vyrovnavanie levelov v zazname reci

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
charonme
Příspěvky: 1145
Registrován: 01 říj 2008 09:26

vyrovnavanie levelov v zazname reci

Příspěvek od charonme » 03 lis 2010 19:28

plz poradili by ste mi co so zaznamom prednasky kde je hlas na niektorych miestach tichy a na inych hlasny (dost velke rozdiely)? skusal som vselijake kompresory, levelery, maximizery atd, ale vysledok ma neuspokojoval. Nemusi byt zachovana kristalovo cista kvalita, aj tak to pojde do mp3 s malickym bitrate, ale aby recnikovi bolo rozumiet. Diky!

Uživatelský avatar
demsky
Příspěvky: 2671
Registrován: 10 bře 2007 21:43

Re: vyrovnavanie levelov v zazname reci

Příspěvek od demsky » 03 lis 2010 19:54

no limiter nepomaha? cudne... ja vzdycky najprv upravim pasma cez stvorpasmovy kompresor a potom sa jemne pohram s limiterom (hlavne threshold)
http://www.soundcloud.com/martindemsky | Kurzweil Forte | Arturia MatrixBrute

listonos
Příspěvky: 314
Registrován: 08 říj 2006 07:29

Re: vyrovnavanie levelov v zazname reci

Příspěvek od listonos » 03 lis 2010 20:12

Nie je toto vec, na ktoru bol povodne vymysleny compressor?

Uživatelský avatar
demsky
Příspěvky: 2671
Registrován: 10 bře 2007 21:43

Re: vyrovnavanie levelov v zazname reci

Příspěvek od demsky » 03 lis 2010 20:57

ani nie, kompresor ti neznizi rozdiel medzi najslabsim signalom a najsilnejsim. to skor kazdy poriadny limiter ma v sebe aj maximizer, napriklad Waves L1 Ultramaximizer+. kompresor ti skor prebudi/natlaci signal v zavislosti na nastaveni attack/release atd.
http://www.soundcloud.com/martindemsky | Kurzweil Forte | Arturia MatrixBrute

matucha
Příspěvky: 5057
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: vyrovnavanie levelov v zazname reci

Příspěvek od matucha » 03 lis 2010 21:19

Jestli ti nepomuze rec vyrovnat jeden kompresor a limiter do uspokojivy polohy, bude problem nekde jinde.

1) jak dobre a konzistentne mluvi nahravana osoba?
2) mluvi z dobry vzdalenosti a +/- na osu?
3) nehejbe se u toho moc?
4) je mikrofon a retezec rozumnych kvalit?

Jedna vec je vyrovnani reci pro normalni vyuziti, tam staci pomerne malo nebo vubec nic (prirozena dynamika je prirozena dynamika).

Druha vec je splacnuti hlasu do "standardu" reklamnich spotu, tam de casto o kruty zachazeni. Nekolik dynamickejch procesu za sebou a pecliva uprava EQ (takovy hlasy nemaj zrovna nejvic basu a stredobasu).

Nezapominal bych taky na automatizaci hlasitosti. Nekdy zpevak/mluvic vystekne prvni slova a pak postupne zeslabuje do konce vety. To sice kompresory umej sezrat, ale kdyz jim to clovek trochu predzvejka automatizaci (nebo v cubasi rozstrihanim a poztlumovanim/zesilovanim nevyhovujicich casti), tak jsou vysledky o kus lepsi. Jenom to je vic prace nez to "zprasit" ;).

Uživatelský avatar
komasix
Příspěvky: 1073
Registrován: 25 říj 2007 22:52

Re: vyrovnavanie levelov v zazname reci

Příspěvek od komasix » 03 lis 2010 22:19

Já bych taky napřed střihal a potom nahrubo manuálně srovnal. Taky by možná pomohlo napřed záznam vyčistit od nežádoucích ruchů. Kompresor s tim může mít problém. Nebo rovnou multiband.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: vyrovnavanie levelov v zazname reci

Příspěvek od Pytkin » 04 lis 2010 00:16

demsky píše:ani nie, kompresor ti neznizi rozdiel medzi najslabsim signalom a najsilnejsim.
to je divne .. lebo to je princip kompresoru , ze znizuje rozdiely medzi slabym a silnym signalom ..

