snímání kytary

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Uživatelský avatar
dj-bobr
Příspěvky: 109
Registrován: 18 led 2006 03:46

snímání kytary

Příspěvek od dj-bobr » 18 led 2006 04:04

Ahoj,
chtěl jsem se zeptat, jak kdo snímáte kytaru?

Mám akustickou kytaru, na kterou jsem nainstaloval indukční (cívkový) snímač, výstup vyvedl na klasický 6.3mm konektor a všechno fungovalo celkem obstojně, dokud jsem nevyměnil struny a zjistil, že ne všechny kovové struny fungují s indukčními snímači :(

Plánuju zakoupit ještě piezo snímač, ale jak ho zapojit? Prý vyžaduje předzesilovač s vysokou vstupní impedancí, takže chtě nechtě budu muset do kytary zabudovat předzesilovač. Máte s tím někdo zkušenosti, nebo stačí klasické zapojení s operačním zesilovačem a pevným ziskem? Pokud jde jen o zesílení, proč výrobci u kytar s aktivním piezem udávají, že mají š?avnatější zvuk a prokreslenější středy?

Budu rád za jakýkoliv příspěvek k věci.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 18 led 2006 09:17

mikrofon... snimace na akustiku su shit. aj ta najlacnejsia cinska nastrojova dynamika urobi lepsiu sluzbu ako snimac.

Uživatelský avatar
dj-bobr
Příspěvky: 109
Registrován: 18 led 2006 03:46

Příspěvek od dj-bobr » 18 led 2006 09:32

Mělo by to být kompaktní... mikrofonu se chci pokud možno vyhnout... navíc zvuk piezosnímače mi do našeho projektu docela sedí.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 18 led 2006 09:54

nuz ked tak... jfet oz bude samozrejme stacit a nemusi to byt zrovna op275, ovsem z piezosnimaca ide pomerne velke napatie a mal by ho zvladnut gitarovy hi-z vstup podla mna. podmienka je len vyssia impedancia vstupu... ovsem kam ho nacapit, to ti neporadim. a dalsia moznost je maly gulovy elektret a lepiaca paska, kde sa mozes skusmo pohrat s umiestnenim zvonka

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 18 led 2006 11:16

kexik: mas nejakej tip, jak nahravat klasickou kytaru s nylonovyma strunama? Doma, akustika k hovnu, pochopitelne. A levne ,) Diky moc
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 18 led 2006 11:24

cyril: nylonky som nikdy nenahraval... tipujem ale ze treba kondas, dynamika bude asi moc hlucha. akustika nie je pri gitare prilis velky problem a nie vsetky izby su akusticky nanic. ak tam nemas flutter, tak to pojde celkom dobre. problem by bol keby si chcel nabrat aj priestor (ak ma byt ta gitara viac menej solova), potazne stereo, to uz podomacky podla mna moc nejde

Uživatelský avatar
syncro
Příspěvky: 1148
Registrován: 09 čer 2002 11:30

Příspěvek od syncro » 18 led 2006 11:50

Cyril: Oktava MK012, kardioida, cca. 40 cm od kytary, najít místo, kde se optimálně doplňují struny a výdech z těla nástroje...

Saša

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 18 led 2006 16:10

kexik> solova vicemene, ale prostor bych delal asi umele...
sasa> dekuju! Takze myslis, ze aspon trochu pouzitelny nahravani klasicky kytary je realny i v malym pokoji? ,)
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 18 led 2006 18:25

Na akustiku v domácím prostředí používám relativně levný kondik AKG C900 (protože jiný nemám) a funguje to uspokojivě. Vzdálenost a umístění podle toho, jaký chci zvuk. Na tenké zvuky (takové to "piezo" sypání) ho dávám ze strany od hmatníku.
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

synthy
Příspěvky: 32
Registrován: 28 kvě 2004 16:22

Příspěvek od synthy » 18 led 2006 19:08

Cyril: Snímám akustickou kytaru dvěma mikrofonama. AKG 3000 na "díru" a hned vedle (stejná vzdálenost - asi 30cm) AKG 451 směrovanej na druhou tečku na hmatník spíše na struny (E,H,G). Točím do dvou stop a vhodným nastavením šířky stereobáze dosáhneš zajímavých výsledků, případně použiješ tu, která ti vyhovuje lépe. Pokud je kytara vybavená vlastním kvalitním snímáním (např. Fishman) točím do linky a zůstává AKG 3000. Stejným způsobem lze sejmout i nylonku.
Obecně lze experimentováním se dvěma mikrofony stran akustických kytar dosáhnout zajímavých výsledků .....

dj-bobr: ... stran snímání Acg neznám nic lepšího, než zařízení od Fishmana / www.fishman.cz /, stojí sice větší prostředky, ale je to profiřešení, které používají všichni dobří hráči stylů, které kladou důraz na Acg.

