Audio interface / preamp

Interní a externí zvuková rozhraní
agn

Audio interface / preamp

Příspěvek od agn »

Zdravim osadenstvo, rad by som sa prosim vas poprosil o radu ohladom mojho maleho problemu :D Davam si dost zalezat na gain-stagingu celeho mixu, vacsinou to robim tak ze na master dam utilitu s +6db a vsetky nove stopy ktore pridam maju gain od -16 do -6 a cely master taham do 0db a po vypnuti utiliti na masteri by som mal mat mix na cistych -6db co sa mi aj dari , celkovo si davam zalezat na tom jak to znie ale problem je v tom ze mam asi low hardware na mixovanie na takej nizkej urovni totizto aj ked zvuk spravim ovela cistejsim niekedy je situacia naozaj taka ze potrebujem este pridat volume ze potrebujem nieco viac pocut , tak pri pridani volume na audio karte (lexicon alpha) uz pocujem distortion a ked si pridam na mastri miesto +6db , +12 (teda to dotiahnem na 0 db) tak pocujem super distortion tiez :D otazka uz je teda jasna, poradte mi hardware ktory mi umozni lepsie pocut na nizkych db bez toho aby pridanie volume ci na zvukovke alebo na mastri nesposobilo distortion ale aby som napriklad ked si vysolujem iba drum skupinu ktora peakuje niekde pri -12 db ju mohol pocut tak hlasno a hlavne cisto ako keby som na mastri nic nemal a proste iba mixoval po strop. Bohuzial aj sluchadka su low (akg k52) ale planujem kupit lepsie ked bude viac penazi co je vlastne aj otazka cislo 2 ze ake :D a okrem silnejsich sluchadiel by som mal co kupit? preamp pre sluchadla ? alebo novu zvukovku .. halp plz

Pytkin
Moderátor

Re: Audio interface / preamp

Příspěvek od Pytkin »

urcite novu zvukovku .. Lexicom Alpha je naozaj basic model .. zvukovka nemoze skreslovat , ked pridavas na nej volume ..

MDudas

Příspěvek od MDudas »

No neviem, to bude nejaky problem s know-how nacitanym na internete...
Standardne dnes software mixuje 32-bit floating point - to je taka dynamika, ako prasa.
Nemas tu hlasitost tak nizko, ze ju potom brutal dohanas hardwarovou hlasitostou ?
+6 ci +12dB by normalne nemal byt problem.

Napr. neni to tak, ze spicky (aj s bicimi) mas na -6dB a to este aj bez nejakeho osetrenia ? (kompresor/limiter, ...)

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Hmm...nezapomenout ovšem na to, ze A/D i D/A převodníky jsou pořád s fixním bitovým rozlišením a tím pádem tě nějaké "32bit float" nijak nezachrání; stejně musíš respektovat převodník.

Přikláním se k tomu, že problém bude zcela jistě mimo HW.

P.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

mne prijde cely ten tvuj gainstaging jako uplna kravina. na co potrebujes mit vyslednej mix na -6 dB? co to je "utilita" (myslim jakej plugin, nebo co tim nazyvas)? v cem michas?
Naposledy upravil(a) biscuit dne 24 srp 2022 17:43, celkem upraveno 1 x.

IvanB

Příspěvek od IvanB »

Pri -6dB je podľa mňa normálne, že pri lacnej zvukovke ideš do skreslenia, keď pridáš hlasitosť tak, aby si mix dobre počul. O jednej stope -12dB (napr. keď dáš len solo na bicie, ako píšeš) ani nehovoriac. Na lacných zvukovkách sú tie HP vystupy katastrofa. Že vraj sa to tak "nemá robiť", ale ja mám na master buse vždy limiter/maximizer pri mixovaní, tiž práve kvôli podobnému problému, ako píšeš.

P.S. Oveľa silnejšie slúchadlá ako máš tie AKG K52 asi ani nenájdeš.

concord
Vybavení

Příspěvek od concord »

Ked chces mixovat/mastrovat/nahravat na profi urovni tak by som investoval do profi zvukovky. Ak to je konicek tak kludne investuj do nejakej lepsej. Nemixujes predpokladam prvy krat/ to skreslenie si musel pocut ze tam je.

