takovou pomalejsi pseudo electronicu obcas korenenou zivejma nastrojema ,ale uvitam zkusenost z jakehokoli zanru .
Podelil by se nekdo o zkusenosti s timdle jak buduje prostor a 3D ve svych nahravkach ? Napr.kolik reverbů ma v projektu a na jake stopy pouziva konkretni typ reverbu ,vrstvi -nevrství apod.a treba i to propojení s delayem)
Dělam downtempo ,chill,jazzy ,trip -hip -hop ,proste takovou pomalejsi pseudo electronicu obcas korenenou zivejma nastrojema ,ale uvitam zkusenost z jakehokoli zanru .
Re: Prostor v mixu
Dobrý téma. Já po těch letech hraní si s tím uvažuju o reverbu hlavně jako o nástroji pro zapuštění nástroje do celkovýho zvuku. Reverbem se zakulatí kontury a nástroj méně vyčnívá. Poslední dobou posílám všechno do nějakýho reverbu, pokud ten zvuk už nemá nějaký vlastní, přirozený.
Zpracovávám výhradně hudbu z živých nástrojů, takže můj projekt obsahuje klasicky minimálně:
- střední až delší plate na vokály a sólové nástroje
- poměrně krátký room na kytary apod.
- střední plate na snare
- extrémně krátký room na kopák a snare, pokud jsou nahrané z hodně suché místnosti - rozplizne to do sterea
Zajímavé je, že vlastně nepoužívám reverb typu hall a nemám rád, když ho zvukaři dávají na hlavní vokál na koncertech. Vadí mi tam asi ty early reflections, co simulují reálnou místnost.
Zjistil jsem, že není problém aplikovat reverb na něco, co už třeba má přirozený verb z nahrávací místnosti. Dřív jsem se toho jaksi bál, ale přijde mi, že se to až tak nebije a prostě se ten ocas prodlouží.
Používám impulsy z Bricasti M7 a často frekvenčně upravuju v konvolučním pluginu.
Do žádných divočejsích experimentů jsem se nikdy nepustil
Zpracovávám výhradně hudbu z živých nástrojů, takže můj projekt obsahuje klasicky minimálně:
- střední až delší plate na vokály a sólové nástroje
- poměrně krátký room na kytary apod.
- střední plate na snare
- extrémně krátký room na kopák a snare, pokud jsou nahrané z hodně suché místnosti - rozplizne to do sterea
Zajímavé je, že vlastně nepoužívám reverb typu hall a nemám rád, když ho zvukaři dávají na hlavní vokál na koncertech. Vadí mi tam asi ty early reflections, co simulují reálnou místnost.
Zjistil jsem, že není problém aplikovat reverb na něco, co už třeba má přirozený verb z nahrávací místnosti. Dřív jsem se toho jaksi bál, ale přijde mi, že se to až tak nebije a prostě se ten ocas prodlouží.
Používám impulsy z Bricasti M7 a často frekvenčně upravuju v konvolučním pluginu.
Do žádných divočejsích experimentů jsem se nikdy nepustil
Dík za reakci a podrobny popis Vasku.Ty reverby jsou opravdu klicovy prvek v mixu .Jak pises na to zapousteni do mixu je to dobry a jdou stim delat i jiny kusy urcite.Dalsi level je jeste aby fakt clovek mel pocit ,ze ta kapela stoji pred tebou v nakym prostoru ,coz uz chce naky zkusenosti urcite a neni to asi jen o reverbu ,ale myslim si ,ze to tomu muzou dost pomoct ty verby v tomdle a souhlasim stim co pises na zacatku .
Ty IRka z Bricasti jsem si taky oblibil (free vst Magic7 ) Mam rád i Lexicon ,naky starsi kousky .Ted mam nove Lexicon LXP 15 ver.2 a fakt me bavi,ikdyz jsou urcite lepsi kousky ,ale reverb za desetitisice je pro me fakt zbytecnej ,jinak je stim fakt zabava .Mam tu jeste Sony DPS V 55 v kterym jsou taky hezky verby a entri Lexicon MPX 100 na min dulezity vecy .
