Matouši měls to tu nechat, to cos napsal rozhodně dávalo smysl. Ale asi jako prevence proti flejmu to chápu. Riziko je velký.
Osobně mi mě celá tahle myšlenka přijde trochu mimo. Prvně jsem myslel, že id Oldcable hledá studio... Zjevně ale ne. V tom případě bych to viděl jinak. Pořizovat kvůli albu starej analogovej pult/stůl spolu s 24trackem... Tomu moc nerozumim. K čemu jsou hotový komerční studia? Kvůli stavbě rodinýho domku si taky nemusim pořízovat stavební firmu, jeřáb a betonpumpu na monolit do osobního vlastnictví (protože přeci bych mohl ještě stavět jednou domek dceři), ale prostě nějakou najmu.
A dělat v dnešní době studio se starym průměrnym analogem tj. takový, kterejch jsou mraky, nemaj práci a zanikaj?
Aale rikal sem si, ze jsem reagoval zbytecne podrobne na neco, co si kazdej umi prebrat sam. (psal jsem, ze Fat bastard ma 12 kanalu, ze by teda potrebovali dva, ze by se sice do 10k vesli, ale nemeli by ani preampy ani eq na kanale a este k tomu by stejne kvalitu urcivaly ty yamaha/steinberg karty co uz maj).
Jestli to chapu dobre, OLDCABLE chce akorat pult, ne magnetak a tomu do nejaky miry rozumet jde. Nekolikrat jsem sam premejslel o nejakym malym studerovi-mixu (12-16stop). Do nej by tekly groupy (bas, bici, kytary, vokal, ..., ...), daly by se tam lehce posimrat ekvalizerem a chytly by lehky zkresleni (pokudmozno pekny). Michat s velkym M bych na tom ale samozrejme nemoh. Casto bych nemel vubec cas zabejvat se tim (routing, recall...). Kupodivu u vlastnich veci bych si na to cas nasel (kdybych si nasel cas na vlastni veci, ha ha ha).
Komercne je to tak, ze veci, ktery by tyhle veci nejak vyuzily, tak ty nemaj poradne na to, aby zaplatily ciste ITB michani. Veci ze kterejch penize rozumny jsou tohle z 99.9% nepotrebujou a neni na to vubec cas.
Proc se tak rozepisuju? Kdyz ma nekdo doma studio-konicka a ma s kamaradama kapelu-konicka, tak si misto nejakyho veterana nebo kolekce vlacku koupi pult a bude si v ramci "zazitku" michat desku postaru, jak to asi zhruba delaly kapely pred lety, kdy se to vsechno este delalo poradne a i ta hudba za neco stala. Chapu to proste jako romanticko-nostalgickou vec stejne tak jako to, ze pak budes mit nahravku kapely se zapachem tohodle procesu. Proc ne? O racionalite a pragmaticnosti to zrejme nebude a o vydelavani penez uz vubec ne.
Já chápu to nadšení, ale současně znám i tu realitu a tak pořád nerozumim tomu, proč by si to měl pořizovat do vlastnictví. Mít starou konzoli neni tak barevná podívaná, jako je to na obrázkách v SOS. Je to prostor, náklady na provoz, náklady na opravy. Ty si navíc vyžádaj někdy i dlouhej čas a dost často i dlouhý prachy, protože odcházej specifický věci, o kterejch se ví že odcházej a s touto strategií se prodávají náhradní díly. Navrch k tomu, mnohdy velká investice do takovýho zařízení způsobí, že majitel tim rve cokoliv nezávisle na tom, že se to všem kolem dlouhodobě nelíbí. I takovej případ znám. Prostě se to pořídilo a byl by příšernej průser uzat to, že to neni zas tak dobrý. V neposlední řadě jak sám říkáš, vyhrávat do toho z Yamah/Steinbergů neni moc účinný.
Ale třebas má jinou strategii, schálně počkám co se z toho vyklube...
Liquid Sound píše:Já chápu to nadšení, ale současně znám i tu realitu a tak pořád nerozumim tomu, proč by si to měl pořizovat do vlastnictví. Ale třebas má jinou strategii, schálně počkám co se z toho vyklube...
Pekna konzole je pekna konzole, je to nabytek kterej dela studio vic studiem . Pokud neni nejak brutalne ponicena, tak je na to radost pohledet. Teda aspon tak to vnimam ja.
Prakticky a pragmaticky bych ale 10k euro vyuzil uplne jinak. Preampy, prevodniky. To za predpokladu, ze bych mel vyresenou akustiku, poslech, mel adekvatni mikrofonni park... Nejaky analogovy pozlatka a nábytky by byly to posledni co bych potreboval. Steinberg/yamaha by sly do bazaru.
Nechcel som, aby sa to takto vyvijalo. Budem rad, ked sa niekto vyjadri, ze nieco podobne uz snimal - 4x Leslie, Hammond, 20 vstupov na bicie, panovu flautu atd. Rad si to vypocujem. Mozno som sa pustil do niecoho na co nemam, neviem sam ako to dopadne. Prof. studio ? som v rozpakoch. Jedna skladba cca 10-20 minut. ??? Aj tak dakujem vsetkym ze sa vobec tejto teme venuju.
Jasne, uz si len objednat Royal Albert Hall.
Uvazujeme aj o starom divadle v Nitre.
Problem je v studiu.
Nemam vedomosti ci rozsahom rozlozenia aparatov v SR vobec take najdeme.
V studiu urcite problem nebude. Ked si to vies nahrat v starom divadle urob to. Je tam slusna akustika. Kludne to tam mozu nahrat spolu. Take studio na slovensku je kde tie tvoje veci tusim aj vsetky ma. Myslim Leslie, Hammond a bicie. Dokonca aj Studer pult Inak bicie si mozete nahrat v tej vezicke tam bude urcite ppc zvuk