IvanB

Příspěvek od IvanB »

pavlii píše:
24 srp 2022 13:48
Přikláním se k tomu, že problém bude zcela jistě mimo HW.
Pavlii, ty si už asi dlho nemixoval na amatérskej zvukovke, že jo? :wink:

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

No upřímně jsem asi nikdy nedělal na zvukovce typu Alpha. Tyhle zvukovky kreslí zvuk ještě předtím, než přeleze 0 dBFS?

P.

IvanB

Příspěvek od IvanB »

Jasne. Lacne zvukovky kreslia uz aj na 70-80% svojho volume, nic neobvykle. Oni su proste stavane na nejake akoze posluchove optimum, kedy to este nekresli, ale akonahle prejdes volume knobom cez toto optimum, ide to do skreslenia. Nie ze mixy, ale hotove profi komercne mastre sa nedaju hlasnejsie pocuvat, bez toho, aby to neslo do distorzie. A v kombinacii s vysokoimpedancnymi sluchadlami to je este vacsie peklo. Proste to mas podobne ako skoro so vsetkym - nejaku priemernu zataz to vydrzi, ale ked od toho chces viac, tak zacnes chapat, preco to bolo tak lacne :)

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Hmm...volume knob nemá s dBFS nic společného, to je úplně jiná věc. Rohle je pak problém výstupu ZA převodníkem, to pak ale musí kreslit jakýkoli zvuk a tím pádem to je nepoužitelné (ale každému to muselo docvaknout celkem rychle - při poslechu MP3, při přehrávání videa a tak podobně). Pokud ne, tak pak samozřejmě smůla.

P.

IvanB

Příspěvek od IvanB »

Vsak nikto dbFS s volume knobom ani nedva do suvislosti. Pricina je na 99% kvalita HW, nie uroven dbFS. Ono je rozdiel pocuvat beznu hudbu, ktora je vacsinou mastrovana skoro na doraz k 0.0dB (to ti zvladne uspokojivo vacsina low-end zvukoviek) a rozdiel tlacit hlasitost mixu s -6dB (pripadne este s nizsim, navyse zrejme este aj frekvencne nevyvazenym, pokial clovek nie je profik) na zvukovke volume knobom. V tom pripade je prva pomoc ako pisem - maximizer/limiter na master buse, bez toho by som sa ja s mojou tiez vlastne low-endovou zvukovkou nezaobisiel, a dokonca aj komercnu hudbu, aj s relativne hlasnymi sluchadlami, ked trochu viac osolim, ide kopak uz do skreslenia.

Ale aby som len nezvanil, moja rada pre agn je:
- hladat zvukovku s co najkvalitnejsim sluch. vystupom, ak je priorita mixing na sluchadlach (primarne by som isiel po znackach Focusrite, Audient...)
- sluchadla max. 35-ohmove
- alebo mixovat s limiterom na master buse (a samozrejme pred exportom tracku pre mastering vypnut)

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Jo. Ale uznej, že když já zmíním pouze dBFS a ty odpovíš "jasné", tak to vypadá blbě.

Jinak u té zmíněné impedance pozor na náchylnosti ke kreslení.

P.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ja nevim. proslo mi rukama uz hodne zvukovek, pocinaje AWE32 a nikdy jsem se s nicim takovym nesetkal. hlavne porad nerozumim proc by to melo zkreslovat dole. zkresleni je vzdycky zpusobene prebuzenim. podle me se tady pletou hrusky s jabkama...

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Já si taky myslím, ale těžko takhle soudit. Ještě poznámka: gain-staging není jen o té úrovni na stopách, ale je to o celém řetězci. Navíc mi přijde ta věc na masteru jako úplná zbytečnost. Míchal bych do lehce pod 0 dBFS (protože nulu to už obvykle hlásí) a pro export pak stáhnul master fader na požadovanou úroveň.

P.

Odpovědět