M-Audio M-Track 2X2M - problém ve Windows 7

Interní a externí zvuková rozhraní
Odpovědět
ForeignerOnEarth

M-Audio M-Track 2X2M - problém ve Windows 7

Příspěvek od ForeignerOnEarth »

Dobrý den,

potřeboval bych poradit s problémy, které vznikají s touto externí zvukovou kartou a má je na svědomí možná další hardware v PC, možná konflikty na USB nebo různý software, který si nějak alokuje tu zvukovou kartu.

Z dřívější doby mám ve stolním PC interní zvukovou kartu ESI Maya 44e, kterou jsem koupil před mnoha lety k MIDI keyboardu M-Audio Keystation 61es a dynamickému mikrofonu Thomson M140. Po různých upgradech PC jsem už mikrofon a MIDI nějak nerozchodil (příliš jsem se nesnažil zjistit proč, využití jsem nějakou dobu urgentně nepotřeboval) a tato zvukovka slouží jen jako výstup do malých PC reproduktorů Philips 2.1, které slouží pouze pro možnost hlasitého přehrávání nahrávek, youtube a zvuků bez nároků na kvalitu.
Na mainboardu PC je nikdy nevyužitá a zakázaná onboard zvukovka a další zvukovka se hlásí na grafické kartě GeForce (teď si nepamatuji typ), ta je také zakázaná. Kvalitní sluchátkový poslech mám zajištěn přes externí DAC & sluchátkový zesilovač ARCAM ir-DAC-II s USB připojením přes čelní panel USB 2.0. To se sluchátky Sennheiser HD 660S funguje skvěle ... jako zatím jediná věc.

Nyní jsem potřeboval znovu rozchodit kvalitní nahrávání zvukových návodů, takže mně bylo doporučeno, že interní zvuková karta a starý dynamický mikrofón nebudou dávat kvalitní výsledek a koupil jsem externí zvukovou kartu M-Audio M-Track 2X2M a kondenzátorový mikrofón Audio-Track AT2020 včetně stojanu a chrániče.

Potřebuji následující funkce - v pořadí důležitosti:

1. Rozfungovat pořizování hlasových návodů k ovládání specializovaného software pomocí licence software Blueberry Software FlashBack Pro 5, který nahrává dění na obrazovce a k tomu komentáře přes mikrofón. Tam mně software po přiřazení "M-Track 2X2M Line 1/2 In" hlásí, že nemůže nahrávat z audio vstupu, protože je nesprávně zapojený, nakonfigurovaný nebo ho nejspíš blokuje jiný software.

2. Připojit M-Audio KeyStation 61es přes MIDI kabel k M-Track 2X2M a rozfungovat SampleTank 2,5 nebo 3 (licenci mám), plus nejspíš přiložený Cubase SE, případně vlastním ještě Magix Music Maker, jehož licenci jsem dostal ke stříhacímu SW Vegas. Toto byl včera jediný software, ze kterého jsem rozchodil nahrávání přes nový mikrofón, bohužel nově vzniklý audio track se po 15 sekundách nahrávání vypínal a roloval od začátku, asi nějaké blbé nastavení.

3. Chtěl bych mikrofon využít i k proměření zvukového spektra obýváku pro různé hudební skladby pouštěné z audio systému. Předpokládám, že by mně jakýsi software vytvořil spekrogram zdrojové skladby a z flacu/wavu a pak při různé poloze a natočení hlavních reproduktorů a při různém nastavení subwooferu bych viděl které frekvence jsou při konkrétní skladbě posílené a které zeslabené či vypadávají. Vliv subwooferu na spektru jsem už celkem slušně viděl na jednoduché aplikaci na mobilu, ale přeci jen mikrofón AT2020 je lepší, než mikrofón v mobilu, který už při frekvenci 40 Hz měl pokles cca 15 dB, ale přesto ještě zachytil vliv subwooferu. AT2020 má rozsah od 20 Hz, takže by ten sub pracující od 35 Hz mohl hezky ukázat. Jde pouze o to, že člověk nemá sluchovou paměť na různá nastavení a skladby, takže pokud si k poslechu ušima nahraje spektrum a ztotožní si svůj sluchový zážitek s grafickou reprezentací, tak si pak dokáže porovnat nové nastavení s historií.

4. Chceme se zase vrátit k ryze soukromému hraní a zpívání a jen tak pro legraci se můžeme zase nahrávat - MID klávesy, kytara, zpěv, ... Když to nebudeme nikomu pouštět, tak to snad není trestné v klasifikaci "sluchové týrání jiné osoby". :-D

Jako první opatření mě napadlo fyzicky vyjmout a odložit zvukovou kartu ESI Maya 44e, odinstalovat nějaký software - bohužel u zvukových software bývá dost problém s přeinstalací kvůli ověření licence a limitaci pokusů, ...

