Tvorba zvuku (hardware, software)

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Bebe

Tvorba zvuku (hardware, software)

Příspěvek od Bebe »

Všechny Vás srdečně zdravím. Nedávno jsem si pořídil svůj první nový počítač Toshiba Satellite C870-177 a tento víkend se mi naskytla možnost odkoupit použitou klaviaturu M-AUDIO KeyRig 49 (bez instalačního CD, pouze s propojovacím kablikem).
Velmi vás prosím jestli mi můžete poradit jak krok po kroku vše zprovoznit abych mohl tvořit bohulibé zvuky.

Něco jsem četl o midi, latenci a programech na tvorbu hudby, ale většinou jsem narazil na nějaký nechutný příspěvek, kde někdo někoho snižuje jak je hloupý a nic neuní a to mě dost odrazuje v dalším studiu přes internet ale třeba budu mít štěstí a najde se někdo kdo nebude tak namyšlený a poradí opravdu jednoduše a srozumitelně.

Z toho co jsem mimo jiné četl vím že budu muset nainstalovat nějaký program asio4all neumím ale anglicky a tak potřebuji poradit co to je a jak se to má nastavit.
Potom musím nainstalovat nějaký program ve kterém budu tvořit samotné zvuky. Prosím tedy o radu jaký tento program mám stáhnout chci aby byl co nejjednoduší nejspíš nějaký virtuální syntezátor ve kterém si budu moci upravovat pilový, obdélnikový a ja nevím jaký ještě signál a tvořit smyčky a nahrávat si tyto nastavení abych si to mohl potom pouze pustit a hrát živě, mimo jiné hraju také na trubku a chci tvořit něco "analogodigitálního" co se mi bude líbit a ostatním lidem třeba taky a tak

předem moc dekuji za případnou ochotu pomáhat

xdudy

Re: Tvorba zvuku (hardware, software)

Příspěvek od xdudy »

No ono to není o nejaký namyšlenosti, ale tohle jsou dokola se opakující dotazy na úplný základy o kterejch ti i v češtině google vyhodí spoustu odkazů.
a pokud by ti tu měl nekdo podrobnějš odpovědět tak je to na knihu

Ale přezto:
Pokud to myslíš vážně tak budeš muset dokoupit zvukovou kartu, protože ta v tom noťasu je mizerná

Obecně abys mohl dělat hudbu na počítači potřebuješ program který se označuje jako DAW - je jich víc Cubase, Reaper, Fruityloops, Ableton a další
pomocí těhle programů se dá nahrávat a editovat jak audio tak midi - navíc součástí těhle DAW jsou sofwerové nástroje různé synťáky, samplery a efekty, kterejm se říká pluginy. těhle pluginů je strašná spousta a daj se přiinstalovávat.

Ppokud si koupíš nejakou zvukovku dostaneš k ní asio ovladače pak je latence v pohodě - asioforall je vlastně náhrada za asio i pro zvukovky, který nejmají plnohodnotný asio ovladač.
Asio ovladač je program kterej obsluhuje zvukovou kartu a díky němuž lze dosáhnout přijatelné latence. Latence je (zjednodušeně) vlastně zpoždění - když zmačkneš na připojených midiklávesách klapku tak jde midi informace do softverovýho nástroje, ten vypočte zvuk a zvukovka ho zahraje - to chvilku trvá - no a když je ta chvíle moc velká nedá se s tim hrát zvuk má velkou latenci.

doporučuji stáhnout demo Abletonu a vyzkoušet - na Ableton je mraky návodů na Youtube - daj se pochopit i bez znalosti angličtiny

tady jeden odkaz pro začátek http://test-nastroju.webnode.cz/nahrava ... ani-do-pc/

Pierre niko

Příspěvek od Pierre niko »

Porad, uz ani nevim proc :), si kupuju casopis muzikus, ve kterem tohle tema delsi dobu rozebiraji paralerne na dvou urovnich. Jednak, tusim, ze se serial nazyva "Sam doma",a jedna se o uvod pro naproste zacatecniky. Je tam, nebo byl, myslim i serial o DAW a tvorbe zvuku krok ta krokem. Mimochodem, volba DAW je podle me docela zasadni. Zacatecnikum doporucuju FL, nebo Reason, je s tim sranda a clovek pochopi zakladni principy. Clanky v muzikusu jsou uplne presne to, co potrebujes. Vzhledem k tomu, ze muzikus ma i online podobu, predpokladam, ze tam najdes tyto informace zdarma. Nevim, nikdy jsem na jejich strankach poradne nebyl. S kazdym studiem se objevuji nove otazky, takze se nevahej, vybaven zakladnimi znalostmi, vratit zpet. At se dari

dendy

Příspěvek od dendy »

jo a priprav sa ze ti bude trvat ROKY kym sa (mozno) dopracujes k skladbe ktora bude zniet super... skratka neexistuje, proste si to treba oddriet a postupne sa ucit na vlastnych chybach ... ked sa s tym zmieris hned na zacatku, usetris si sklamanie...

jackies

Příspěvek od jackies »

Hele, já bych zatím zůstal u té trubky :)
To se mi zdá docela originální. Na trubku jsem ještě hrát nikoho neviděl.

Ostatní zaznělo. Manuály na DAW také existují a když něco konkrétně nepobereš klidně se pak zeptej na konkrétní věc.
YT je taky studnice. Jednou ukázané je za 1000x napsané.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

+1 za trubku ! 8)

A to instalacne CD nevies zohnat ? Tam by prave mali byt jednoduche veci na zaciatok.
Stranka M-Audio:
- includes M-Audio Key Rig software (PC only) featuring four top-quality virtual sound modules: SP-1 Stage Piano, MS-2 Polyphonic Synthesizer, MB-3 Tone Wheel Organ and GM-4 General MIDI
- includes Ableton Live Lite music creation software

Cize 4 jednoduche virtualne sytnaky a 1 DAW - prave to potrebujes....

Odpovědět