Voiceover, spoty, rady.

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
kexik

Re: Voiceover, spoty, rady.

Příspěvek od kexik »

mONOGRAm píše:matucha: a kompresor to neumierni? ci kompresor berie celu amplitudu nehladiac na to, kde sa v horizontalnej polohe nachadza nula?
presne tak, a to je prave jadro problemu. niektore sw maju integrovany dc remover ale hw ma s dc ofsetom problem

matucha

Příspěvek od matucha »

DC offset removery v sw kompresorech sou vetsinou na bazi hipass filtru... a ten pokud neni fazove linearni vnasi do hry jenom dalsi fazovy posuvy a tak i asymetricnost u urcitejch veci. Rozhodne nejvic s tim maj problem limitery. Samotny HW kompresory casto s fazi taky otacej, nekdy to je spatne nekdy dobre.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

Bacon píše:Tak dneska jsem vyzkoušel Izotope Ozone pluginy, a musím říct, že tam mají presety pro Voiceover, včetně Harmonics Enhanceru a to je, pánové, nejspíš to, co jsem potřeboval :)
musim rict, ze si vystacim z 90% se zakladnima pluginama z cubenda a jen par jednotlivosti z waves - hlavni je fakt dobrej VO - a zni mi stejne nebo lip nez 90% spotu. tim nechci rict, ze ozone je z principu spatnej, ale minimalne zbytecne zere dost cpu.
Naposledy upravil(a) Brooklyn / juanita juarez dne 14 dub 2010 15:40, celkem upraveno 1 x.

matucha

Příspěvek od matucha »

Me se ted osvecil HP z UAD Neve 88RS... ten mi nenici symetrii vetsinou vubec. Celkem nenapadnej plugin, ale pomalu jsem v nem nasel par veci, ktery dela velmi dobre (tou dalsi veci je gate).

Juo ma jinak samozrejme pravdu.

jsm

Příspěvek od jsm »

Tak především záleží na typu hlasu a frekvenčí vyváženosti nahrávky- občas není naškodu trochu stánout na instrumentalu frekvence, který by vadili srozumitelnosti mluvenýho slova. Neexistuje nic jako universální preset, kterej by fungoval na všechno :)) Jestli s nahrávku pouštíte v rádiu, je vhodný použít větší kompresi, aby hlas zněl pevněji- C4 je super a když si s ní budeš hrát, vylezou z toho dobrý výsledky. Preamp je sice důležitej, ale dobrý se daj sehnat i za poměrně dobrou cenu, my ve studiu používáme preamp od Studio Projects kterej stál okolo 3.000, a mikrofon C1 od stejnýho výrobce a nemůžeme si stěžovat. Když to pak v PC dobře nakompresuješ, zní to čistě a profesiónalně.

Bacon

Příspěvek od Bacon »

Díky za další radu.

Já mám akusticky neupravenou místnost a používám kondenzátor a v některých momentech ten reverb místnosti je hodně patrnej a pak se s tím nedá moc extra pracovat. Takže jsem pořídil dynamickej Rode Procaster, ale zatím se mi neosvědčil...

jsm

Příspěvek od jsm »

Bacon píše:Díky za další radu.

Já mám akusticky neupravenou místnost a používám kondenzátor a v některých momentech ten reverb místnosti je hodně patrnej a pak se s tím nedá moc extra pracovat. Takže jsem pořídil dynamickej Rode Procaster, ale zatím se mi neosvědčil...
Tak odhlučněná komora je pro nahrávání vokálů základ :) Tam doporučuju zainvestovat nejříve

Profesionál

zkusil bych potom zapremejslet na necim jako mic thing 2, u me to funguje dobre (i kdyz mistnost mam osetrenou i jinak - tohle umi udelat skutecny mrtvolno pri naberu). udelal sem takhle pres stovku spotu.

