Zoom H4n - latence

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Zoom H4n - latence

Příspěvek od kexik » 04 dub 2012 22:45

ok, to bude intel southbridge, tam bude sotva chyba. Tak potom jedine skusit inu verziu drivera (kludne starsiu !) a nakoniec hodit zoom o stenu :)
Budme spravodlivi, ze to beha ako zvukovka je skor prijemny bonus

brousek
Příspěvky: 10
Registrován: 01 dub 2012 21:45

Re: Zoom H4n - latence

Příspěvek od brousek » 05 dub 2012 20:38

Opětovná přeinstalace ovladače Zoomu - starší ovl. jsem nenašel, a tak jsem to vyzkoušel ještě jednou s novým. Vše funguje, ale asi po cca půl hodině práce Cubase opět zpomalení.. Tentokrát bez jakéhokoliv přenastavení programu (ono se tak možná dostavilo i minule).
..opět hledám jinou verzi ovladačů. Mám Zoom H4n nacházím ovladače Zoomu H4 určené přímo pro Cubase, a tak jsem odinstaloval Nejnovější ovaldač pro H4n a zkouším nalezený pro H4. Uvidím - zatím to vypadá slibně, ale nenechám se napálit.. :)

Tak a je tu ještě jedna věc - někde na začátku bylo řečeno, že si Cubase automaticky poradí s latencí. To znamená, že se celá stopa posune o zpoždění směrem "dřív"? Totiž, když nastavím, aby latence byla velká, tedy dobře slyšitelná, a začnu nahrávat s metronomem v Cubase, výsledek je uplně mimo.

Tak nevím, myslíte, že je to opravdu chyba Zoomu? Nebo špatné nastavení Cubasu? Mám Zoom zabalit a jít ho vyreklamovat? To mi asi nikdo nevezme, co.. budou tvrdit, že je všechno v pořádku..

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Zoom H4n - latence

Příspěvek od pavlii » 06 dub 2012 09:10

Ano, správně to má fungovat tak, že si ten soft s tím prostě poradí sám. Prakticky jediné místo, kde bude latencí dané zpoždění, jsou data automatizace. Nicméně co se nahrávání audio/MIDI věcí týče, tak je-li dobře napsaný a fungující ovladač zvukovky, musí všechno sedět "jak prdel na hrnec". A žádné dodatečné posouvání stop/eventů!

P.

jardatop
Příspěvky: 329
Registrován: 30 led 2008 19:03

Re: Zoom H4n - latence

Příspěvek od jardatop » 12 dub 2012 23:07

Ja nahodou H4n mam, tak vim, jak to funguje.
V podstate tam nejde vypnout direct monitoring, kterej se resi uz v H4n. Takze pri nahravani nezapinej monitoring v Cubase (ten hnedej repracek). Pak uslysis basu bez zpozdeni. Schvalne jsem to ted zkousel. Nahravka zpozdena pak neni. Buffer mam nastaveny na in 5ms, out 14ms. Ale to pro direct monitoring nehraje roli. Pokud by v tom zvuku byly praskance, klidne ten buffer zvys.

brousek
Příspěvky: 10
Registrován: 01 dub 2012 21:45

Re: Zoom H4n - latence

Příspěvek od brousek » 17 dub 2012 20:41

Jo, díky. H4n přes direct monitoring funguje v pohodě (monitoring v Cubase vyplutý v H4n zapnutý). Problém je ale, když něco nahraju a poslouchám nahrané - tam je to zpoždění (samozřejmě je to slyšet jen když nahrávám k něčemu již předem nahranému - nejlépe, když nahrávám k metronomu v Cubase). Tobě to funguje v pohodě? Jaký používáš ovladače pro Zoom? Možná by mohl být problém přímo v H4n..

jardatop
Příspěvky: 329
Registrován: 30 led 2008 19:03

Re: Zoom H4n - latence

Příspěvek od jardatop » 19 dub 2012 01:35

Pouzivam H series ASIO driver:
http://zoom.co.jp/downloads/h4n/software/
K metronomu Cubase jsem nehral, ale hral jsem do nejake skladby a zadne zpozdeni tam nemam.
P.S.: Pouzivam Windows XP 32bit.

brousek
Příspěvky: 10
Registrován: 01 dub 2012 21:45

Re: Zoom H4n - latence

Příspěvek od brousek » 06 dub 2013 23:10

Ahoj, po roce bych rád obnovil staré, pro mě nedořešené téma. Omlouvám se za tak dlouhou pauzu..

Abych zopakoval můj problém:
Chci používat Zoom H4n jako externí zvukovku - při nahrávání několika stop postupně do Cubase le5 jsou stopy vůči sobě časově posunuté (způsob nahrání - nahraju první stopu, tu pustím - poslouchám a k ní přihrávám další, atd). Je tu ještě jeden problém - stopy byly pokaždé vůči sobě posunuty o různý čas. (I když to by mohlo být dáno příliš nízkým nastavením bufferu nyní je na 20 ms - jeho max a zatím je posunutí stop stále stejné.)

Použitý systém:
- Zoom H4n + Cubase le5
- počítač: MSI ms-6837d - Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU, T5250 @ 1.50GHz, 2,00 GB RAM
- buffer nastavený na 20ms (max. možnost) - aby zatěžoval počítač co nejméně (monitoring bych řešil přímo přes Zoom)
- Asio Driver For Windows XP (32bit) Version 1.0.4 - http://zoom.co.jp/downloads/h4n/software/

Napadlo mě udělat malý pokus:
- do Cubase jsem nahrál metronom
- dal jsem přehrávat a mikrofonem Zoomu nahrál výstup z reproduktorů (prakticky je to stejné jako bych zpíval do přednahráté hudby)
- výsledek je slyšet na nahrávce - do 6s nahrávky je pouze první stopa, po 6s se přidá druhá stopa - je velice dobře slyšet zpoždění (hlasů v pozadí si nevšímejte - nevýhoda garsonky :lol:) soubor wav

Snad ještě, volal jsem na technickou podporu do kytar.cz (obchod, ve kterém jsem kupoval Zoom). Řekli mi tam (možná jsme si jen špatně rozuměli), že to bude nejspíš počítačem a že se latence automaticky v DAW softwarech neupravuje - je potřeba stopu vždycky manuálně posunout. Vzhledem k tomu, co jsem vyčetl a co jste tu psali se stopa v DAWu kvůli latenci rozhodně manuálně neposouvá.

Takže se obracím zpátky na vás. Díky za jakoukoli reakci!

brousek
Příspěvky: 10
Registrován: 01 dub 2012 21:45

Zoom H4n - latence - vyřešení problému

Příspěvek od brousek » 09 pro 2013 08:50

Ahoj, po nespočtu nezdařených pokusů propojení Zoomu H4n se softwarem Cubase LE 5 jsem rezignoval a nainstaloval program Samplitude. Bez jakéhokoli složitého nastavování vše začalo fungovat správně. Při nahrávání dalších stop do programu (dle dříve přednahraného) je latence neslyšná. :D

Děkuji tedy všem zúčastněným a těm, kteří bojují se stejným problémem radím vys..te se na Cubes a pořiďte si jiný DAW system. Jen nechápu, že výrobce dodává Zooma s Cubase..

Odpovědět