mám prosbu o pomoc. Mám za úkol dodat voiceover pro jeden pořad. Mou záležitostí je pouze komentář nahrát, vyrenderovat a odeslat. Jsem zvyklý nahrávat do -0.2 dB. Po odeslání zkušebního vzorku mi přišla odpověď, že ve střižně to tomu člověku ukazuje +5dB a že to mám přebuzené. Požadavky TV jsou prý -12dB až -9dB, viz:
Nahrával jsem v Reaperu, na masteru mám cca: +6dB RMS / -0.3dB peak.Referenční úroveň zvuku je 0db digitálně tedy -12 dB od absolutní nuly. Zvuk příspěvku musí být normalizovaný na úroveň 0 dB – referenční úroveň, ojediněle špičky mohou dosáhnout max +3 dB (tj. – 9 dB od absolutní nuly).
Asi úplně dobře nechápu tyto poměry, a budu strašně rád za každou radu, příp. odkaz, kde to bude dobře popsáno. Snažil jsem se Googlit, ale bohužel jsem nic nenašel, asi špatná klíčová slova.
Dál by mě zajímalo, proč:
Měl jsem za to, že pokud to natočím a hodím na to limiter bude jedno, jak to bylo nahráno, nebo se pletu? A zároveň by mě zajímalo, proč nelze ve střihovém programu prostě track s mým voiceoverem hodit na -x dB a mít klid.Jinak ten zvuk musi byt primo nahrany v ty hlasitosti -12db (ne ze se to ztisi az dodatecne). Ale tak to asi netreba psat...
Díky za odpovědi, které mi pomůžou v rozvoji