Latence

Interní a externí zvuková rozhraní
Uživatelský avatar
Džirka
Příspěvky: 528
Registrován: 25 úno 2009 18:57

Latence

Příspěvek od Džirka » 26 čer 2013 21:10

Ahoj, měl bych otázku. Používám kartu audophile M-audio (už jí mám přes 11 let) když nahrávám na 44.1 khz s a buffer size nastavený na 512 samples, mám 12 milisekund latency. Je to v pořádku? Přijde mi to hodně.

závisí latence ještě na něčem jiným než nastavení buffer size?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Latence

Příspěvek od Pytkin » 26 čer 2013 21:14

Je to v poriadku.. Cim das mensi buffer, tym bude mensia latencia..

Uživatelský avatar
Džirka
Příspěvky: 528
Registrován: 25 úno 2009 18:57

Re: Latence

Příspěvek od Džirka » 26 čer 2013 21:28

Díky za rychlou odpověď. Mnoho lidí mi radí nenahrávat je-li latence vyšší než 6 ms. Na tuto hodnotu se ale prakticky nedostanu, to už mi procesor nestíhá (intel(R) core(TM)2 duo CPU E850 @3.16GHz 3.17GHz)

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3016
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Latence

Příspěvek od pavlii » 26 čer 2013 21:55

Mhm - na čem se tvrzení těch lidí staví? 8) Jinak je to v zásadě jedno; latence vadí pouze při monitoringu.

P.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Latence

Příspěvek od Pytkin » 26 čer 2013 22:08

A audiophile ma hw monitoring, cize je to jedno..

Uživatelský avatar
Džirka
Příspěvky: 528
Registrován: 25 úno 2009 18:57

Re: Latence

Příspěvek od Džirka » 26 čer 2013 22:33

pavlii píše:Mhm - na čem se tvrzení těch lidí staví? 8) Jinak je to v zásadě jedno; latence vadí pouze při monitoringu.

P.
Aha, já celou dobu myslel, že latence má vliv i na nahrávání. že se zkrátka stopa nahraje o x milisekund déle

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Latence

Příspěvek od Pytkin » 26 čer 2013 22:36

Software ti vsetky problemy s latenciou kompenzuje..

Uživatelský avatar
Džirka
Příspěvky: 528
Registrován: 25 úno 2009 18:57

Re: Latence

Příspěvek od Džirka » 26 čer 2013 22:45

Omlouvám se za možná hloupou otázku. Takže když si nastavím buffer na 2000 size, tak latence je skoro 50 ms, což je už hodně.. stopa, kterou nahraji nebude mít zpoždění?
pavlii píše:Mhm - na čem se tvrzení těch lidí staví?
Třeba jsem tuhle řešil v jedné diskuzi na gearslutz "phasing efekt", který se objevuje při dablování vokálu. Jistý člověk mi řekl, že by to nemělo dělat, pokud budunastavím při nahrávat latenci nižší než 6 ms
Naposledy upravil(a) Džirka dne 27 čer 2013 09:16, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3016
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Latence

Příspěvek od pavlii » 27 čer 2013 00:10

Jenže takhle, jak to píšeš, je to "nicneříkající", protože to je (asi) vytržené z kontextu. Pokud se mluvilo o monitoringu (nikoli přes HW), tak má v zásadě pravdu, ale spíš by se projevovalo rytmické rozhození - teda během toho nahrávání).

K první otázce - přesně tak, zpoždění záznamu nebude (já pracuji na cca 86ms dle systémové informace). Při takové hodnotě ovšem nelze využít SW monitoring (žluté repro u stopy v Cubase například), je potřeba mít HW monitoring (čili buď to umí interní mix zvukovky nebo to umí její ASIO ovladač - aktivovat ASIO Direct Monitoring).

P.


Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3016
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Latence

Příspěvek od pavlii » 27 čer 2013 09:15

Rádo se stalo :-)

P.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Latence

Příspěvek od Pytkin » 27 čer 2013 10:34

Džirka píše: Třeba jsem tuhle řešil v jedné diskuzi na gearslutz "phasing efekt", který se objevuje při dablování vokálu. Jistý člověk mi řekl, že by to nemělo dělat, pokud budunastavím při nahrávat latenci nižší než 6 ms
toto je totalny nezmysel ..
pavlii píše: K první otázce - přesně tak, zpoždění záznamu nebude (já pracuji na cca 86ms dle systémové informace). Při takové hodnotě ovšem nelze využít SW monitoring (žluté repro u stopy v Cubase například), je potřeba mít HW monitoring (čili buď to umí interní mix zvukovky nebo to umí její ASIO ovladač - aktivovat ASIO Direct Monitoring).
ja len , ze to zlte repro zapina monitor aj pri HW monitoringu (ked je zapnuty direct monitoring, ale nie s kazdym HW) .. neni to len na ovladanie SW monitoringu ..

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3016
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Latence

Příspěvek od pavlii » 27 čer 2013 11:39

Ajj - vďaka za upřesnění!

P.

jazzym
Příspěvky: 922
Registrován: 15 črc 2013 23:34

Re: Latence

Příspěvek od jazzym » 20 črc 2013 16:29

Pytkin píše:Software ti vsetky problemy s latenciou kompenzuje..
pane a který software používate ? :roll: ja v RAPERU nejak neviem opraviť latenciu ktorá sa nahrá pri HW monitoringu oproti predošlej stope ,
V linux ubuntu Ardour tak isto neviem ako sa to automaticky opravuje .. jedine v Audacity si viem nastaviť opravu v mili sekundách , ale že by to nejaky soft robil automaticky bez nastavovania ? :roll:

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Latence

Příspěvek od Pytkin » 20 črc 2013 16:46

ja pouzivam Nuendo .. a skusam prave asi 2 hodiny Logic X ..

V Cubase/Nuendo nic nenastavujes .. proste nahravas a vsetko je v synchrone , jak vinecko ..

Odpovědět