Zvuk Live projektu - breakbeat

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
howska dc

Zvuk Live projektu - breakbeat

Příspěvek od howska dc » 19 kvě 2006 12:49

Ahoj vsichni! Predem se omlouvam, jestli me dotazy budou uplne dementni, ale nerad bych podelal rocni praci za dva dny....:-) K veci: Sestavil jsem live projekt (stylem - prevazne breakbeat) a chystame se na podia v sestave masiny + bici + vokal. Jde mi o to, jak z toho vytahnout co nejlepsi zvuk - takze ted tady nebudu resit bici a asi ani ten vokal.. K equipmentu, co mam k dispozici: 2x cd player (Numark), Dj mix se sendama, kaoss pad, roland mc 303 a pak jeste nejaky vicekanalovy mixak, ktery bubenik pouziva na zvuceni jinych kapel - predstava je takova, ze zaklad pojede z CD, ktere obcas prozenu Kaossem a k tomu nejake ruchy z Rolanda.. ted k otazkam:

1) Bubenik potrebuje click - jediny co mne napadlo, je do jednoho kanalu CD click a do druhyho track - napada nekoho neco lepsiho?!

2) Podotazka k c 1: mam zaverecny mix tracku - do toho jednoho kanalu na CD mam prevest track do mona (coz mi znelo tak nejak divne - plose - ale to je celkem jasny..:-), nebo pouzit jen jeden kanal z mixu tracku a nemonit (podotykam, ze moznosti sterea jako nejake prulety z prava do leva prakticky nepouzivam)?! Popripade nejaka jina cesta?!

3) Jelikoz budou bubny i live, tak nechat originalni bici v tracku tak jak jsou, nebo stahnout?! Rad bych zachoval zvuk bicich z tracku tak jak je, protoze live bici maji trochu jinou barvu - zaroven bych se rad vyhnul tomu, aby byli zdvojeny bici pri nepresnostech - moje predstava je takova, ze hlavni bici pojedou z tracku a live bubny budou spis prizvukovat. Pak ale budou casti, kde zas pojedou jen live bici .. Mate k tomu nejake pripominky nebo osobni zkusenosti?!

Diky za odpovedi!!

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit » 19 kvě 2006 15:00

sorry howska ale live z cd, to je trosku trapny ne? jako chapu live setup ke kterymu jsou dva playery a dj obstarava atmosku pred a po...
nebo teda setup podobne jako to maj face2face. zaklad je dj, kterej hraje normalka set, jenom uzpusobenej sestave zivejch hracu (napr.: kdyz tam bude zpevacka - zadny vokaly z desek..) s face2face hraje mataro, kterej hraje na el. bici. ale ty bici maj perkusivni nebo efektovej charakter, ne klasika set, kterej by se mlel s bicima na deskach.
dalsi blbost je podle me click. bubenik musi mit monitor a hrat bez clicku a drzet si tempo a rytmus podle toho co slysi - znovva rikam myslim, ze by to mel bejt spis perkusionista nez bicak, aby to davalo nejakej smysl...

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit » 19 kvě 2006 15:05

jo a jeste face2face to maj tak, ze dj ma do odposlechu jen svoje desky, aby ho nerozptylovali live hraci. logicky, muzu potvrdit i blba kytara nebo sago do dj monitoru dokazou pekne lizt na nervy, natoz bici...

howska dc

Příspěvek od howska dc » 19 kvě 2006 15:15

nemyslim... takhle hraje spousta kapel - at uz treba freestylers, tak treba i skyline... a kdyz bubenik chce click, tak ho dostane.. formou jsem si jistej - potrebuju radu jak to nejlip zvladnout pri danejch technickejch podminkach... ale diky za odpoved...

Hawkens

Příspěvek od Hawkens » 19 kvě 2006 15:27

Ono sa to skor riesi (v kapelach resp. skutocnych liveactoch) tak ze mas ten "click track" len napriklad nieco hajtkove, napriklad hajtku na kazdy dobu + kazdu 4-tu vyraznejsiu. Podla toho sa bubenik orientuje, resp. nestraca tempo, ma to pre neho funkciu metronomu. Trebars niekde na koncerte Lucie som to videl tak ze bicman mal do sluchadiel pusteny nejaky loop a podla neho bubnoval, aj druloop siel do repro a na zaznam, ale len niekde na pozadi.