Bacon

Příspěvek od Bacon »

Brooklyn / juanita juarez píše:

zkusil bych potom zapremejslet na necim jako mic thing 2, u me to funguje dobre (i kdyz mistnost mam osetrenou i jinak - tohle umi udelat skutecny mrtvolno pri naberu). udelal sem takhle pres stovku spotu.
Díky, já jsem právě nad Mic Thing uvažoval už několikrát. Často byla jeho funkčnost zpochybňována, ale myslím, že do něj skutečně zainvestuju.

Při pohledu na něj by mě ale zajímalo, jestli ti to nepřevažuje stojan, vypadá to dost těžce a robustně.

Cenově podobně je na tom Reflexion Filter, zajímalo by mě jejich přímé porovnání. Co jsem slyšel, tak ty kopie od T.Bone jsou dělané tak, že vypadají stejně, ale zvukově je to kus hliníku s nalepenou akupěnou, kdežto u těch originálů se jedná o několik vrstev, které mají ve výsledku dobré akustické vlastnosti.

Profesionál

Bacon píše:
Brooklyn / juanita juarez píše:

Díky, já jsem právě nad Mic Thing uvažoval už několikrát. Často byla jeho funkčnost zpochybňována, ale myslím, že do něj skutečně zainvestuju.

Při pohledu na něj by mě ale zajímalo, jestli ti to nepřevažuje stojan, vypadá to dost těžce a robustně.

Cenově podobně je na tom Reflexion Filter, zajímalo by mě jejich přímé porovnání. Co jsem slyšel, tak ty kopie od T.Bone jsou dělané tak, že vypadají stejně, ale zvukově je to kus hliníku s nalepenou akupěnou, kdežto u těch originálů se jedná o několik vrstev, které mají ve výsledku dobré akustické vlastnosti.
mic thing v2 se dodava s vlastnim stojanem, kterej sam je bytelnejsi nez jakejkoliv stojan, s kterym sem se potkal.
http://www.melmusic.com.au/shop/product ... /58008.jpg

Bacon

Příspěvek od Bacon »

Aha, dík.

Toto je asi v1, mrknu jinde, třeba u Thomanna.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

da sa to kupit zo stojanom alebo bez stojanu .. rozhodne ale ten stojan stoji za to .. ono je to docela klada dokopy .. bezne stojany to s velkym mikrakom neudrzia ..

Eye

Příspěvek od Eye »

Super, že se tohle téma oživilo- přidám se s dotazem, možná úplně hloupým, ale nemaje vlastní zkušenost - jak je to s pop filterem u nahrávání VO a vůbec "mluveného slova"? V podstatě jsem slyšel varianty, že:

a) bez pop filteru se to rozhodně dělat nemá, ať už u kondenzátoru, nebo u "běžného mikrofonu", protože i když se mluvčí snaží sebevíc, prskání, syčení a "retnice" tam prostě budou, což je špatně

b) s pop filterem se to rozhodně dělat nemá (zvlášť ne u kondenzátoru), protože mluvené slovo je potišší a skrz pop filter tedy přijde o nějaké své frekvence (už tady párkrát zmíněné "teplo" v hlase). Osobně mi takhle "z ponorky" přijde tahle variantu trochu jako blbina, ale možný je všechno...

Jaké jsou vaše zkušenosti? Díky
A furt to komprimuju, a furt je to zkreslený....aneb P.P. (žádný "doktor", ale "poučený posluchač")

Bacon

Příspěvek od Bacon »

No, já jsem amatér, takže budu vyvozovat z toho, co jsem viděl:

Bez pop filteru jsem to viděl vesměs u náctiletých rapperů, anebo ve studiích, kde mikrofon není přímo v rovině s ústy interpreta. Takže např. vocalbooth, kde mikrofon je někde "nad" speakerem.

Ale jak říkám, je to jen z mých pozorování.

kexik

Příspěvek od kexik »

myslim ze najdes priaznivcov a aj b a to aj medzi totalnymi profikmi

don frci s gumou :)

Obrázek

Odpovědět