Zvuk do TV

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Bacon
Příspěvky: 253
Registrován: 16 úno 2009 19:08

Zvuk do TV

Příspěvek od Bacon » 22 kvě 2011 22:57

Dobrý večer,

mám prosbu o pomoc. Mám za úkol dodat voiceover pro jeden pořad. Mou záležitostí je pouze komentář nahrát, vyrenderovat a odeslat. Jsem zvyklý nahrávat do -0.2 dB. Po odeslání zkušebního vzorku mi přišla odpověď, že ve střižně to tomu člověku ukazuje +5dB a že to mám přebuzené. Požadavky TV jsou prý -12dB až -9dB, viz:
Referenční úroveň zvuku je 0db digitálně tedy -12 dB od absolutní nuly. Zvuk příspěvku musí být normalizovaný na úroveň 0 dB – referenční úroveň, ojediněle špičky mohou dosáhnout max +3 dB (tj. – 9 dB od absolutní nuly).
Nahrával jsem v Reaperu, na masteru mám cca: +6dB RMS / -0.3dB peak.

Asi úplně dobře nechápu tyto poměry, a budu strašně rád za každou radu, příp. odkaz, kde to bude dobře popsáno. Snažil jsem se Googlit, ale bohužel jsem nic nenašel, asi špatná klíčová slova.

Dál by mě zajímalo, proč:
Jinak ten zvuk musi byt primo nahrany v ty hlasitosti -12db (ne ze se to ztisi az dodatecne). Ale tak to asi netreba psat... :)
Měl jsem za to, že pokud to natočím a hodím na to limiter bude jedno, jak to bylo nahráno, nebo se pletu? A zároveň by mě zajímalo, proč nelze ve střihovém programu prostě track s mým voiceoverem hodit na -x dB a mít klid.

Díky za odpovědi, které mi pomůžou v rozvoji ;)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od Pytkin » 23 kvě 2011 00:16

no s urovnami je to vzdy v TV zvuku velka alchymia .. same televizie presne nevedia poriadne zadefinovat , ako to vlastne chcu .. to vidis aj sam v tom co ti napisali .. zjavne si niekto zadefinoval z tych zmatkov , co maju telky na web strankach , ze nula je na -12dB a spicky mozu ist do -9dB .. Samozrejme je to cele nezmysel , lebo TV zvuk sa neda robit na spickovy merak ale porebujes nejaky merak ktory zobrazuje realnu hlasitost .. Najlepsie VU , alebo sa pouziva PPM meter ..

V kazdom pripade chcu od teba ten hlas aby peak mal na -12dB .. Tak isto ta druha vec je kravina .. ci to nahras do nuly a potom das dole o 12 dB alebo priamo nahravas do -12dB je uplne jedno ..

Bacon
Příspěvky: 253
Registrován: 16 úno 2009 19:08

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od Bacon » 23 kvě 2011 00:48

No, vzhledem k tomu, že u původní nahrávky mi ukazuje RMS nad 0dB a peak -0.3 a zadavatel píše, že mu to ve střižně píše +4 a více dB, tak on asi sleduje právě RMS a bude asi potřeba stáhnout to RMS na -9 (-12dB). Protože i když teď mám peak do -12.3dB, tak RMS je stále cca -4dB. Mám totiž pocit, že když mu to dám takto, tak mi to stejně opět vrátí.

Já to totiž chápu tak, že RMS je nějaká jakoby "průměrná" hodnota signálu (a ta by měla dosahovat -12dB) s tím, že špičky mohou dosáhnout -9dB. Ale možná to chápu vážně špatně. Jsem v tomto oboru nováček, zatím jsem točil se zvukařem, ale teď potřebuju něco natočit sám a chci dodat podklady v pořádku tak, aby byl zadavatel spokojený a já měl otevřené dveře k další spolupráci. :)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od Pytkin » 23 kvě 2011 00:54

jak mozes mat RMS nad 0dB ?

alebo peak -12 a RMS -4 ??? to je hovadina ..

Co sa tyka toho strihaca .. spytaj sa ho , podla akych metrov to chce .. ved to je prave ten chaos .. ked ti niekto povie , ze nula ma byt na -12dB , a nepovie na akom metri , tak je to informacia uplne k hovnu ..

slide
Příspěvky: 4
Registrován: 23 kvě 2011 00:46

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od slide » 23 kvě 2011 01:17

problém je v odlišnosti měření....v tech. podmínkách TV kanálů se dnes uvádí prakticky jen dvě důležité hodnoty záznamu, referenční úroveň a max. peak. Ref. bývá většinou -18dBFS (to je btw i dle EBU, SMPTE je -20dBFS), ale může se lišit pro různé stanice. A max peak bývá skutečně -9dBFS pro současný broadcast. Jedná se tedy o hodnoty udávané pro digitální záznam (FS pro "full scale")! Jinými slovy tvůj záznam/mix nesmí překročit hodnotu -9dBFS. Praxe je taková, že by (v ideálním případě) úroveň hlasitosti tvého záznamu neměla klesnout pod udávanou ref. a současně nepřekročit požadovaný peak, tím získáš představu o tvém dostupném dynamickém rozsahu.... RMS s tím nemá co dělat a není součástí kontrolního měření. Další věc je měření VU, které má určitý vztah k materiálu, ale to by sis mohl už nastudovat sám později, teď ti stačí vědět, že nesmíš překročit stanovenou peak hodnotu.

Bacon
Příspěvky: 253
Registrován: 16 úno 2009 19:08

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od Bacon » 23 kvě 2011 01:33

Dobře, zkusím se zítra zeptat... V Reaperu na masteru jsou dva měřáky, nastaveno mám, že horní popisek je RMS, dolní peak. To mi zobrazí +7.6 dB RMS a -0.3 dB peak.