Ty divocejsi experimenty me celkem zajimaj a mam to rad v muzice .K dokonalosti to dovedli treba stary dubovy producenti jako treba Lee ,,Scratch “Perry .Spring reverby ,space echa a pod a kreativní prace s tim ,to uz je teda z jinyho soudku .
.
Ty IRka z Bricasti jsem si taky oblibil (free vst Magic7 ) Mam rád i Lexicon ,naky starsi kousky .Ted mam nove Lexicon LXP 15 ver.2 a fakt me bavi,ikdyz jsou urcite lepsi kousky ,ale reverb za desetitisice je pro me fakt zbytecnej ,jinak je stim fakt zabava .Mam tu jeste Sony DPS V 55 v kterym jsou taky hezky verby a entri Lexicon MPX 100 na min dulezity vecy .
Ty divocejsi experimenty me celkem zajimaj a mam to rad v muzice .K dokonalosti to dovedli treba stary dubovy producenti jako treba Lee ,,Scratch “Perry .Spring reverby ,space echa a pod a kreativní prace s tim ,to uz je teda z jinyho soudku .
.
Tady je jeste ten zminovanej Chris Lord a to vrstvení .Je to zajimavý ,ale mit 5 reverbu treba na bici sbernici uz asi clovek musi vedet co dela .Me fungujou vecinou dva celkem dobre .Chce to sladit predelay ,ale i tak je to ulet tadle technika .Jemu to zrejme skvele funguje .Asi sem to uplne nepochopil ,protoze s tima pridanejma delayema jak tam má ,se mi zacli treba bici neskutecne kopat at jsem delal co sem delal.
Přidám můj soukromý vhled, čistě z perspektivy výtvorů vznikajících v mém kutlochu. Nemám žádný předem daný koncept z hlediska reverbu. Možná bych ho měl, kdybych dělal nějaký styl hudby s nějakou víceméně stále stejnou nástrojovou sestavou, kde by byla vůle aby byl zvuk různých tracků konzistentní. A tam by asi nešlo jen o reverb, ale i o vytvoření dalších konstant z hlediska mixu. To ale nedělám, můj zvuk je výhradně elektronický a v podstatě každý track je jiný a stavěný krok po kroku. Dříve jsem měl u výchozího prázdného projektu zavěšené na mixu nějaký sendy - 2 základní reverby (menší, krátkej, utlumenější a velkej s delším znělejším dozvukem). Sendy jsem ale časem úplně přestal používat a dnes je používám jen na posílání sidechain signálů.
Jelikož valná část elektronickejch instrumentů má efektový jednotky a jsou hojně používaný v presetech, a speciálně s reverbem se to na můj vkus často velmi přehání, v podstatě u mě první fáze při výběru nástroje/zvuku je obvykle omezení, nebo úplné vypnutí efektů a zejména reverbu. Reverby se snažím dávat citlivě a cíleně - tzn. že mi jde vyloženě o určitý dobarvení nebo přímo o dlouhej dozvuk. Někdy používám reverby taky jako ear candy a velmi často jsou v těhle případech barevný a výrazný, ale taky velmi často záhy krácený nebo až skoro řezaný pomocí gate. Ale nikdy je nepoužívám jako nástroj ke změkčení zvuku ze stopy, nebo jako nástroj nějakého zapasování do mixu. Asi je to i proto, že se vždycky snažím, aby mi mix fungoval i co nejvíc suchý. Samozřejmě sekundárně se tyhle věci dějou vždycky, že se ten výslednej zvuk naředí tou wet částí, ale mám v sobě nastaveno tohle držet všechno v nějaké subtilní rovině (když to není třeba přímo "kreativní vyjádření" - myslím tím akcentovaný efekt). Prostě méně je pro mě více i tady.