Zkouším M-Audio připojit do různých USB portů. Připojení do napájeného HUBU s USB 3.0 nefungovalo vůbec, připojení k čelnímu USB 2.0 chodilo s Magixem, jinak ne, čelní USB 3.0, kterou jsem chtěl použít kvůli rychlosti (když má M-Audio M-Track nejmodernější USB-C, tak jsem to chtěl připojit k nejmodernějšímu výstupu) sice hlásí, že je vše O.K., ale když rozkliknu ten mikrofonní vstup, abych upravil vlastnosti, kousne se to.
Naposledy upravil(a) ForeignerOnEarth dne 25 črc 2018 15:56, celkem upraveno 1 x.

IvanB

Re: M-Audio M-Track 2X2M - problém ve Windows 7

Příspěvek od IvanB »

"...ale když rozkliknu ten mikrofonní vstup, abych upravil vlastnosti, kousne se to."

aký vstup? kde? aké vlastnosti?

ForeignerOnEarth

Windows 7 - Ovládací panely - Zvuk - Záznam

IvanB

Příspěvek od IvanB »

Ak plánuješ používať M-Audio s externým mikrofónom (Audio-Track AT2020 - kde si také niečo kúpil? :)) ako výhradné nahrávacie (záznamové) zariadenie, nastavenie mikrofónu v ovládacích paneloch priamo vo Windows 7 s tým nemá nič spoločné. Odporúčam zakázať (v NB, PC) integrovaný zvuk, aj mikrofón. Rozpoznanie M-Audia ako zvukového zariadenie je vecou každého softvéru, ktorý chceš v súčinnosti s M-Audiom používať.

ForeignerOnEarth

Omluva za překlep, ten mikrofón je Audio-Technica , spletl jsem to s názvem té zvukovky, tam je "Track".
https://www.muziker.cz/audio-technica-a ... sFEALw_wcB

Ano, přes M-Audio bude jediný mikrofónní vstup. Vše ostatní nepotřebuji.

Ve stolním PC budu potřebovat pouze:
Audio - Out:
1. ARCAM ir-DAC-II pro sluchátka
2. Nějaký 3,5mm výstup pro malé stolní Philips PC 2.1 reproduktory, přičemž by bylo nešikovné, aby tím výstupem byl ten výstup z M-Audio, protože tam je výstup 2x mono 6,25'' a především to M-Audio se bude pravidelně střídat mezi stolním PC a notebookem.
Takže po fyzickém odstranění ESI Maya 44e zbude jen onboard Realtek zvukovka
Audio - In:
1. M-Audio M-Track 2X2M <-- Audio-Technica AT2020 kondenzátorový mikrofón
.. nic víc
A potřebuji software:
Blueberry FlashBack Pro, který snímá dění na monitoru a k tomu snímá zvukový komentář.
Hodil by se občas zvukový vstup pro Hangout.
Rád bych sehnal nějaký software pro nahrávání a analýzu výstupu z audia přes mikrofón, který by ukázal problémy místnosti pro nějaké frekvence, jak jsem psal.
Software Foobar 2000 má nastavený ARCAM ir-DAC-II přes WASAPI, takže UMÍ hrát do sluchátek bez ohledu na nastavení Windows, takže pokud chci kvalitně přehrávat flac/mp3, je to v pohodě. Ovšem jakmile chci slyšet nějaký zvuk z různých Webů, z Youtube nebo přehrávat mp4, mpeg2, avi a dalších milión audio-video formátů, tak si musím vybrat "výchozí zvukové zařízení", a tedy Arcam když to chci do sluchátek nebo něco jiného, pokud to chci do těch plastových hraček, ze kterých to nějak slyší ostatní.
Video na stolním PC mně promítá Power DVD 17, které si bere zase "výchozí zvukové zařízení", tam jsem nenašel kde by si Power DVD nastavilo pouze své Audio Out. Ale i kdyby to šlo, tak zase zbývají ostatní zvuky od všeho ostatního z Internetu, tudíž asi nejde, aby neexistovalo "výchozí zvukové zařízení"????
Pak budu potřebovat kontrolní zvukový výstup z Vegas Pro, AudioCity a nejspiš ještě neco.
U mikrofónního vstupu je to samozřejmě asi snazší, tam nepotřebuji mikrofónní vstup pro cokoliv, tam mně rutinně stačí jen ten FlashBack

Na notebooku budu potřebovat pouze:
Audio - Out:
1. M-Audio M-Track 2X2M --> zesilovač NAD C326BEE --> Xavian Bon Bonus + Klipsch R-10SW
2. OnBoard zvukovka na cesty
Audio - In:
1. M-Audio M-Track 2X2M <-- Audio-Technica AT2020 kondenzátorový mikrofón
MIDI - In:
M-Audio Keystation 61es
A potřebuji software:
SampleTank 2.5/3
Buď Cubase LE nebo Magix Music Maker

ForeignerOnEarth

Pomohla souhra 3 akcí:
1. Fyzické odstranění zvukové karty ESI Maya 44e
2. Zapojení M-Audio M-Track 2X2M do čelního USB 2.0, protože na čelním USB 3.0 se pere s vedlejším ARCAM ir-DAC-II a na USB hubu nefunguje taky.
3. Zákaz všeho, co nepožívám ve Windows.

Odpovědět