Když zapnu Waves PAZ Meters, nastavím Detect peak a response 50, dostanu L a R peak -0.3dB a SUM +1.5 dB.

Navíc se teď dívám do toho samotného Reaperu, a ten má v nastavení meterů ještě nějaký Display offset, který je (defaultně, mám Reaper pár dní) na 14 dB, a když ho nastavím na 0dB, vestavěný meter ukazuje na masteru cca -7 dB RMS a peaky pořád do -0.1 dB.

Takže nejjednodušší bude, když to udělám tak, abych měl max -12dB peak a prostě uvidím, co na to řekne zadavatel... Stejně mi to přijde divné, protože předpokládám, že i on v tom střihovém SW stejně dá na výstup nějaký limiter...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od Pytkin » 23 kvě 2011 01:33

no ale FS nic neriesi .. do -9dBFS dokazes narvat signal jaky chces .. prave v technickych normach sa vacsinou uvadza VU meter .. Co je vlastne jedine spravne .. Alebo PPM meter .. FS nijak nezaruci , aby vsetky relacie hrali rovnako .. Keby telkam stacila FULL SCALE , to by sa nam lahko zilo ..

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od Pytkin » 23 kvě 2011 01:37

bacon : jo ten offset +14dB by mohol robit to , ze ti RMS ukazuje vysoko .. RMS -7 a peak -0.1 , tak by to nejak malo byt .. v kazdom pripade ak chces robit zvuk do telky , potrebujes seriozny merak .. a nastuduj si tuto bibliu .. http://www.dk-technologies.com/download ... Levels.pdf

slide
Příspěvky: 4
Registrován: 23 kvě 2011 00:46

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od slide » 23 kvě 2011 02:10

pytkin: nedělej mu v tom zmatek :-) na jasnou otázku má dostat jasnou odpověď. Metodika je jasná, byť zadavatelem trochu zašmodrchaná. Jaký signál narveš do -9dBFS je čistě jen tvá věc, QC oddělení jen zkontroluje zákl. parametry a hotovo. Proto "loudness war" i v TV. Trochu se to zlepší příchodem digi televize, ale to tady ještě není aktuální.....takže: -18dBFS odpovídající 0VU (elekrických), v jeho případě možná -12dBFS a max peak nepřesahující -9dBFS. Vše.

Bacon
Příspěvky: 253
Registrován: 16 úno 2009 19:08

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od Bacon » 23 kvě 2011 02:37

Přečtu odkaz, snad budu o něco moudřejší, aspoň o trošku a budu schopný dodat materiál v pořádku.

Mezitím jsem se snažil, snažil a povedlo se mi to udělat tak, že teď mám peaky do -12dB, ať už v ACIDu nebo v Reaperu, a to pomocí interních či VST meterů. Jen teda pořád při použití Waves PAZ Meters mám sice L/R -12dB, ale ten modrý, prostřední SUM ukáže cca -10.6dB.

Ufff, už to neřeším, zkusím poslat zadavateli a uvidím, jaká bude odezva. Předpokládám (a doufám), že to tak bude stačit. Když se podívám na ten waveform výsledného voiceoveru, stejně je to jedna velká peak rovina, protože je tam samozřejmě spousta komprese + limiter.

Kdyžtak tady je původní verze: A tady ta, co se mi konečně podařila udělat (tedy peak do -12dB): Případně ještě verze bez jakýchkoliv úprav:
Samotný voiceover raději neřešit, bylo to první čtení na hrubo, abych měl ukázku a měl z čeho vycházet (zvolnit, přidat, důrazy, atp.).

Bacon
Příspěvky: 253
Registrován: 16 úno 2009 19:08

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od Bacon » 23 kvě 2011 08:16

Možná se někomu bude hodit celkem zajímavé čtení, včetně příkladů:

http://www.eramp.com/david/audio_contra ... _techs.htm

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od Pytkin » 23 kvě 2011 10:20

slide : ale u nas je to trosku inak ako u vas .. u nas maju vsetci meraky a meraju na vstupe a vratia ti kazetu , ked to neni ako ma byt .. u nas je zakon na hlasitost a pokuty na to .. a my sme robili 0 VU na -14dBFS .. i ked to je strasne relativne , ked montujeme dokopy analog s digitalom ..

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od Pytkin » 23 kvě 2011 10:24

Bacon : ty mas dodat voiceover .. preco riesis kompresiu ? sak to si bude riesit zvukar , ktory bude robit kompletnu posprodukciu .. naco to ty komprimujes ??

pocuvam ten tvoj VO a hned v uvode je pocit strih .. to tak chces mat ?

Bacon
Příspěvky: 253
Registrován: 16 úno 2009 19:08

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od Bacon » 23 kvě 2011 11:01

@Pytkin: Nene, tohle byla jen kontrolní nahrávka, právě kvůli vyzkoušení. Je tam střih, ten samozřejmě v ostré verzi nebude, ta bude komplet nahrána od znova. Předpokládám, že kdo bude dělat zvukovou postprodukci, se nebude zabývat mým voiceoverem. Přece jen je to nízkonákladovka a ze zadání to chápu tak, že mám dodat -hotový- voiceover s -12dB peak, se kterým už nikdo dál hýbat nebude. Ale dobrá připomínka, pro jistotu se na to ještě výslovně zeptám :)

Díky za trpělivost.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Zvuk do TV

Příspěvek od Pytkin » 23 kvě 2011 11:32

bacon ; no ale finalny zvukar sa ma zaoberat vsetkym .. aj voice overom .. aspon my sme to tak vzdy robili .. ale zase mozes chciet si sam vytvarovat svoj hlas .. cize vtedy je finalizacia ziaduca ..

Odpovědět