Seriál: Nahrávání ..Úl! (skoroblackmetal)

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
eraser_svk

Re: Seriál: Nahrávání ..Úl! (skoroblackmetal)

Příspěvek od eraser_svk »

Máš samozrejme pravdu, tým som ale mieril niekde inde - ten mix je strašne nahlas. Viem, že to pre niektorých môže byť kompliment :D :wink: ale takto prepálený mix sa strašne nepríjemne počúva, je unavujúci a hlavne bez dynamiky. Pritom by stačilo ubrať aspoň také 2dB a hneď by sa to lepšie počúvalo :wink:

Keitaro333

Příspěvek od Keitaro333 »

Podla mna to uz znie dost dobre. Tiez suhlasim ze bicie trocha zvysit hlasitost (mozno okrem hajtiek).

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

Kluci mate pravdu, ten posledni mix byl trochu krok spatnym smerem. Uz to napravuju:)

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

Vokal je nahranej a o vikendu jsem stihnul udelat i klavesy, takze tady je to dany dohromady se zbytkem. Vokal bude chtit jeste trochu doladit, ale snad uz se to celkove blizi do finale.

mix 301

vasek

Příspěvek od vasek »

Máš to nějak špatně smíchaný, nerozumím textu ;-)
Ale jo, v pohodě, je to teda palba, podruhý už se mi to nechce pouštět.

Wohma

Příspěvek od Wohma »

Mne prijde ta solova kytara trochu utopena, mozna by se mi vic libilo, kdyby rytmicka byla zdvojena, rozhozena do sterea a ty solovy vyhravky vprostred a hlasitejsi. Jinak mi zvuk prijde opravdu paradni :)

Jeste me napada, ze by si vokal zaslouzil trochu vytahnout, mozna jen nejakej kopec v ekvalizeru na stredovyskach by bohate stacil.

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

vasek, wohma: dik. No s tim solem na zacatku na tom neco bude, hlas jeste budu ladit.

Jeste pro info, vokal jsem nahraval opet na kombinaci Shure sm81 a Shure sm57. Mozna by se tohle dalo nahrat s uspechem i na sluchatka, ale takhle clovek urcite lip oceni tu jemnou saturaci zpusobenou funkci soft limit na Apogee minime:)

Jo a vcera jsme dohravali jeste jednu kytaru do dryhy skladby a hledal jsem idealni polohu sm57 u repraku. No zdaleka nejlip mi to fungovalo primo rovne na stred repraku. Ruzny sikmy a posunuty polohy byly vzdycky ruzne vyzrany a rozmazany (coz ta rozmazanost se mozna nekdy muze hodit).

A pro uplnost, jeden kytarovej (kytara vpravo) aparat je Rozdall s bednou Laney a druhej (kytara vlevo) je ESH 2000 s nejakyma drobnyma upravama a s bednou ESH. Ten ESH se mi dost libi jak hraje na zkreslenym kanalu, dal se z toho myslim vytahnou docela solidni messa zvuk, takovej pekne tekutej ve stredech. Ten rozdal je daleko vic vejskovo basovej a trochu bzucivej i kdyz porad nevim nakolik za to muze bedna. Premyslel jsem vyzkouset i svoji marshallskou bednu a preamp peavey, ale nakonec jsem se na to vykaslal, protoze tohle je proste zvuk Ulu:)

eraser_svk

Už to znie celkom slušne, len mi tam stále vadí jeden dosť zásadný problém - je to príliš nahlas. Už je počuť skreslenie (resp. limitáciu), priestor je "odvzdušnený" a výšky zrnité. Na lacných monitoroch to možno nepočuť, ale na čomkoľvek lepšom vyjde najavo krutá pravda. Je to neustále nalepené na 0dB a to nemôže nikdy znieť Hi-Fi... Byť Tebou, nechal by som to lietať okolo -3dB a tie 3dB si nechal na špičky. Uvidíš, o koľko sa zlepší dynamika (teraz tam vlastne žiadna nie je) a s ňou sa zlepší aj všetko ostatné (hlavne to už nebude clipovať) :wink: A tie 3dB IMO nie sú až tak veľa aby nahrávka prestala znieť "konkurencieschopne"...

Čo sa týka vokálu, súhlas Wohmom - pridal by som málinko na 3-5kHz, zlepší to zrozumiteľnosť.

Inak dobrá práca, len tá hlasitosť :wink:

vasek

Příspěvek od vasek »

Mně by ani tak nescházely výšky, jako mi spíš vadí, že kytary a klávesy strašně dynamicky plavou - konstantní plochy se vlní jak had podle toho, jak ji kterej jinej zvuk sebere místo. Nevím, jak se to dělá, ale z dobrých nahrávek necítím zdaleka tak silně.

Wohma

Příspěvek od Wohma »

vasek píše:Mně by ani tak nescházely výšky, jako mi spíš vadí, že kytary a klávesy strašně dynamicky plavou - konstantní plochy se vlní jak had podle toho, jak ji kterej jinej zvuk sebere místo. Nevím, jak se to dělá, ale z dobrých nahrávek necítím zdaleka tak silně.
To je podle me vysledek toho natlaceni. Na to by mohlo pomoct zkusit kazdymu nastroji (hlavne teda kytary vs. klavesy) ekvalizerem trochu vyriznout "diru" v nahravce, aby tam byl prostor, jenze aby neutrpel charakter nastroje, tak to muze byt hodne tezka prace.
Naposledy upravil(a) Wohma dne 04 kvě 2009 12:38, celkem upraveno 1 x.

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

No s hlasitosti je to problem. Ja bych samozrejme mel taky rad vic mista pro dynamiku a nechodil permanentne do zkresleni, ale loudness war tu bohuzel existuje a v momente, kdy kapela dava svoje skladby na kompilace, tak se jim nechce byt o ty 3dB potiseji, nez zbytek CD. No jeste o tom popremyslim, vyzkousim ruzny varianty a prodiskutuju to s kapelou, bude zalezet hlavne na nich. Ale je fakt, ze RMS je ted cca -7.5 coz je fakt asi zbytecny:)

to plavani je jednak zpusobeny mp3, jednak zamerne virbl haze sidechain do kytar a jednak je to opravdu uz prehuleny na masteru v limiteru. Clip je taky vina mp3, ve wavu to hlidam na -0.4db.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

vobec neviem urcit v akej reci sa krici .. zamerne nehovorim o speve , lebo spevom sa to neda nazvat ..

ReaktoplazmAR

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

aj ked všetká tá kritika čo tu je je určite opodstatnená, podla mna je to veľmi slušná práca. BM počúvam "celý život"
a myslím že na nejakej českej BM kompilačke bude ten zvuk určite konkurencie schopný.

Wohma

Příspěvek od Wohma »

ReaktoplazmAR píše:aj ked všetká tá kritika čo tu je je určite opodstatnená, podla mna je to veľmi slušná práca. BM počúvam "celý život"
a myslím že na nejakej českej BM kompilačke bude ten zvuk určite konkurencie schopný.
Ja bych mozna i rekl, ze v ramci ceskyho BM bude celkem excelovat.

eraser_svk

Aha, nevedel som, že to pôjde na výberovku... :oops: v tom prípade sa to honenie každého dB dá pochopiť... Aj keď najlepšie by bolo vysmiať sa všetkým "loudness warriorom" a spraviť to na rozumné hlasitosti, ale to je samozrejme na rozhodnutí Teba a kapely.

Každopádne na to, ako je to natlakované (replaygain -11.78dB) to vôbec nehrá zle. Dobrá práca :wink:

Odpovědět