V tej tvojej zostave by som tiez povedal ze fakt tazko hovorit o nejakom live hrani, to je skor DJing s doplnenim bicich a vokalu. V idealnom pripade by si mohol pustat skladby nie z CD, ale z multitrack recordera a bicie by si mal na 1 alebo 2 sabliach a tie by si podla potreby a chute stiahol alebo vytiahol. Pravda, to by skomplikovalo prechod z jedneh skladby do druhej, resp. nebolo by to mixovane v DJ-style.

howska dc

Příspěvek od howska dc » 19 kvě 2006 15:42

No - tohle je podstatne zajimavejsi, ale stejne to myslim neresi muj problem.. ale hajtky dobry... Jinak co je "Djing" a co "live" - pokud budu hrat jen svoje vlastni veci ve formach spis "songu" nez "tracku", tak to je podle mne live a ne Djing - ale to je uplne fuk.. i kdyz na to budu asi trochu haklivej..:-)) - prave proto jsem prestal jako DJ, abych mohl hrat vlastni veci pod svym jmenem..... a ten vicestopy harddisk by byl samozrejme super - ale bohuzel neni k dispozici...

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit » 19 kvě 2006 16:33

ja taky nemam rad slovickareni a skatulkovani, ale pod live si jednoznacne nepredstavuju pousteni (ani vlastnich tracku) z cd. live musi mit v sobe naboj experimentu, ze ani ty ani lidi dopredu nevite co bude presne nasledovat. a zvlast kdyz jde o tanecni hudbu. lidi se ti chytnou u nejaky pasaze a kdyz to bude live, pekne si to vychutnas a nechas je v tom vykoupat, kdezto z cd...
urcite chapes co tim myslim.
hele ten napad, ze to budes hrat z jednoho kanalu je divnej, ale asi jedinej moznej jestli chces klik a zaroven hrat z cd.
podle me proste jestli chces full bici live, tak by v nahravce bejt nemely, drummer by mel dostavat klasickej klik do sluchatek, a bylo by to. to je ale s cdckama divny. proc na nich tak trvas? komp s abletonem by znamenal daleko lepsi a sirsi moznosti.

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit » 19 kvě 2006 16:43

jeste me napadla takova scifi moznost. ze by se ten klik do toho sterea nejak zakodoval a bubenik by mel dekoder a pak do sluchatek - myslim princip dolby pro logic, ale je to scifi...

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 19 kvě 2006 16:53

No a nebo si misto CD prehravace vzit SACD nebo DVD s vestavenym dekoderem a zvuk rozkodovat do AC3 s tim ze click v jednom kanalu a jeste jich spousta zbyva na nekolik stereo tracku (no, dva) :)

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 19 kvě 2006 16:58

Ale rozumnejsi je snad poridit si nejakej multitrack ne ? Treba neco od Bosse, vim ze se to tu uz kdysi probiralo...

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit » 19 kvě 2006 16:59

to me samozrejme taky napadlo, ale on bude mit howska asi djsky cdplayery s pitchem. kdyby se mu zachtelo djsky dvd, tak to umi pioneer... je to ale za ranec
jo a jinak z actrojky ma samozrejme stereo plus click plus tri kanaly. stereo click by mohl bubenika moc rozmazlit ;)
Naposledy upravil(a) biscuit dne 19 kvě 2006 17:02, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 19 kvě 2006 17:00

Jo aha, to jsem nejak prehledl... :oops:

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit » 19 kvě 2006 17:02

no ja to taky nevim jiste :oops:

howska dc

Příspěvek od howska dc » 22 kvě 2006 15:10

jj - dikes za rady... ty playery jsou u mne nutnost z toho duvodu, ze je jednak mam, jednak jsem na ne zvyklej a pak tam ta volnost "live" muze byt i v tom, ze tam z druhyho playeru muzu primichavat prakticky cokoliv - takze vlastne muzu v klidu i ten track natahnout podle potreby (ale jelikoz maj ty veci docela pevnou strukturu - jedeme skoro format sloka + refren - tak to moc nepredpokladam)...

jinak se mi uplnou nahodou podarilo mozna vyresit ten problem s trackem v mono kanalu - debatovali jsme o tom s bubenikem a nemohli najit reseni, az jsem si posteskl "mit tak ten harddisk recorder..".. a on mi povida: "cece, ja mam vlastne jeden ve skrini - zvladne osm stop.."...:-)) - takze ted jen vyzkouset, jaka forma pro nas bude nejlepsi... moznosti tu jsou..:-)

howska dc

Příspěvek od howska dc » 23 kvě 2006 16:35

tak sice harddisk je, ale stejne bych mel radeji jeste zalohu na DVD s tim AC3... ale vubec nevim, jak na to.. Muzete mi poradit?!

Odpovědět