Gliče a krekly :) na zvukovce

Interní a externí zvuková rozhraní
Odpovědět
Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Gliče a krekly :) na zvukovce

Příspěvek od Kermitak » 22 bře 2006 11:35

Ahoj, mam zajimavy problem s RME HDSP 9632 ve WinXP. V nekterych aplikacich mi vytvari ruzne prskani a cukani pri prehravani. To prskani je dvojiho charakteru. Bud to prska asi pul vteriny v temer pravidelnych intervalech nekolika vterin (to jsem sledoval v bandstandu), nebo to prska delsi dobu (to jsem sledoval ve Winampu pri kopirovani nejakych dat z CD na pozadi, dokonce dochazelo i k zpomaleni prehravane mp3 a preskani bylo temer nepretrzite). Karta je v sestem PCI slotu (asi irelevantni), ma sama irq 18, board je MSI KT4V s VIA chipsetem (ja vim, hruza :), CPU je Athlon XP2000+, WindowsXP SP2 (vyladeny pro audio jsou) a Via 4in1 mam posledni verzi. Jo a zacalo to delat po preinstalovani tech oken, takze predpokladam ze v HW problem nebude. Ale nahoda je blbec, takze se chystam zkusit to jeste na jinem PC, abych vyloucil vadu karty. Diky za jakykoliv tip

wir
Příspěvky: 186
Registrován: 24 led 2005 11:12

Příspěvek od wir » 22 bře 2006 11:41

drivery najnovsie predpokladam mas,
btw nemas zle nastavenu synchronizaciu (adat/spdif) ?
inak glice krekly a RME to mi vobec nejde do kopy :)
Apple MacPro 2x2,66Ghz,LogicStudio 8,RME Fireface 800,Dynaudio BM6A,EMU Xboard49,Oram Sonicomp,Roland R880,Lexicon PCM91,Soundtracs CM4400, Crysonic Plugs,Effectrix,Discovery Pro,Soundtoys Native,AbbeyRoad Brillance EQs,StillwellAudio TheRocket

Uživatelský avatar
dj-bobr
Příspěvky: 109
Registrován: 18 led 2006 03:46

Příspěvek od dj-bobr » 22 bře 2006 11:43

Ten VIA chipset zní podezřele a ty příznaky přesně znám... dělalo mi to se SB Live! a s Diamond Sonic Impactem a vždy za to mohl chipset VIA.

Zkus tu kartu přehodit do jiného slotu, v BIOSu vypnout APIC, vypnout ACPI (to jsou dvě rozdílné věci), nainstalovat jinou verzi VIA Hyperion service packu, případně nainstalovat PCI Latency Patch.

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 22 bře 2006 11:50

Jak rikam, driv jsem ty problemy nepozoroval, jedine co me napada je ze jsem po reinstalaci woken stahoval nejakou verzi 4in1 z webu MSI, ktera asi byla novejsi nez ta co jsem mel driv (novejsi != lepsi), zkusim aktualni verzi (mam 5.00, ted koukam ze je uz 5.07A, takze posledni verzi nemam :o). APIC zapnuty mam, jinak bych nemel IRQ18, ACPI mam take zapnute, protoze RME v XPckach durazne nedoporucuje ho vypinat (na rozdil od predchozich verzi). Synchronizaci bych nepodeziral, protoze prehravam pres analogovy vystup karty a nic digi momentalne pripojene nemam. Ten PCI latency patch roste kde ? Jinak diky za tipy

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 22 bře 2006 11:55

Tak PCi latency patch jsem nasel (nejakej v2.0beta), ale pise se tam, ze se neda nainstalovat na SP2.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 22 bře 2006 12:19

bord ma KT400 a to je naprosto bezproblemovy chipset. problem bude skor v tom, ze ak pouzivas novsi driver k doske, bude treba aj flashnut novsi BIOS. takze bud sa vrat k starsiemu ovladacu (prajem vela zdaru, widle sa budu zubami nechtami drzat novsich) alebo flashni bios, dufam ze uz na tuto dosku funguje ta msi utilitka, ktorou ide zacat bios flash rovno z windows

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 22 bře 2006 12:54

kexik: myslis live update ? Ten ti ten bios stahne a pak rekne ze potrebujes dosovou disketu, mrcha :) Sakra, budu muset nekde ukrast flopynu ;)

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 22 bře 2006 18:44

Hmm, tak zacinam tusit, vypnul jsem masterkeyboard a vse prestalo. Je to Edirol PCR pripojenej pres USB. Akorat nechapu co je to za ptakovinu.

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 22 bře 2006 18:47

Aha, tak neprestalo, jenom se to zlepsilo. Sakra !

Uživatelský avatar
dj-bobr
Příspěvky: 109
Registrován: 18 led 2006 03:46

Příspěvek od dj-bobr » 23 bře 2006 01:03

No s VIA deskama ještě haluzily některý USB zařízení, u kterých se dalo očekávat velké využití šířky pásma - USB WiFina s chipsetem ZyDAS mi na desce s KT600 dokázala taky ve zvukovce krásně zapraskat a zacrackovat :)
Taky je pravidlem při řešení praskání a cracklingu vypnout veškeré CPUIdle a podobné aplikace na chlazení procesoru.

Ještě bych si zkusil v BIOSu pohrát s nastavením PCI latence - default jsem měl 64, po nastavení 32 se problém s cracklingem trochu snížil (skoro úplně).

Jó, s VIA chipsetama se dá zažít spousta srandy. Jak dlouho jsem tunil svůj systém, aby se na něm dalo v pohodě nahrávat bez cukání...

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 23 bře 2006 13:51

No, PCI latency mam na 32, podle teorie i praxe trochu pomohlo zvyseni :) Ale furt to neni ono. Nj, zivot neni lehkej ;)

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 23 bře 2006 15:20

kermitak: btw, flashovat bios z diskety, to snad... ci myslis len bootnut? aj to ide z cd, mozem ti poslat .img subor dosu 5.33 a vyrobis si v nere bootovatelne dos CD...
k tym viam, mam kt800 msi dosku a ziadne crackle sa nekonaju a bios tam budem mat uz dobre starucky

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 23 bře 2006 23:48

kexik: diky, nejaky dosovy image najdu.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 24 bře 2006 00:02

pripadne Ultimate Boot CD .. MUST HAVE tool

Odpovědět