Vynil vs. CD - kvalita zvuk

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

asi je trosku aj rozdiel ci sa na to pozeras z pozicie DJa , navstevnika diskoteky alebo ci sa bavime o pocuvani vynilov doma ..

I ked mne osobne je jedno ci DJ hraje z CD alebo LP .. podstatne je ako hra ..

Shodan

Příspěvek od Shodan »

Jasně že je to jedno, ale když DJ dobře hraje a k tomu se navíc můžu dívat jak se otáčí talíře s vinylama, tak mi to umocňuje celkovej zážitek - žádná věda, prostě fetiš. :wink: Ať už hraje kámoš, někdo cizí nebo já sám... gramec je můj kamarád.
-= As we grow as unique persons, we learn to respect the uniqueness of others. =-

Acid Punk

Příspěvek od Acid Punk »

syncro píše:Dokonce i moje vlastní hudba vylisovaná na deskách mě osobně připadá lépe hrající, nežli mastery, které jsem do Loděnic odevzdal (opakovaná zkušenost). Netroufnu si posuzovat matematicko fyzikální stránku věci, která je mi upřímně ukradená, ale takový bas, jaký dá do soundsystému vinyl, se z žádného CD neline...
Byla by ukazka?

krokyn

Příspěvek od krokyn »

synchro: nebude to třeba taky velkym přeslechem mezi kanály u vynilu?

Venti

Příspěvek od Venti »

Shodan. Pred nejakym casom sme riesili otazku CD/Vinyl s Embeem, co je DJ svedskej skupiny looptroop.... Sam hovoril ze mu ludia nadavali ze preco hraje z CDciek a nie z Vinylov.. ze je to pre hiphop neakceptovatelne. Jeho argumenty su jednoduche a dokonale... Nikde nema problem so skacucimi prenoskami a nikde nema problem so spatnou vazbou.. a vzdy to vsade hra rovnako. Ma pioneery 1000cky. Uz aj vacsina americkych djov hra z CDciek.. bohuzial.. ci sa nam to paci alebo nie.. vinyl vymiera aj na DJskej scene. Bud je to CDckami alebo Seratom a pod...
Na vacsine podii ani nevies ci DJ hra z CDciek alebo Gramcov :). Akurat som dnes pozeral videa na youtube na tieto DJske CDcka, pretoze budem musiet min. jeden kupit. A kto na tom vie scratchovat a miesat... tak je to uplne jedno ci to alebo to :).
Tolko moj monolog :)

smog

Příspěvek od smog »

Osobne mi vinylova situace strasne vytaci. Labely cim dal min vydavaji vinyly, protoze je nikdo nekupuje. Distribuce delaji konference a vymejsleji co delat, aby desky zachranili, diky tomu, ze jich v UK a USA za minulej rok hodne zkrachovalo, tak si myslim, ze tohle uz je opravdovej konec :cry:
Jsem deskam vernej vic jak patnact let, bohuzel budu muset brzo taky prejit na Serato, nebo Torq, protoze nebude z ceho hrat...

Nenavidim Dje, ktery hrajou ze Serata a maji v nem stazeny MP3 nelegalne z netu a pritom berou za hrani neco kolem peti litru. Nechapal jsem jak je mozny, ze Serato a spol ma takovouhle oblibu, pak jsem si uvedomil, ze kdyz lidi muziku kradou a nemaji dalsi investice, tak to je presne to prave pro ne. Zadna laska k hudbe, jenom ji znasilnit pro svuj profit..
Navic s tim muze hrat kazda lopata, protoze si nastavi BPM, nebo si to smichaji podle krivek...

Urcite je treba Serato revolucni zalezitost, o tom zadna, me osobne to ale omezuje tim, ze si ten vinyl kupuju cim dal tim hur....
Akai MPC Ren, Event 20/20 Bas V3, Shure SM7B, RME Fireface 400, Serato, Technics1200, Rane TTM 56S

Acid Punk

Příspěvek od Acid Punk »

JJ vyvoj nezastavis

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

smog: divim se, kdyz mas takovou lasku k hudbe, ze ti vadi, ze se seratem muze hrat vic lidi ;)

Acid Punk

Příspěvek od Acid Punk »

Tak ono je to vzdycky laska k hudbe nebo laska k lidem >:D

syncro

Příspěvek od syncro »

Acid Punk: Aby byla ukázka, musel bys to slyšet in natura vedle sebe.

krokyn: Stopro. Pak mám ještě soukromou pseudoteorii, že tomu basu při hraní pomáhá interakce mezi soundsystémem a přenoskou...

Smog: Dávám props a respekt za tvůj názor. Jako selektora a vydavatele vinylů mě mp3 zloději, co si hrají na DJs a přitom ani neví, jak se vlastně jmenuje interpret jejich oblíbené pecky "D:/hitovky/housik127.mp3" přijdou opravdu ubozí. Na druhou stranu k legálním mp3 krámům a jejich zákazníkům se Seratem chovám docela respekt. Dobrý DJ zahraje dobře ze Serata, gramců i z CD. Ale dobrý DJ taky ví, že část cashe musí pouštět zpátky do scény třeba zrovna formou nákupu muziky...

