Audio interface / preamp
Re: Audio interface / preamp
je to takova mistni klasika. jeden prispevek, obvykle prvni od tazatele vubec, zpusobi bouri uvah a rozboru, pricemz je velmi casto dotaz tak mlzny, ze to po par prispevcich nabere vlastne uplne absurdni rozmer, jak se vsichni predhanime, na zaklade kusych az pomatenych informaci, v pomoci cloveku, ktery to necte a nereaguje 

biscuit, co je nepochopitelne na tom, ze lacna zvukovka zacina skreslovat pri vytoceni volume knobu cez hranicu svojej schopnosti zvuk este neskreslovat? Uplne bezny jav pri low-endoch, vsetky zvukovky, ktore som doteraz mal, to viac alebo menej robili vsetky.
ja by som len, ze sluchatka max 35 ohmove .. to je dobry dovod, preco to bude skreslovat .. Tieto sluchatka okolo 30 ohmov su dobre von do hlucneho prostredia , lebo hraju hlasno .. Viac ohmove budu hrat tichsie .. Ohmov zakon snad este stale plati .. A kedze tam pojde mensi prud , je mensia pravdepodobnost , ze budu zkreslovat ..
ivanb: o jakym volume knobu mluvis? co tim knobem ridis? normalni zvukova karta zadny volume knob nema - vystup ma analogove nastaven na fix, nebo se meni krokove (u pokrocilejsich karet pro uzpusobeni vstupu, do ktereho signal ze zvukove karty smeruje - typicky -10 dBV, +4 dBu, hi gain).
pytkin: no jo no, co dodat
neni to nic osobniho, ale tady proste nekdy to technicke povedomi mizi v mlze a pak to takhle dopada...
pytkin: no jo no, co dodat

