Všechny Vás srdečně zdravím. Nedávno jsem si pořídil svůj první nový počítač Toshiba Satellite C870-177 a tento víkend se mi naskytla možnost odkoupit použitou klaviaturu M-AUDIO KeyRig 49 (bez instalačního CD, pouze s propojovacím kablikem).
Velmi vás prosím jestli mi můžete poradit jak krok po kroku vše zprovoznit abych mohl tvořit bohulibé zvuky.
Něco jsem četl o midi, latenci a programech na tvorbu hudby, ale většinou jsem narazil na nějaký nechutný příspěvek, kde někdo někoho snižuje jak je hloupý a nic neuní a to mě dost odrazuje v dalším studiu přes internet ale třeba budu mít štěstí a najde se někdo kdo nebude tak namyšlený a poradí opravdu jednoduše a srozumitelně.
Z toho co jsem mimo jiné četl vím že budu muset nainstalovat nějaký program asio4all neumím ale anglicky a tak potřebuji poradit co to je a jak se to má nastavit.
Potom musím nainstalovat nějaký program ve kterém budu tvořit samotné zvuky. Prosím tedy o radu jaký tento program mám stáhnout chci aby byl co nejjednoduší nejspíš nějaký virtuální syntezátor ve kterém si budu moci upravovat pilový, obdélnikový a ja nevím jaký ještě signál a tvořit smyčky a nahrávat si tyto nastavení abych si to mohl potom pouze pustit a hrát živě, mimo jiné hraju také na trubku a chci tvořit něco "analogodigitálního" co se mi bude líbit a ostatním lidem třeba taky a tak
předem moc dekuji za případnou ochotu pomáhat
Tvorba zvuku (hardware, software)
Re: Tvorba zvuku (hardware, software)
No ono to není o nejaký namyšlenosti, ale tohle jsou dokola se opakující dotazy na úplný základy o kterejch ti i v češtině google vyhodí spoustu odkazů.
a pokud by ti tu měl nekdo podrobnějš odpovědět tak je to na knihu
Ale přezto:
Pokud to myslíš vážně tak budeš muset dokoupit zvukovou kartu, protože ta v tom noťasu je mizerná
Obecně abys mohl dělat hudbu na počítači potřebuješ program který se označuje jako DAW - je jich víc Cubase, Reaper, Fruityloops, Ableton a další
pomocí těhle programů se dá nahrávat a editovat jak audio tak midi - navíc součástí těhle DAW jsou sofwerové nástroje různé synťáky, samplery a efekty, kterejm se říká pluginy. těhle pluginů je strašná spousta a daj se přiinstalovávat.
Ppokud si koupíš nejakou zvukovku dostaneš k ní asio ovladače pak je latence v pohodě - asioforall je vlastně náhrada za asio i pro zvukovky, který nejmají plnohodnotný asio ovladač.
Asio ovladač je program kterej obsluhuje zvukovou kartu a díky němuž lze dosáhnout přijatelné latence. Latence je (zjednodušeně) vlastně zpoždění - když zmačkneš na připojených midiklávesách klapku tak jde midi informace do softverovýho nástroje, ten vypočte zvuk a zvukovka ho zahraje - to chvilku trvá - no a když je ta chvíle moc velká nedá se s tim hrát zvuk má velkou latenci.
doporučuji stáhnout demo Abletonu a vyzkoušet - na Ableton je mraky návodů na Youtube - daj se pochopit i bez znalosti angličtiny
tady jeden odkaz pro začátek http://test-nastroju.webnode.cz/nahrava ... ani-do-pc/
a pokud by ti tu měl nekdo podrobnějš odpovědět tak je to na knihu
Ale přezto:
Pokud to myslíš vážně tak budeš muset dokoupit zvukovou kartu, protože ta v tom noťasu je mizerná
Obecně abys mohl dělat hudbu na počítači potřebuješ program který se označuje jako DAW - je jich víc Cubase, Reaper, Fruityloops, Ableton a další
pomocí těhle programů se dá nahrávat a editovat jak audio tak midi - navíc součástí těhle DAW jsou sofwerové nástroje různé synťáky, samplery a efekty, kterejm se říká pluginy. těhle pluginů je strašná spousta a daj se přiinstalovávat.
Ppokud si koupíš nejakou zvukovku dostaneš k ní asio ovladače pak je latence v pohodě - asioforall je vlastně náhrada za asio i pro zvukovky, který nejmají plnohodnotný asio ovladač.
Asio ovladač je program kterej obsluhuje zvukovou kartu a díky němuž lze dosáhnout přijatelné latence. Latence je (zjednodušeně) vlastně zpoždění - když zmačkneš na připojených midiklávesách klapku tak jde midi informace do softverovýho nástroje, ten vypočte zvuk a zvukovka ho zahraje - to chvilku trvá - no a když je ta chvíle moc velká nedá se s tim hrát zvuk má velkou latenci.
doporučuji stáhnout demo Abletonu a vyzkoušet - na Ableton je mraky návodů na Youtube - daj se pochopit i bez znalosti angličtiny
tady jeden odkaz pro začátek http://test-nastroju.webnode.cz/nahrava ... ani-do-pc/
- Pierre niko
Porad, uz ani nevim proc
, si kupuju casopis muzikus, ve kterem tohle tema delsi dobu rozebiraji paralerne na dvou urovnich. Jednak, tusim, ze se serial nazyva "Sam doma",a jedna se o uvod pro naproste zacatecniky. Je tam, nebo byl, myslim i serial o DAW a tvorbe zvuku krok ta krokem. Mimochodem, volba DAW je podle me docela zasadni. Zacatecnikum doporucuju FL, nebo Reason, je s tim sranda a clovek pochopi zakladni principy. Clanky v muzikusu jsou uplne presne to, co potrebujes. Vzhledem k tomu, ze muzikus ma i online podobu, predpokladam, ze tam najdes tyto informace zdarma. Nevim, nikdy jsem na jejich strankach poradne nebyl. S kazdym studiem se objevuji nove otazky, takze se nevahej, vybaven zakladnimi znalostmi, vratit zpet. At se dari

