vokaly do L+R?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Dj_Jeli

vokaly do L+R?

Příspěvek od Dj_Jeli »

ahojte chcel by som sa spytat aky pomer davate nahrate vokaly co sa tyka zdvojovaciek ( nahravame rapove vokaly) do laveho a praveho kanalu? uz som cital aj ze maximum L a max R :)
zatial som robieval schemu : 1. lead vocal mono bez Pan
2. doubles 40+40, L+R
dakujem za rady

matucha

Re: vokaly do L+R?

Příspěvek od matucha »

Tohle fakt zalezi na efektu kterej chces dosahnout, na tom jak se to hodi k skladbe a jak se to hodi k hlasu...

Nekdy 1:1, nekdy davam strany -12db (a min), aby jenom tak lehce "šimraly".

Vyzkousi se to lehce a rychle ;)

Dj_Jeli

Příspěvek od Dj_Jeli »

v podstate sa da povedat ze tym L+R hranim sa da dosiahnut nieco ako rozptylenie vokalu viacej do priestoru?

S-CORE

Příspěvek od S-CORE »

Ahoj,

ano (adliby, zdvojovačky, doplňovačky -- každý tomu říká jinak), vlastně, jak píšeš, "rozptylují" ten hlas, tlačí ho víc dozadu, nevím jak to popsat, nejsem profík :D

V podstatě se (zejména v rapu) hodí na zvýraznění slov, ale taky zakrývání chyb, popřípadě, když nahráváš stopu, na více "taků", tak zamaskování těchto střihů.

Já je používám hodně decentně, jak psal Matucha, aby šimraly, to je moc pěkně řečeno :)))

Nejde přesně poradit, jak nahlas, ale pokud to není vyloženě cílem, neměly by vyloženě bít do uší, ale spíše vhodně doplňpvat skladbu. Zkus experimentovat :)
FruityLoops studio expert :D

Dj_Jeli

Příspěvek od Dj_Jeli »

dakujem dakujem ...skusam skusam stale nejake experimenty, ale chcel somsa s vami poradit...skusal som teraz viacej variantov ...zdojovacky som spravil 2 stopy , 1 isla 45 vlavo a druha takisto vpravo..ten zvuk bol sice pekny ale moc to zplyvalo s tou povodnou accapelou
druha varianta bola ze som dal iba 1 stopu zdvojovaciek a tu som dal do 25 L..a to znelo zaujimavejsie...v podstate by som sa este rad opytal ci by sa tie zdvojovacky ked mam 2 stopy mali davat obe na to iste percento ci uz dolava alebo doprava ...a ked tak ci niekto robi tak ako som spominal ze iba jedna stopa mierne vpravo( vlavo).

matucha

Příspěvek od matucha »

zakrejvani chyb:

To ma i dalsi stranku. Kdyz nekdo poradne neumi mluvit (v reklamach) nebo jeho/jeji projev neni z nejakyho duvodu presvecivej, tak (pokud to je zanrove mozny) tohle zdvojovani umi posunout vnimanou profesionalitu onoho hlasu o tridu vys. Zakrejou se tim i intonacni chyby atd. Proste kdyz talent stoji zahouby, je sance produkt zachranit zdvojovanim. Nevyhoda muze byt v tom, ze takovymu hlasu je potom hur rozumet... coz treba v reklamach neni uplne cilem a je potreba si na to davat bacha a nenastavovat pomer moc k 1:1 na mistech, kde jsou dulezity udaje.

barva:

Me to zdvojovani pride trochu jako pouzivani Bold, Italic atd. Pouzito s vkusem a rozumne, tak to doda potrebny akcenty, barvy...

stereo:

Hlas je nomalne mono a mono je obcas nuda. Dat hlas do prostoru delayema a reverbem neni vzdycky uplne mozny/zanrove obhajitelny. No a tak se natoci par hlasu navic a rozhodej se do sterea a lehce primichaj a najednou misto uzkyho mono hlasu posluchace obklopuje sbor.

Kreativite se meze nekladou. Takhle se da zachazet prakticky se vsim.

Dj_Jeli

Příspěvek od Dj_Jeli »

hej uplne suhlasim s tym co si napisal...kazdopadne budem musiet skusat a najst kompromis medzi tym aby to znelo prijemne a tym aby bolo pocut silu hlasu..v rape dolezita vec...takze vam dakujem za prispevky..