neni to nic osobniho, ale tady proste nekdy to technicke povedomi mizi v mlze a pak to takhle dopada...
biscuit, pisem zo skusenosti s mojimi zvukovkami. skratka, ak som maval mix na urovni, kedy som to potreboval dohnat s volume na zvukovke, islo to do skreslenia - bud zvukovka alebo sluchadla, to teraz posudit neviem, ale najskor to tipujem na zvukovku, lebo na tych istych sluchadlach som pocuval hudbu aj ovela hlasnejsie a nekreslili. vysokoimpedancnymi sluchadlami si nepomozem, lebo ten vystup na tych zvukovkach na ne neboli prisposobene, a zrejme asi ani tazatel, takze z mojho pohladu su tych 35 ohmov kompromis, aby som dosiahol dostatocnu hlasitost. ja sa nesnazim znevazit vase znalosti, pisem na zaklade mojich skusenosti, tot vse.
ivane, nikdo si nemysli, ze neco znevazujes. jen do toho trochu zanasis mlhu. zkus se nad tim zamyslet technicky. sluchatka mohou zkreslovat jen tehdy (kdyz nejsou mechanicky poskozena), pujde-li do nich tak silny signal, ze to uz ten menic uvnitr nebude zvladat. v opacnem pripade je zkresleni vzdy zpusobeno zdrojem signalu. zdrojem signalu pro sluchatka je v prvni urovni sluchatkovy zesilovac. i kdyz je integrovan u zvukove karty, rozlisujme prosim (abychom si rozumeli a dobrali se k nejakemu obecnemu zjisteni), ze se jedna o analogovy obvod sluchatkoveho zesilovace a nerikejme mu zvukova karta. stejne tak, putuje-li signal z nejake externi karty do reproduktoru - musime v prvni rade resit, jak je zvukova karta konstruovana a ma-li nejakou kontrolu sily vystupniho signalu, co ta vlastne dela - tedy jaka je uroven signalu v jake poloze potenciometru. dale jestli je potenciometr jen pasivni prvek, ktery snizuje vystupni uroven signalu (napr. linkovou), nebo naopak, jestli se jedna o nejakou formu zesilovace, ktera signal nejake (napr. linkove urovne) jeste zesiluje. tohle vsechno musime dat do souvislosti se vstupnim obvodem vykonnoveho zesilovace (at uz je integrovan v aktivnim reproduktoru, nebo predrazen pasivnimu reproduktoru). tenhle vstupni obvod ma taky nejake parametry - zejmena impedanci a vhodnou vstupni uroven signalu a taky ma nejakou regulaci vykonu. s tim vsim se musi pracovat a vse musi byt vzajemne v souladu. to, ze to pak nekde pri nejakejch urovnich kresli muze bejt jen dusledkem prehlizeni neceho podstatnyho. tedy ne chyba zarizeni, ale uzivatele...
biscuit, ok, ale opytam sa teda takto - akoze skreslenie zvuku kazdej jednej zvukovky, bez ohladu na kvalitativnu kategoriu, s vytocenym volume na sluch. vystupe naplno nie je sposobene zvukovkou samotnou, ale inym faktorom?
taketo skreslenie by malo byt sposobene skreslujucimi sluchatkami, alebo prebudenim sluchatkoveho zosilovaca (sluchatka maju malu impedanciu a ten zosilovac nevie dodat taky velky prud) ..
pravdepodobne jak pise pytkin. ale nemuzu slouzit, protoze jak rikam, nikdy jsem to nezazil.
kazdopadne kdyz vezmeme v potaz ten nejvetsi lowend bez asio ovladacu (integrovane zvukovky), tak z jejich vystupu zadne slysitelne zkresleni (v pravym slova smyslu) tezko kdy uslysis - vystup = linkovy vystup zapojeny odpovidajicim zpusobem do dalsiho zarizeni viz popis vyse.
kazdopadne kdyz vezmeme v potaz ten nejvetsi lowend bez asio ovladacu (integrovane zvukovky), tak z jejich vystupu zadne slysitelne zkresleni (v pravym slova smyslu) tezko kdy uslysis - vystup = linkovy vystup zapojeny odpovidajicim zpusobem do dalsiho zarizeni viz popis vyse.
Preto som napisal v mojom prispevku // to skreslenie si predca uz musel pocut skor//. Ale ako tu niekto pisal darmo sa tu budeme dohadovat ked nas clovek nam neodpisal. Nakoniec vysvitne ako to tu uz zaznelo -- nemusi byt problem v HW.
IvanB - nerozumiem tomu slovu dohanat z volume na zvukovke. Co tym presne myslis?
IvanB - nerozumiem tomu slovu dohanat z volume na zvukovke. Co tym presne myslis?
No jsem zvědavý, jestli sem tazatel ještě někdy zavítá a trochu nám to osvětlí
P.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 26 srp 2022 15:32, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Doplnění textu.
Důvod: Doplnění textu.
concord, ale toto sa predsa nevola dokaz, ale svedectvo.
A svedectvo sa deli na doveryhodne a nedoveryhodne.
A to je dovod, preco sa pri dokazovani pre sudom uprednostnuju dokazy pred svedectvami...
biscuit, ze AWE32 ...
To boli casy... Ked som potom mal AWE 64 Pro Gold, skoro som od stastia pustil do gati... 
Ale bacha - vtedy tie zvukovky fakt nestali 45€ ! Okrem mikrofonneho preampu (ktory bol katastrofa) ta AWE64 mala dost slusny zvuk. Aj prevodnik, aj ten wavatable syntezator, aj efekty.
A svedectvo sa deli na doveryhodne a nedoveryhodne.
A to je dovod, preco sa pri dokazovani pre sudom uprednostnuju dokazy pred svedectvami...

biscuit, ze AWE32 ...

Ale bacha - vtedy tie zvukovky fakt nestali 45€ ! Okrem mikrofonneho preampu (ktory bol katastrofa) ta AWE64 mala dost slusny zvuk. Aj prevodnik, aj ten wavatable syntezator, aj efekty.
holy moly tu sa to rozjeloIvanB píše: ↑24 srp 2022 15:31Pri -6dB je podľa mňa normálne, že pri lacnej zvukovke ideš do skreslenia, keď pridáš hlasitosť tak, aby si mix dobre počul. O jednej stope -12dB (napr. keď dáš len solo na bicie, ako píšeš) ani nehovoriac. Na lacných zvukovkách sú tie HP vystupy katastrofa. Že vraj sa to tak "nemá robiť", ale ja mám na master buse vždy limiter/maximizer pri mixovaní, tiž práve kvôli podobnému problému, ako píšeš.
P.S. Oveľa silnejšie slúchadlá ako máš tie AKG K52 asi ani nenájdeš.

obzvlast v organic house sa klade doraz na organicky znejuce bicie / perkusie, dobru stereo sirku a vela vyhravok s reverbmi a delaymi a ja proste chcem pocut kazdy jeden detail. Lexicon som kupoval v tom ze sice to je lacna zvukova karta a zaostava podla recenzii v nahravani zivych nastrojov co ja nerobim takze na moj ucel som myslel ze bude postacovat a postacovala do tej doby nez som zacal riesit gainstaging. Takze co by ste mi panove doporucili do 500 eur , sluchadla + interface. edit: co hovorite na kombinaciu steinberg ur22c + Beyerdynamic DT 770 PRO 80 Ohm ?