Jelikož valná část elektronickejch instrumentů má efektový jednotky a jsou hojně používaný v presetech, a speciálně s reverbem se to na můj vkus často velmi přehání, v podstatě u mě první fáze při výběru nástroje/zvuku je obvykle omezení, nebo úplné vypnutí efektů a zejména reverbu. Reverby se snažím dávat citlivě a cíleně - tzn. že mi jde vyloženě o určitý dobarvení nebo přímo o dlouhej dozvuk. Někdy používám reverby taky jako ear candy a velmi často jsou v těhle případech barevný a výrazný, ale taky velmi často záhy krácený nebo až skoro řezaný pomocí gate. Ale nikdy je nepoužívám jako nástroj ke změkčení zvuku ze stopy, nebo jako nástroj nějakého zapasování do mixu. Asi je to i proto, že se vždycky snažím, aby mi mix fungoval i co nejvíc suchý. Samozřejmě sekundárně se tyhle věci dějou vždycky, že se ten výslednej zvuk naředí tou wet částí, ale mám v sobě nastaveno tohle držet všechno v nějaké subtilní rovině (když to není třeba přímo "kreativní vyjádření" - myslím tím akcentovaný efekt). Prostě méně je pro mě více i tady.
Jasně biscuit v tej pure tanecni elektronice je to asi trochu jiny.Tak treba v dnb das na basu vklidu reverb ,coz by asi v rockovej muzice zase nefungovalo .S tima presetama chapu.Daj tam kopec hallu aby to bylo radoby vetsi a pak to vycniva.Predpokladam ,ze se bavis o vst instrumentech Jinak gejtovany verby jsou bezva .V hip hopu je mam rad na snar někdy .
Sendy nepouzivas .Zajimavy.To bych covece asi nedal bez sendů.Ty fx tracky v Cubase někdy chci treba ruzne panovat nebo vsechny efekty jeste poslat do spolecny sbernice pro uplnou kontrolu a bez toho by to nešlo .Nehlede na to ,ze ty vst intrumenty nepouzivam zadny da se rict .Vecinu musim odmakat ruco na ruznejch ,,klavesach “ a do ITB se mi nechce ,protoze sem z toho uz pred rokama vylez ven a uz sem linej .Resil se furt vykon pc a pod.Covece mam win 7 ,nakej starej xeon ,8giga ram a stim dělam muziku .Docela ulet co ?
Utahne to okolo 40ti stop v audiu ..coz mi bohate stacia a cast tech reverbu mam v hw ,takze ty spis jen zere vstupy na karte , pac to nak musis ,,vytocit”separatne zejo do kompu ,abys moh aspon ladit pomery kdyz by bylo treba .
Kazdopadne diky ze jste se podelili kluci.
Sendy nepouzivas .Zajimavy.To bych covece asi nedal bez sendů.Ty fx tracky v Cubase někdy chci treba ruzne panovat nebo vsechny efekty jeste poslat do spolecny sbernice pro uplnou kontrolu a bez toho by to nešlo .Nehlede na to ,ze ty vst intrumenty nepouzivam zadny da se rict .Vecinu musim odmakat ruco na ruznejch ,,klavesach “ a do ITB se mi nechce ,protoze sem z toho uz pred rokama vylez ven a uz sem linej .Resil se furt vykon pc a pod.Covece mam win 7 ,nakej starej xeon ,8giga ram a stim dělam muziku .Docela ulet co ?
Kazdopadne diky ze jste se podelili kluci.
Asi mám obvykle nějaký "výcuc" z toho, co tady píšete. Každopádně hodně často kombinuju právě delay s reverbem, protože tím jakoby zvětším ten prostor, ale nemusím ten reverb vytahovat tolik (jako by to muselo být bez toho delaye), čímž ten který zvuk neztratí tu čitelnost. Což by právě dopadlo jen s tím reverbováním.
