úprava převodníků

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
martinrx
Příspěvky: 293
Registrován: 04 bře 2007 22:07

úprava převodníků

Příspěvek od martinrx » 13 říj 2008 11:08

Zdravím všechny.
Kvalita převodníků je velmi probírané a mírně kontroverzní téma. Já momentálně používám MOTU ultralite která mi absolutně vyhovuje, nicméně jsem si vědom že zvuková kvalita A/D převodu není na tak dokonaké úrovni jako třeba Apogee nebo LYNX....

Jedná se mi o to že jsem kdysi slyšel o nějakém člověku který se zabývá nějakými úpravami zvukových karet tak že dokáže dramaticky zvýšit jejich kvalitu. Matně si vzpomínám že na nějakém webu byly ukázky zvuku z Motu před úpravou, potom po úpravě a ještě asi apogee. a ten skok v kvalitě byl dost znát. apoee už pak vedlo jen o prsa :D

jakoukoliv informaci uvítám. (samozřejmě kromě typu kup si radši zvukovku tu a tu...)

8)

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Příspěvek od Ivo » 13 říj 2008 11:11

No nevím jestli se dají převodníky nějak "natunovat" :wink: To je podle mě věc komplexního designu ... Kdyby to bylo tak jednoduché, tak to udělají rovnou ... Jinak myslím že mezi Motu , Apogee a Lynx až tak propastný rozdíl ve zvukové kvalitě převodníků nebude ... Apogee i Lynx jsou spíše taková střední třída ... .tam ten přívlastek "dokonalý" asi není adekvátní . Apogee zvuk dost barví, Lynx zase nezachytí celé spektrum detailů a hloubku (v porovnání se skutečně high end převodníky).

Ale možná by ti k tomu něco mohl říct Mr. Nunu ...

martinrx
Příspěvky: 293
Registrován: 04 bře 2007 22:07

Příspěvek od martinrx » 13 říj 2008 11:32

no, já jsem zatím neměl možnost slyšet nějaké kvalitnější převodníky než apogee, takže nemám zkušenost.
ale rozdíl mezi apogee a Motu je znatelný. Neříkám že propastný.

faktem je že jsem na ty úpravy někde narazil kdysi, jenže už nevím kde. :(
Kurzweil PC3, Clavia Nord rack3, Roland A37, Apogee Duet, Event ASP6

Rošky
Příspěvky: 119
Registrován: 12 srp 2004 11:08

Příspěvek od Rošky » 13 říj 2008 12:03

martinrx: takovou razantní úpravu převodníků umí pan Jiří Krampera, ale pochybuju, že by měl na to čas, standartně se tím nezabývá...Jelikož vím, že to má technicky zvládnuté a několik zásadních úprav úspěšně provedl, zkus se nejdřív obrátit na lidi z jeho okolí, třeba se ti podaří se k němu nějak dostat:
http://www.kv2audio.cz/
pro mou generací (Jiří Veselý, Jirka Zelenka, Václav Veselý) patří Jiří Krampera ke světové špičce v audio technologiích...specializuje se sice na konstrukci PA reprosystémů, ale i příbuzné oblasti má zvládnuté neuvěřitelně. Mailni na firmu a uvidíš.
Rošky

martinrx
Příspěvky: 293
Registrován: 04 bře 2007 22:07

Příspěvek od martinrx » 13 říj 2008 12:23

jasně o Kramperovi vím, jeho aparáty hrají luxusně, je to radost.
nenapadl mě v souvislosti s převodníky. ale taky si myslím že on na to čas mít nebude :)
Naposledy upravil(a) martinrx dne 13 říj 2008 12:27, celkem upraveno 1 x.
Kurzweil PC3, Clavia Nord rack3, Roland A37, Apogee Duet, Event ASP6

Uživatelský avatar
ECSON WALDES
Profesionál
Příspěvky: 1859
Registrován: 16 zář 2002 14:52

Příspěvek od ECSON WALDES » 13 říj 2008 12:24

martinrx

mozna hledas tohle : http://www.electrozone.cz/viewtopic.php ... sc&start=0

Ale jak jsem psal uz tam, nez neco stavajiciho vylepsovat a platit za to, radej nejakej cas pockej a kup treaba Apogee nebo LYNX o kterejch jsi se zminil, jsou to moc dobry vice kanalovy karty, za sebe muzu rict ze dokonaly.



Ivo, myslim ze martinrx se neptal nato co je podle tebe spatny / dobry prevodnik. Vidis to moc cernobile. Clovek kdyz potrebuje napr 16 kanalu a ma pozadavek na opravdu velmi kvalitni prevodnik tak Apogee je naprosta zaruka, zrovna tak LYNX. Jsou to drazsi ADDA ale stale za adekvatni penize, tvuj vyklad vypada jako by to byl nejakej ausus jen proto zes koupil neco drazsiho, proto jsem se ozval. Tys nikdy nepotreboval vic nez 2 kanaly prevdoniku, za jedno stereo das nejakej jeden peniz, ale ver ze je potreba v dobry kvalite tocit i vic stop. Nevim jak bys to resiil abys nezbankrotoval v 16 ti kanalech : )) Ja jsem s Apogee naprosto spokojenej i s jejich jemnou barvou, ta firma moc dobre vi proc ma tenhle zvuk, konec koncu proto jejich produktum veri spousta dobrejch studii po svete. Omlouvam se za maly OT.

jen at tu z toho zase neni nejaka sarvatka, zachvili tu na eZone clovek bude mit strach neco napsat ..