Jasná věc pro mě je, že k desce chovám úplně jiný vztah, než k mp3 z netu. Desku si po nákupu vybalím, otřu, rituálně pustím a zařadím na svoje místo ve sbírce. Z té sbírky si pak balím bag na akci, takže desku zase vezmu, potěžkám v ruce a strčím do tašky. K tomu si pamatuji etiketku, takže název, interpreta, label, občas rok vydání, atd. Tohle s ukradenou mp3 nikdo nezažije 8-)

Jen můj staromilský názor, Saša
GunJah Records
Bandcamp | Spotify | YouTube | Mixcloud | Soundcloud

fova

Příspěvek od fova »

Co se tyce otazky "vinyl vs digital audio", tak me osobne je docela sympaticky nazor Tweakheadz Lab:

Now lets get to the subjective side of how music sounds at these different bit depths and sample rates. No one can really quantify how much better a song is going to sound recorded at 24/96. Just because a 24/96 file has 250 times the audio resolution does not mean it will sound 250 times better; it won't even sound twice the quality. In truth, your non-musically inclined friends may not even notice the difference. You probably will, but don't expect anything dramatic. Can you hear the difference between an MP3 and a wave file? If so, you will probably hear the difference between 24 bit and 16 bit audio. It gets real subjective hear as our ears are different. But lets try to be a little objective here.

Lets talk about sample rate and the Nyquist Theory. This theory is that the actual upper threshold of a piece of digital audio will top out at half the sample rate. So if you are recording at 44.1, the highest frequencies generated will be around 22kHz. That is 2khz higher than the typical human with excellent hearing can hear. Now we get into the real voodoo. Audiophiles have claimed since the beginning of digital audio that vinyl records on an analog system sound better than digital audio. Indeed, you can find evidence that analog recording and playback equipment can be measured up to 50khz, over twice our threshold of hearing. Here's the great mystery. The theory is that audio energy, even though we don't hear it, exists as has an effect on the lower frequencies we do hear. Back to the Nyquist theory, a 96khz sample rate will translate into potential audio output at 48khz, not too far from the finest analog sound reproduction. This leads one to surmise that the same principle is at work. The audio is improved in a threshold we cannot perceive and it makes what we can hear "better". Like I said, it's voodoo.

http://www.tweakheadz.com/16_vs_24_bit_audio.htm

smog

Příspěvek od smog »

Kermitak píše:smog: divim se, kdyz mas takovou lasku k hudbe, ze ti vadi, ze se seratem muze hrat vic lidi ;)
Moc jsi me nepochopil, mluvil jsem o tom, ze Dj je dneska kazdej, kdo vlastni treba Serato, nema k tomu zadnej vztah , nezna historii, nic mu to nerika, dela to jen kvuli penezum a proto ze se na to dobre chytaj zeny, kdyby hralo vic lidi a k necemu by to vypadalo, tak slava, ale takhle je to peknej opruz...

smog

Příspěvek od smog »

syncro: Presne jak rikas, nemelo by to bejt o kradeni mp3, ale o tom, davat neco zpatky, protoze neco z niceho existovat nemuze. Respekt pro tebe, vazim si lidi jako jses ty, bohuzel jich moc neznam...

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

smog: nevim, jak to chodi na jinych scenach, ale z vlastni zkusenosti muzu nastesti konstatovat, ze lidi, ktery popisujes, nedostavaji moc prostoru ke hrani (na zasadnejsich vecircich), protoze na pomyslnym vrcholu sceny jsou lidi, kteri premysli podobne jako ty.

za sebe rikam, ze vinyl mi zni lip, ale vyhody CD pro me prevazujou - denne mi chodi novy skladby, ktery muzu hned hrat, a zbytek nakoupim na beatportu a spol. diky tomu (cene) se dostanu k vecem, ktery bych si na desce nekoupil. (deska je zase samozrejme skvelej filtr a kontrolor kvality, financni a logisticky obtize spojeny s vydavanim pusti [vetsinou] na desku jen ty lepsi veci. proto se taky snazim vydavat na deskach, dokud to jde. znamena to pro me, ze skladba je na urovni, kdy se vyplati investice/riziko spojeny s lisovanim.)

smog

Příspěvek od smog »

Brooklyn / juanita juarez: Asi mas pravdu, ze to bude v kazdem stylu jinak. Ja se pohybuju v hiphopovych vodach, ale vicemene jsem takovej vyvrhel, protoze rikam co si myslim a nelibi se mi kam to smeruje. Myslim si, ze by to melo byt o hudbe, inspiraci, ziskavani nejakych zkusenosti a tak. Tohle se nedeje a pritom je ta scena obrovska. Kazdej jenom vysava financne koho muze a nikdo nic nevraci do hry, proto jsem mozna vic zpruzenej a dost podrazdenej, za coz se omlouvam. Jsou mi jasny vsechny uhly pohledu, i ten tvuj...

Odpovědět