V řetězci mám delay před reverbem, mít to obráceně mi nedává smysl, ale zase jako pro případnou kreativnost asi proč ne - vyzkoušet si to
Jak tu více/méně "na přímo" zaznělo, je to tak 50-50 podle typu zvuku a podle záměru. Oba aspekty bych řekl, že se vzájemně ani nevylučujou, ale ani se nemusejí nutně podporovat (je to koneckonců i o aranži). Párkrát jsem použil, právě z důvodu hustší aranže, na FX kanál sidechain v režimu "ducking", kdy se v zaplněnějších pasážích poměr toho efektu snižoval a ve volnějších byl na vyšší hodnotě. Tohle se koneckonců podobná poněkud obvyklejší disciplíně v basech
P.
EDIT: jo a zásadně reverby jako FX stopa, tj. přes sendy. Jednak je to zvyk a stará škola (když nemá reverb modul Mix nebo Dry/Wet knob, tak je nesmysl dát ho do insertu). A jak tu zaznělo, je pak i víc možností, co s tím dělat dál.
V řetězci mám delay před reverbem, mít to obráceně mi nedává smysl, ale zase jako pro případnou kreativnost asi proč ne - vyzkoušet si to
Jak tu více/méně "na přímo" zaznělo, je to tak 50-50 podle typu zvuku a podle záměru. Oba aspekty bych řekl, že se vzájemně ani nevylučujou, ale ani se nemusejí nutně podporovat (je to koneckonců i o aranži). Párkrát jsem použil, právě z důvodu hustší aranže, na FX kanál sidechain v režimu "ducking", kdy se v zaplněnějších pasážích poměr toho efektu snižoval a ve volnějších byl na vyšší hodnotě. Tohle se koneckonců podobná poněkud obvyklejší disciplíně v basech
P.
EDIT: jo a zásadně reverby jako FX stopa, tj. přes sendy. Jednak je to zvyk a stará škola (když nemá reverb modul Mix nebo Dry/Wet knob, tak je nesmysl dát ho do insertu). A jak tu zaznělo, je pak i víc možností, co s tím dělat dál.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 18 úno 2026 22:39, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Doplnění textu.
Důvod: Doplnění textu.
Pavli diky ….s tim delayem jsem to chtel prave rozbehnout taky a zajima me to .Takze mas v jednom sendu první delay a pak reverb ? Nebo jak to mas zapojeny ? Ja to takhle udělal a na bicích me to samozrejme ten delay uplně rozkopal i pri nejnizsich casech ..mal jsem v jednom sendu delay prvni a pak verb hned za nim .Jde tovubec pouzit na bici s tim delayem ten verb ? Mohl bys prosim jeste upresnit trohu to o te discipline v basech ,asi si myslel ten ducking.
Tak zrovna na bicí se delay moc nepoužívá - kdyžtak na snare a samozřejmě do tempa.
Delay používám dvěma způsoby. Pokud je výrazný, tak ho dám přímo na stopu a to celé posílám sendem do reverbu. Takže se reverbuje i ten delay. Pokud má delay být jen trochu jako drobný efekt, tak je v busu a posílá se tam sendem, co je potřeba.
Delay používám dvěma způsoby. Pokud je výrazný, tak ho dám přímo na stopu a to celé posílám sendem do reverbu. Takže se reverbuje i ten delay. Pokud má delay být jen trochu jako drobný efekt, tak je v busu a posílá se tam sendem, co je potřeba.
Asi by bylo dobrý to orámovat žánrem, to svoje rčení, poněvadž z širokýho pohledu se delaye a echa dávají úplně na všechno. Na všechny druhy činelů, tomy, virbl i všemožný perkuse a nejen úplně experimentálně i na kopák...
Rozhodne biscuit .Pro lidi co dělaj rovný beaty tanecni nebo proste neco z podobnyho soudku muze bejt nektery takovy info zavadejci samozrejme.Co se tyce bicich ,tak me jako tazatele zajimaj veci kde je proste klasickej model bici sady bd-sd-hh atd.Rovinku nejedu .Jinak bici jsou pro me hodne dulezity a jejich nazvuceni .Dělam teda programovany v mpc nebo sequencuju sampler tim mpc .