.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 13 říj 2008 12:33

EW: V tomhle s tebou absolutně souhlasím. Ivo to popsal pouze ze své perspektivy.

Rošky
Příspěvky: 119
Registrován: 12 srp 2004 11:08

Příspěvek od Rošky » 13 říj 2008 12:36

martinrx: jak jsem už napsal - několik zásadních úprav (myšleno továrních převodníků) už Krampera úspěšně provedl. Neboj se a ozvi se tam, třeba se ti poštěstí. Jestli chceš, mailni na
jirizelenkazavinacekchello.cz
je to náš bubeník, který ti může sdělit nějaké okolnosti a výsledky těch úprav (protože byl u toho), tuším že J.K. předělával nějaké Digidesign a další, MOTU by asi neměl být problém.
Já osobně bych z tunigu JK strach neměl, zvlášť pokud součet cen stávajícího převodníku a ceny tuningu by byl nižší než nákup o třídu vyššího zařízení. Taková rada asi martinarx nezajímá, protože to mu poradí každej. Je to takzvaná hraběcí rada :-)
Naposledy upravil(a) Rošky dne 13 říj 2008 12:45, celkem upraveno 1 x.
Rošky

toxin
Příspěvky: 475
Registrován: 09 pro 2007 23:55

Příspěvek od toxin » 13 říj 2008 12:41

pryč s tím zavináčem

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 13 říj 2008 12:43

Tak i apogee je skok proti jakejmkoli integrovanejm resenim (snad krome prism orpheus). Minidac bezproblemu "popravil" vystup z RME fireface, kterej se tesi docela prizni uzivatelu, s tim, ze ma kvalitni prevodniky.

No ale minidac pritom neni zadnej zazrak a je to opravdu stezi stredni trida.

Pro me je treba uroven apogee prevodniku dostacujici. Kdyz bych mel nekde nabirat skrz ne, tak nebudu nestastnej ;-) i kdyz sem se samozrejme zkazil diky Lavry, ktery taky neni zadnej vrchol.


Ja nevim presne co chces delat, ale jako jedno z moznych reseni je poridit si treba nejakej kvalitni AD+DA stereo prevodnik a pouzit jeho hodiny pro naklokovani Motu. Ziskas neco jako "idealni kanal" pro nejdulezitejsi nastroje a pro overduby. No a zbytek ti pude pres motu vyzpraveny mnohem lepsima hodinama. Casem rozsiris ty lepsi prevodniky a postupne prestanes pouzivat motu prevodniky na neco jinyho nez na vylozene nedulezity veci... Ja bych se to motu nesnazil nejak modifikovat.

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Příspěvek od Ivo » 13 říj 2008 12:53

Jirko , uplně v pohodě :)) Myslel jsem to jen jako faktickou "edukační" poznámku k té "dokonalost" že i když Lynx ani Apogee jsou fajn, je tu ještě jiná liga převodníků (kde blázni našeho druhu loví poslední špetky dokonalosti :). Máš ale naprostou pravdu v tom, že kdybych potřeboval 16 kanálů, tak asi taky půjdu do jednoho z těch dvou (kde poměr cena/výkon jsou o něčem jiném), s tím, že bych si nechal 2ch "boutique" převodník. Ty Apogee DA16X má mimochodem i Carloff. U Lynxů mě vždycky trošku překvapovalo jak se o nich mluvilo jako o top převodnících a když jsem si přepnul svého času Mytek nebo pak Lavry s Lynxy, byl to zvukově docela propad (v neprospěch Lynxů).

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 13 říj 2008 13:08

Ivo píše:No nevím jestli se dají převodníky nějak "natunovat" :wink: To je podle mě věc komplexního designu ... Kdyby to bylo tak jednoduché, tak to udělají rovnou ...
aj ano aj nie. komplexny dizajn je samozrejme najdolezitejsi ale v beznej cenovej sa vzdy najdu rezervy. motu ultralite je normalna consumer trieda a tam sa setri odusu. uz len to napajanie 9V DC jednym konektorom jasne hovori kde sa nachadzame a kde je strop

martinrx
Příspěvky: 293
Registrován: 04 bře 2007 22:07

Příspěvek od martinrx » 13 říj 2008 14:28

rošky a ecson díky za rady a odkazy :)
Kurzweil PC3, Clavia Nord rack3, Roland A37, Apogee Duet, Event ASP6

nunu
Příspěvky: 1559
Registrován: 23 úno 2003 18:56

Příspěvek od nunu » 13 říj 2008 16:02

Za ty upravy zaplatis vic nez za lepsi kartu... Navic nektere veci jsou tak debilni, ze se pomerne lehce upravit nedaji vubec, treba motu 828mk2. Vim o cem mluvim, mel jsem ji. Nebo jinymi slovy, ten zasah aby to k necemu bylo by byl natolik drasticky a jeste s nejasnym vysledkem ze to ani snad nema cenu.

Prihreju si trochu polivcicku, protoze mam z toho skodolibou radost. V sobotu doslo na duel mezi tim mym a studiovym denonem, cislo nevim, je mne to v podstate jedno, ale je to koncipovano jako profi pristroj. Chudacek denon dostal docela na prdel a ja malinkou objednavecku -))))))))

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 13 říj 2008 17:29

tak to me za tebe tesi ;-)

Odpovědět