kedy je mensie riziko,, ze budem mat vo zvuku bordel?
dik za reakcie.(okrem takych, ze behringer je na H...O a podobne

verim, ze to mas naposlouchany a vylazeny, ale obecne x-over na 120Hz je hodne vysoko, tam si clovek koleduje o v tomhle nastaveni nepostrehnuty fazovy problemy v basech. idelani je samozrejme stereo sub, ale takhle bych sel urcite pod 60Hz.Tudy píše:Tohle mám vyzkoušený s Tannoy Reveal (6,5" středobasy). Mám k nim stavěný 10" otevřený subwoofer a dělím to na 120Hz.
Nejdůležitější je, abys měl crossover i pro ty monitory - tzn, aby do nich nešly frekvence, co už hraje subwoofer - tím se totiž ten vršek úplně rozehraje, když nemusí membrány lítat kvůli frekvencím, co stejně pořádně nezahrají.
Uzavřený sub by musel mít dost velký objem, takže spíš otevřený, ale kvalitní. Hlavní roli hraje, jak je sub navržen. Čím menší objem subu a menší průřez bassreflexů, tím je jasnější, že to bude šmejd, co duní na jediné frekvenci.
10" by měl do studia stačit, ale s 12" se samozřejmě dostaneš níž.
Jestli je v tvých možnostech ten sub postavit sám, tak doporučuju reproduktor Eminence HL10C (pokud se dá ještě sehnat), nebo jeho 12" variantu LAB12.
Na stránkách výrobce je ke stažení i několik "návrhů" boxů s vykreslenými charakteristikami.
http://eminence.com/proaudio_speaker_de ... B_CAT_ID=1
Vím o tom. Volil jsem tak kvůli co nejlepšímu navázání/využití frekvenčních charakteristik, ale kdybych měl novější Revealy, tak to dělím na 80Hz, což je dělící frekvence crossoveru většiny zaplatitelných (kolem 20tis) subwooferů do domácího studia.Brooklyn / juanita juarez píše:...verim, ze to mas naposlouchany a vylazeny, ale obecne x-over na 120Hz je hodne vysoko, tam si clovek koleduje o v tomhle nastaveni nepostrehnuty fazovy problemy v basech...
Genelec sub co sme mali v starej firme , sa dal prepinat bud 120Hz alebo 85Hz ..kexik píše:60hz je druhy extrem, tym si nepomozes so skreslenim satelitov. ja delim na 90dB, pri vacsich satelitoch to vidim tak na 80dB. inak by ani netrebalo vyhybku pre sat, vacsina monitorov ide od 80Hz pekne dolu
ja myslim ze aj jeden aj druhy bude na hovno ..maok píše:dakujem za odpovede. miestnost upravovat budem. zatial sa rozhodujem medzi tapcom a m-audio. obidva su 10". no jeden je otvoreny a druhy zavrety. no uvidime , ako to dopadne. ja myslim, ze asi ma zmysel odlahcit satelit od nizkych frekvencii, ale zasa aj neist velmi hore kvoli fazam. tych 80 - 90 Hz sa mi zda tak akurat..