Prostorotvorba - Reverby / Delaye

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
krokyn

Příspěvek od krokyn »

carloff:
1) pořád nechápeš, jak tvůj příspěvek, na který jsem reagoval, je nepřehledný a nesrozumitelný a s velkou pravděpodobností si mnoho lidí z něj nevzalo vůbec nic
2) mono je mono, to že ti něco hraje z prostředka, neznamená, že je to monofonní. ty máš totiž asi na mysli tzv. pseudostereofonní signály rozmíchané natvrdo L-R (Bobby Owsinsky- The mixing enginners hanbook - ISBN 0-87288-723-5, str. 23), možná máš na mysli vytváření chorusu pomocí velice krátkých modulovaných delayů (tamtéž, str. 45) pro zhutnění hlasu, ale z tvého příspěvku to patrné není (rozhodně ne z toho prvního)
2) ER je pouze jedna část umělých dozvuků, pokud vytváříš pouhé ER pomocí delaye, pak nemluv o reverbu), pokud mi nerozumíš, spus? si v Protoolech třeba TrueVerb, tam to máš celý "namalovaný", vynechání ER pouze změní charakter prostoru, ale vjem prostoru zůstává
3) simulaci větších prostorů se ve studiových podmínkách nevyhneš
4) docela bych rozlišoval, zda chceš zachovat zdroj vepředu a mít zároveň odezvu prostoru, anebo odsunout zdroj do prostoru (že se ti jedná o tohle ses lehce zmínil až v poslední reakci)
5) reaguji rovněž v dobré víře na základě znalosti mě dostupné literatury i vlastních zkušeností a snažím se tě přimět k odpovědi, které bude rozumět taky někdo jiný než ty sám
6) svůj názor by sis měl umět obhájit (od toho fóra jsou) a ne dávat někomu najevo, že diskuze s ním je pod tvou "mistrovskou" úroveň
7) nepovažuji se za vševědoucího, proto tohle fórum čtu, takže mne opovržlivá reakce docela naštve
Naposledy upravil(a) krokyn dne 21 pro 2005 18:43, celkem upraveno 1 x.

carloff
Profesionál

Příspěvek od carloff »

jeste jednou se vracim--nemuzu to nechat bez odpovedi
krokyne--promin jestlùi ti to prislo namachrovane,ale ja opravdu nemam cas psat odpovedi na pul stranky...
takze naposled:1)ano je nesrozumitelny
2) mono ve stereobazi je vzdy stereo...ano myslim tim pseudostereofonni signaly
3)po vynechani ER se mi zda prostor mensi..je to takhle podavano i v odborne literature ---kde uz si nevzpominam..a opravdu nechci stravit dve tri hodiny hledanim toho kde to je....promin..jestli se ti to zda namistrovane
4)nedelam postprodukci -reverby pouzivam jen kratke na nastroje , dlouhe na hlas..ostatni radsi s ambienci skutecneho prostoru
5)reaguji jak mi cas dovoluje..takze pokud necemu nerozumis napis mi PM muzemse sejit a rad ti to vysvetlim u sebe ve studiu kdyz budu mit cas
6)mne to opravdu nebavi vysvetlovat neco xkrat..promin..
7)promin..ja proste nemam cas ...
protoze si davam pauzu od EZ napis mi prosim PM..zdravi BC
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

Cyril

Příspěvek od Cyril »

Opet exhumuju veledulezity tema. Pisete o predelayi do tempa skladby, jak to ale vyresit, kdyz na mym tc m300 je kolecko predelay bez stupnice, resp. jde to nastavit jen citem? To jen takova blbinka na uvod a ted me hlavne zajima, jak reverbujete bici, resp. jestli posilate vsechno (i kopak?) do jednoho verbu, nebo spis kazdej buben zvlast do jinyho...?

rastis

Příspěvek od rastis »

Na snare davam vzdy vlastny reverb, na kopak tiez davam vlastny, ale vacsinou ho nakoniec zase vyhodim :). Vacsinou davam este spolocny reverb na celu nahravku. Pisem o zivych bicich, umele veci som robil uz tak davno, ze si nepamatam :). Ale aj pri tych sa snazim ku vsetkemu pristupovat, akoby to bolo zive...

kexik

Příspěvek od kexik »

ja davam reverb na vsetko extra a este aj na grupu :(
niekedy pouzijem nejaky sampel, co reverb uz ma, tak vtedy mu uz nic nepridavam, neosvedcilo sa. pisem o samplovych bicich

Cyril

Příspěvek od Cyril »

kexik: a proc ten smutnej smajlik, dyt ti to hraje pekne ,)

kexik

Příspěvek od kexik »

pac to zere strasne moc cpu. ale bez toho to evidentne nejde. nastastie bicie nepotrebuju nejake hifi reverby.

onehalph

Příspěvek od onehalph »

no - osobne si myslim, ze neni zadny rozumny duvod davat verb na kopak (cili na celou grupu) - ale mozna se pletu - v kazdym pripade veskery moje experimentovani s tim vzdy skoncilo tim, jak uz pise rastis, ze jsem to zase vyhodil

aum generator

Příspěvek od aum generator »

cyril: podla citu nastavovat predelay sa asi da ale to bude strasny opruz. ja mam niekedy chut vyhodit von oknom vsetky efekty ktore nepisu presne hodnoty, a jednotky v ktorych tie hodnoty su.

matucha

Příspěvek od matucha »

mono verb na kopak neni vubec marnej

Cyril

Příspěvek od Cyril »

matucha: takze treba reverb na celou bici groupu a od urcity frekvence dolu zmonit?

kexik

Příspěvek od kexik »

cyril: aj to ide, ale vacsiu kontrolu nad vecou mas, ak das kopak do extra inzertu, kde ho oreverbujes, eq, zmonis a potom posles do bicej grupy. ale niekedy funguje lepsie ked ho zgrupis s basou a niekedy, ked ide rovno na master. zavisi od zanru.

matucha

Příspěvek od matucha »

budto separe mono verb na mono fx kanalu nebo insert (kopak mono stopa) mono verbu

kopak temer vzdycky komprimuju s basou dohromady zvlast od zbytku bicich

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

bici grupa verb bus sidechained by kick or stfu!

rastis

Příspěvek od rastis »

onehalph píše:no - osobne si myslim, ze neni zadny rozumny duvod davat verb na kopak...
matucha píše:mono verb na kopak neni vubec marnej
Vsak prave - ked pocuvam naozaj proficke nahravky americkych kapiel, trebars sucasny metal, tak tie kopaky su reverbovane a niekedy dokonca aj stereo.

Odpovědět