jo a priprav sa ze ti bude trvat ROKY kym sa (mozno) dopracujes k skladbe ktora bude zniet super... skratka neexistuje, proste si to treba oddriet a postupne sa ucit na vlastnych chybach ... ked sa s tym zmieris hned na zacatku, usetris si sklamanie...
Hele, já bych zatím zůstal u té trubky 
To se mi zdá docela originální. Na trubku jsem ještě hrát nikoho neviděl.
Ostatní zaznělo. Manuály na DAW také existují a když něco konkrétně nepobereš klidně se pak zeptej na konkrétní věc.
YT je taky studnice. Jednou ukázané je za 1000x napsané.

To se mi zdá docela originální. Na trubku jsem ještě hrát nikoho neviděl.
Ostatní zaznělo. Manuály na DAW také existují a když něco konkrétně nepobereš klidně se pak zeptej na konkrétní věc.
YT je taky studnice. Jednou ukázané je za 1000x napsané.
+1 za trubku !
A to instalacne CD nevies zohnat ? Tam by prave mali byt jednoduche veci na zaciatok.
Stranka M-Audio:
- includes M-Audio Key Rig software (PC only) featuring four top-quality virtual sound modules: SP-1 Stage Piano, MS-2 Polyphonic Synthesizer, MB-3 Tone Wheel Organ and GM-4 General MIDI
- includes Ableton Live Lite music creation software
Cize 4 jednoduche virtualne sytnaky a 1 DAW - prave to potrebujes....

A to instalacne CD nevies zohnat ? Tam by prave mali byt jednoduche veci na zaciatok.
Stranka M-Audio:
- includes M-Audio Key Rig software (PC only) featuring four top-quality virtual sound modules: SP-1 Stage Piano, MS-2 Polyphonic Synthesizer, MB-3 Tone Wheel Organ and GM-4 General MIDI
- includes Ableton Live Lite music creation software
Cize 4 jednoduche virtualne sytnaky a 1 DAW - prave to potrebujes....