Mohli by jsme jeste probrat aplikovani rverbu na bici sadu.
Vecinou mam bd-sd-hh a cinely rozdeleny do stop a prez send zacnu reverbovat hajtky a cinely a snar v pomerech co se mi libi a pak celou bici grupu jeste projedu jemne jiným reverbem .Otazka co s kopakem .Jestli na nej aplikovat jeden z pripravenych reverbu nebo ho nechat suchej a nechat mu jen ten reverb co je na grupe . Jak verbujete skopky vy ?
Vecinou mam bd-sd-hh a cinely rozdeleny do stop a prez send zacnu reverbovat hajtky a cinely a snar v pomerech co se mi libi a pak celou bici grupu jeste projedu jemne jiným reverbem .Otazka co s kopakem .Jestli na nej aplikovat jeden z pripravenych reverbu nebo ho nechat suchej a nechat mu jen ten reverb co je na grupe . Jak verbujete skopky vy ?
Sorry, že ještě z toho co tě asi nejvíc zajímá uhýbám, ale nevidím to úplně v tom světle taneční - netaneční, ani 4/4 vs jiná metra. To o čem mluvím zahrnuje třeba i rock s prvky elektroniky, celou širokou rodinu elektronickejch žánrů, ale třeba i dub v prapůvodní podobě, což už je dneska věc muzejní
Prostě hlavně jsem narážel na to, že je to víc o fantazii a tvůrčí svobodě, než o nějakých pravidlech. Kdybych měl říct jedno jméno, tak plácnu třeba Trent Reznor.
A jak ses ptal na to verbování škopků. Já osobně zase různě. Někdy celej kit a třeba i perkuse namočím do jednoho prostoru (grupa + insert), už jsem třeba zkoušel i basu a kick do jednoho verbu (bavíme se o jednotkách procent w/d + hi-pass). Úplně obecně nejvíc verbu dávám na perkuse, tomy a na virbl, trochu míň na plechy a nejmíň na kopák (většinou nechávám úplně suchej elektronickej a akustickej nebo akusticky znějící jenom lehoučce do tupějšího malýho roomu).
A jak ses ptal na to verbování škopků. Já osobně zase různě. Někdy celej kit a třeba i perkuse namočím do jednoho prostoru (grupa + insert), už jsem třeba zkoušel i basu a kick do jednoho verbu (bavíme se o jednotkách procent w/d + hi-pass). Úplně obecně nejvíc verbu dávám na perkuse, tomy a na virbl, trochu míň na plechy a nejmíň na kopák (většinou nechávám úplně suchej elektronickej a akustickej nebo akusticky znějící jenom lehoučce do tupějšího malýho roomu).
No mas recht biscuit.Vim ze ty mas sirokej rozhled v tomdle ,ale myslel sem ,ze kdyby to pak cetli vylozene lidi zamereny treba na techno -house nebo jak se tomu dnes rika ,edm ? tak neco z tech informaci nemusi bejt uplne vhodný.Osobne se presne ted taky nachazim na pomezi elektroniky a zivyho zvuku ikdyz ta pseudo elektronika furt prevlada.
100% jsem pro porusovani zavedenejch poradku a pravidel.Rebelie
,ale musi se trosku uz vedet co a jak . Vzdycky jde hlavne o dobrej vysledek !!! a taky zabavu samozrejme .
Krz ty skopky ok ,diky za popis.
100% jsem pro porusovani zavedenejch poradku a pravidel.Rebelie
Krz ty skopky ok ,diky za popis.
Pokud se bavíme v rámci elektronické hudby, tak tam je to skutečně naprosto volná záležitost a těžko stanovovat nějakou metodiku. Když se procesují živé bicí, tak tam je to jinak, protože ty koncepty jsou jasnější. Buď se jde po průraznosti (husté mixy, např. metal) nebo spíš po kompaktnosti sady v nějakém prostoru a z toho pak plynou nějaký ověřený metody.