S-CORE

Příspěvek od S-CORE »

Dj_Jeli píše:...v podstate by som sa este rad opytal ci by sa tie zdvojovacky ked mam 2 stopy mali davat obe na to iste percento ci uz dolava alebo doprava ...a ked tak ci niekto robi tak ako som spominal ze iba jedna stopa mierne vpravo( vlavo).
Tak není to úplně běžné, zvláště v našich končinách, kde je hiphop dělaný jako podle kopíráku (texty, instrumentály a lidi se bojí nových věcí), ale pokud Ti to zní lépe, příjde Ti to lepší, potom bych se tomu nebránil. Třeba u nějakých treků kapely Hollywood undead jsem to mylsím slyšel, oni mají tedy hodně zajímavé mixy, někdy mají posunutý ve stereu i lead vocals (rap) třeba doprava, pak doleva...
FruityLoops studio expert :D

rastika

Příspěvek od rastika »

Zdar. mne sa najviac osvedcuje pri slohach hlavny spev v strede a zdvojovacky mierne L alebo R 18-21. druhy hlas
nedavam moc na strany tymto ziskam akoby naoko mohutnejsi hlas pre slova ktore chce dotycny zvyraznit.
Refreny na 90 percent sa zdvojuju vsetky slova a tie uz davam na strany rovnakym pomerom L-30-40 a R-30-40.
velmi dobre je ked dotycny druhy hlas dava vyraznejsie ako prvy ma to svoj naboj.velmi dobra metoda je ked sa
v refrenoch striedaju dva rozne hlasy napr. po dvoch slovach ako keby si kontrovali.samozrejme niekde pridam aj
delay tam kde sa to hodi a trochu hallu na kazdy hlas.

kexik

Příspěvek od kexik »

ja davam do refrenov casto na 30 dvojaky asi na -6dB a uplne na kraje dalsie asi na -15dB... ale uplne suhlasim s matuchom, treba s citom a rozmyslat a pocuvat a robit to kreativne a nie podla nejakych pravidiel. clovek potom pride na spustu novych dobrych rieseni. este snad, ze ked sa daju dva tejky na presne rovnake miesto, fakticky vznikne chorus, a rozdiel oproti chorusu je tym mensi cim su tejky presnejsie. cize ak tento pripad dav a zmysel, staci pouzit jeden tejk a efektit. takisto kratkymi delaymi sa da docielit namnozenie atd. vrstvenie stop je len jedno z rieseni, i ked pravdepodobne to najmocnejsie. este jeden trik, tie ghost hlasy naberam paskacom, ktory ma tucne stredy a skoro ziadne vysky, cim sa menej rozstrapkaju sykavky. ale podobny vysledok by asi slo dosiahnut eq

sunkafleky

Příspěvek od sunkafleky »

dakujem za vase nazory a postrehy...budem sa snazit porobit to aj podla vasich rad..vdaka vam

jsem.devka

Příspěvek od jsem.devka »

já furt nemůžu docílit toho, aby byl vokál průraznej a dobře slyšitelnej v tracích, kde je nabouchanej s průraznýma melodiema z moogu. ztrácí se v tom, poradíte prosím někdo jaký efektový řetěz na stopu s ním aplikovat? nebo ještě do toho si ho rozdělit do víc kanálů? ...
mám powercore sonnox oxford a uad s bundled efekty, děkuju za rady

kexik

Příspěvek od kexik »

ak ti vokal prerazaju rovne stredove leady, pomoze jedine automatizacia alebo sidechain kompresia. ked spieva vokal, leady stiahnut dole, key signal pre sidechain ziskas z vokalov, samozrejme jadro pudla je spravne nastavit release a kompresny pomer, aby to znelo nenapadne a prirodzene ale aby to pritom fungovalo. dalsia moznost je leady nareverbit, tym ustupiua dozadu, ale stratia totalne prieraznost. tazko sa takto teoretizuje ked nedas ukazku

jsem.devka

Příspěvek od jsem.devka »

stejně ale moc užitečné rady, děkuju. myslel jsem že to jde vyřešit ekvalizací. myslel jsem že to nějak vyřešim použitím pluginů oxford eq a oxford inflator. tc voice strip, tc powercore cl...
jinak ukázku pošlu

kexik

Příspěvek od kexik »

ano mozes automatizovat stredy na tych leadoch. to je moznost na ktoru som zabudol :)
treba skusit, ina cesta nebude. velmi to zavisi od toho ake su to synthy, aky je vokal, co chces presne docielit atd...

este jedna drobnost: vokaly skus nakopnut malicko (3-5dB) na cca 5-7 khz, to dost potisne vokal dopredu. a tiez sa pohrat s nizsimi stredmi, tam ked je toho privela, vokal zalieza. na druhej strane nesmies tych spodnejsich frekvencii ubrat moc, inak stratis telo. a a analogicky ako pri syntaku, cim viac a dlhsieho reverbu, tym ide vokal viac dozadu. na to bacha... ak chces vokal ozivit, pouzi radsej delaye. a pohladaj v starych temach ecson sem kedysi kdesi daval uplne fasa navody ako na vokal

Odpovědět