Uživatelský avatar
syncro
Příspěvky: 1148
Registrován: 09 čer 2002 11:30

Příspěvek od syncro » 19 led 2006 08:46

Cyril: Proč by nebylo? Je to jenom o tom, že to musíš nahrát takhle nablízko a kardioidou, aby to nebralo moc okolního prostoru. Na nějakej velkej komorní jazz to asi nebude, ale aby se to objevilo jako beglajt v nějaký plnější aranži, to se dá zvládnout. Samozřejmě, čím lepší místnost, tím víc si můžeš dovolit snímat prostor (dát mikrofon dál, změnit charakteristiku, přizvučit room majkem, atd.).

Saša

_ravi_
Příspěvky: 199
Registrován: 04 čer 2002 16:17

Příspěvek od _ravi_ » 19 led 2006 15:16

dj-bobr: pokud to chces na nahravku, tak to urcite snimej mikrofonem - tak jak ti tu ostatni radili (popr. dobry mics pro Ac.G. jsou napr. Sennheisery ME64 nebo e914). Pokud to chces do kapely a nehrajete zadnej bluegrass a podobny styly, tak si tam namontuj nejakej ten snimac (tem nerozumim), kterej, pokud bude pasivni, dopln jeste o DI Box.

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 19 led 2006 20:31

syncro: potrebuju to spis na solovou (jakoby)klasickou kytaru... takova gotika do elektroniky
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 20 led 2006 00:44

Ja kytaru nahraval jenom parkrat a vzdycky sem sel docela daleko od "diry" a docela pod ostrym uhlem sem ten mikrak nasmeroval nekam do mist, kde se krk styka s telem ;-). Gefell CMV563+M7 nebo UM57 nebo sennheiser MKH405. A asi preferuju UM57 na zabarvenej zvuk vic o stredech a pak na prirozenejsi a tlustci toho sennheisera.

Jakoby klasickou kytaru? Ja mam hodne rad zvuk nylonek a u klasiky bych asi nic jinyho slyset nechtel, ale je otazka jak zni ta goticka elektronika, jestli nepotrebuje spis riznejsi zvuk kovovek.

Zajimavy zjisteni pro me bylo u kytary se zabudovanym snimacem, ze kdyz sem ji hodil do m-audio omni i/o tak to bylo 10x tenci nez pres manley dual mono, naprosto nejvetsi rozdil, co sem s tim kouskem zazil.

Ve vetsine pripadu, i kdyz ma kytara snimace (nebo vestavenej piezo nebo co toje), tak vzdycky snimam i mikrakem, sou to ruzny zvuky a jeden nevi, co z ceho nakonec dostane a co bude v tom mixu tou dulezitejsi soucasti. Linka primo z elektrickejch kytar je vetsinou trochu tupa a i ty pomerne neznely akusticky projevy hry na ni v lehkym primichani dost omezej potrebu sahat po ekvalizaci. No a u tech piezo nasnimanejch na slabsi aparaty a nebo vubec nejak nevyhovujici, ktery znej dost ubečeně je potom nekdy i prumerne nahrana kytara mic docela spasou. Jako ta ubečená tenkost je fakt za trest při míchání, to se z toho většinou nedá vůbec dostat, aniž by se to úplně nerozpadlo... bleee.

Nicmene jak jsem predeslal, kytary az tak casto nenahravam.

Uživatelský avatar
dj-bobr
Příspěvky: 109
Registrován: 18 led 2006 03:46

Příspěvek od dj-bobr » 20 led 2006 04:32

Díky za veškeré informace.
Jsem experimentátor, takže se nemůžu nepodělit o výsledky několika minipokusů :)

Vyhrabal jsem homemade stereo elektret ze dvou MCE-2500 a zesilovač s TL074. Udělal jsem pokusnou nahrávku, dva "tejky", každý do jednoho stereo kanálu (asi nejjednodušší možnost, jak udělat stereo kytaru znějící do široka bez umělého sterea): http://www.noe59.com/mp3/worship2.mp3 - to, že neumím hrát, 128kbps mp3 je fuj, mastering je jen tak narychlo (resp. jen EQ, stereo expander a trochu líznutý Spectralizerem) a používat SB Live jako zdroj MIDI zvuků je obsolete, mi neříkejte :) jde jen o pokus.

IMHO to nezní až zase tak nejhůř, na to, jakou má moje předsíň doma akustiku a že to jsou laciné elektrety... no, v neděli se pokusím si půjčit ze sboru dynamiku, uvidíme, a? můžu porovnávat. Peníze na pravý pořádný kondenzátor nemám :(

V pondělí si jdu pro piezo snímač. Nakonec jsem se rozhodl pro zapojení s OP07, je velmi levný a přitom má solidní katalogové parametry. Očekávejte opět nějaké nahrávky :)

Odpovědět