jazzym píše: je jedno či som nazval maximalnu velkost amplitudy hlasitostou...
neeeeni !

paradajka neni velka ceresna !!!
jazzym píše: chcel som objasnit približnym výpočtom kolko sa dá dosiahnuť škály dynamiky s 24 bitmi pri škálovani ktore bolo použite pri 16bitoch. Ale už sa mi nechce hladat vzorec na vypočet logaritmickej krivky, ..
no ved toto.
PREKVAPENIE - pri "zachovani skalovania", ktore bolo pouzite pri 16 bitoch, dostaneme s 24bitmi dynamicky rozsah presne 144dB !
cize presne o 48dB viac ako 96dB, ktore mame pri 16 bitoch.... Kedze sme pridali 8 bitov, cili 256 moznych hodnot, celkova "dynamika" moze stupnut 256x.
Kazdy dodatocny bit nam zdvojnasobi moznu amplitudu a prida 6dB. O vnimanej hlasitosti to ale vypoveda malo...
Takto to vymysleli mudri ludia, aby sa to lahko pouzivalo.

Zavislosti za tym su samozrejme zlozitejsie...
jazzym píše: je jedna vec ku ktorej som sa chcel dostať , chcel som vlastne zistit ake informacie sa zskavaju pri samplingu ,. a ako som sa dopatral tak len suradnice ktore udava bod na grafe kde je x čas a y hlasitosť .
ak pominieme ten tvoj problem s terminom hlasitost, tak ano, iba toto sa meria - vyska amplitudy Y v case X = sila tlaku Y v case X, na mikrofon M. nic vic.
jazzym píše:Niektori hovoria o menej kvalitnych prevodnikoch , ale mne to teraz pripada že moc velky problem zistit v jednej dobe aky je hlasny signal nezmeni nič na kvalite signalu .. rozumieme sa? .. niektori hovoria že prevodnik ma tvrdy zvuk a pod ..
Merias polohu kmitu. Ak ju zmerias zle, mas zly signal. Zle zmerana hodnota amplitudy Ti tam nieco pridava alebo ubera (frekvencie, ktore tam nepatrili).
Zjednoduseny priklad: mas sinusoidu 50Hz a merias na 44100 miestach... z toho sa Ti jedno meranie nepodari o 2%.... v tomto mieste Ti zrazu priskoci vysoka frekvencia (napr. 2Khz), ktora tam nemala byt, iba chybou merania 50Hz signalu !!!!
A aby to nebolo malo (vid krivky citlivosti) - ucho je na nu ovela citlivejsie, ako na tu 50Hz sinusoidu, takze ju pocujes jak prasa...
Teda spat k tvojej otazke - pridanie vysokych frekvencii chybou merania moze vytvorit zdanie "kovu" - tvrdosti prevodnika.
Jasnejsie ?