Záznam akustického piana
Záznam akustického piana
Zajímalo by mě jakým způsobem je nejlepší nahrávat akustické piano. jaké k tomu použít mikrofony, jak je rozmístit a jak upravit místnost...
Re: Záznam akustického piana
tak to je vyssi divci... osobne aj ked mam iste skusenosti s nahravanim kadecoho kadecim, s nahravanim piana by som siel do studia. potrebujes pomerne velku, akusticky upravenu ale nie uplne pohltivu miestnost, hodne kvalitne mikrofony, a to vacsinou doma nemame... ak mas podpriemernu miestnost, vybavenie a hlavne skusenosti, vysledok bude horsi nez keby si pouzil sampler, vravim s plnou vaznostou.
tu mas poctenicko na uvod
http://www.soundonsound.com/sos/jan08/a ... g_0108.htm
a presuvam zo smetiska do zvuku
tu mas poctenicko na uvod
http://www.soundonsound.com/sos/jan08/a ... g_0108.htm
a presuvam zo smetiska do zvuku
- bluerecording
Re: Záznam akustického piana
Kridlo - Dva velkokapacitne kondenzatorove mikrofony umiestnene v zostave Blumleinovho stereoparu asi pol metra od otvorenej ozvucnej dosky. Najidealnejsi a najvierohodnejsi zaznam piana. Potrebujes naladeny dobre znejuci klavir v dobrom akustickom priestore - nemusi to byt studio - ak je dobra koncertna. Blumlein ma ale jeden problem a to je zadna strana stereoparu - umiestnenie mikrofono si teda vyzaduje iste experimentovanie a pomerne velke skusenosti. Je lepsie shianut po VSTckach pokial nejde o vaznu hudbu. Ja osobne som nahraval takto uz niekolko krat a vysledok je cim dalej tym lepsi - Blumlein je skvela stereo technika. Samozrejme este zalezi od interpreta
co je casto omnoho vacsi problem ako miestnost ci kvalita nastroja. Niekedy sa vyuziva aj technika AB umiestnena nad strunami klavira - neznie to ale tak ako posluchac v skutocnosti vnima klavir, takze neodporucam tuto techniku pouzivat. Ak by sa ti nedarilo s Blumleinom, pouzi XY, zbavis sa zadnej strany mikrofonov a tym aj niektorych problemov s nasnimanim odrazu zvuku. Pianino som nenahraval, to uz naozaj radsej to VST.