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Re: vyrovnavanie levelov v zazname reci

Příspěvek od Cyril » 04 lis 2010 09:07

Taky myslim, ze se demsky spletl... "prebudi" signal az pri drsnejsim nastaveni, ale zakladni funkce je prave to, co pise, ze neni :)
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

charonme
Příspěvky: 1145
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: vyrovnavanie levelov v zazname reci

Příspěvek od charonme » 04 lis 2010 11:10

matucha, trafil si klinec po hlavicke, hlavny problem je uz v tom, ako recnik rozprava, v mikrofone atd. S tou automatizaciou mi to zatial pripada ako najlepsie riesenie, aj ked som dufal ze existuje nieco ako lokalna normalizacia.

Uživatelský avatar
demsky
Příspěvky: 2671
Registrován: 10 bře 2007 21:43

Re: vyrovnavanie levelov v zazname reci

Příspěvek od demsky » 04 lis 2010 11:16

uploadni tu nahravku, ja ti ukazem co s tym sa da urobit :)
http://www.soundcloud.com/martindemsky | Kurzweil Forte | Arturia MatrixBrute

zazz
Příspěvky: 177
Registrován: 09 říj 2007 10:55

Re: vyrovnavanie levelov v zazname reci

Příspěvek od zazz » 04 lis 2010 11:26

Na tohle spis tohle

http://www.waves.com/Content.aspx?id=9945

Pokud tam mas opravdu velke rozdily, treba 10db a vice, tak na to zadny kompresor dobre fungovat nebude

matucha
Příspěvky: 5057
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: vyrovnavanie levelov v zazname reci

Příspěvek od matucha » 04 lis 2010 11:55

charonme píše:matucha, trafil si klinec po hlavicke, hlavny problem je uz v tom, ako recnik rozprava, v mikrofone atd. S tou automatizaciou mi to zatial pripada ako najlepsie riesenie, aj ked som dufal ze existuje nieco ako lokalna normalizacia.

Jo ty waves to asi nejak provedou... ale kurna mezitim, co to tady resime, tak uz to mohlo byt hotovy ;) rucne. Nejsem priznivcem technik z doby kamenny, kdyz sou zbytecny, ale pokud de o vec, co ma mit aspon trochu lidskej rozmer, tak tech par "automatizaci" ucelas s citem a bude to presne jak to nastavis - to automatika neumi (dokonale).

Jinak George Massenburg zrovna na tohle (a nejen na to) navrh svuj dynamickej procesor, ale to je nekolikatisicova (v dolarech) zalezitost. A stejne urcite automatizuje ;).

Tady to popisuje na vokalu.
http://www.transaudiogroup.com/uploads/ ... Voc_96.mov

charonme
Příspěvky: 1145
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: vyrovnavanie levelov v zazname reci

Příspěvek od charonme » 04 lis 2010 14:04

skusim pohladat este nejake levelery / rms autogainy alebo podobne veci, skor mam mozno problem ze neviem ako to nazvat a ked nic nenajdem tak bud si skusim nieco nakodovat alebo skoncim s tou automatizaciou. Akurat ze nerad by som zabil na jednej hodinovej nahravke viac ako ~10 minut kedze ich mam dost vela

Uživatelský avatar
nemo
Příspěvky: 453
Registrován: 27 bře 2004 20:30

Re: vyrovnavanie levelov v zazname reci

Příspěvek od nemo » 04 lis 2010 14:40


Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: vyrovnavanie levelov v zazname reci

Příspěvek od kexik » 04 lis 2010 15:00

potrebujes tzv levelling amplifier. nejde o nic ine, ako o kompresor s EXTREMNE dlhym releasom a takym attackom, aby nedochadzalo ku skresleniu signalu. ten release tak okolo 4s je optimum. samozrejme v tichych pasazach ti pri vysokom kompresnom pomere vyskoci neprijemne sum. v podstate kazdy univerzalny kompresorovy plugin tak ide nastavit...

Odpovědět